Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Γενικές Πληροφορίες
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τη Σάμο, Ελλάδα

Το νησί της Σάμου βρίσκεται στο ανατολικό Αιγαίο πέλαγος κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Στα ανατολικά του νησιού βρίσκεται η Μικρά Ασία που χωρίζονται με τον λεγόμενο «επταστάδιο» πορθμό, ή Ντάρ Μπογάζ στα τούρκικα, του οποίου το ελάχιστο πλάτος είναι λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι, 1650 μέτρα περίπου, στα βόρεια βρίσκεται η χερσόνησος της Ερυθραίας, βορειοδυτικά η νήσος Χίος, δυτικά και νοτιοδυτικά η Ικαρία και το σύμπλεγμα των Φούρνων και νοτιότερα τα Δωδεκάνησα (τα κοντινότερα είναι το Αγαθονήσι και οι Αρκοί).

Η Σάμος είναι από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά, το όγδοο σε μέγεθος με έκταση περισσότερο από 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο μέρος της είναι ορεινό. Το μήκος της ξεπερνά τα 44 χιλιόμετρα και το πλάτος της φτάνει σχεδόν τα 20. Έχει μήκος ακτών περίπου 86 χιλιόμετρα και τα γειτονικά νησιά απέχουν από 3,5 ναυτικά μίλια οι Φούρνοι και λιγότερο από 10 η Ικαρία και το Αγαθονήσι.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Συνολικά έχει σχεδόν 34.000 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, τον τουρισμό και άλλες υπηρεσίες. Το νησί αποτελείται από τέσσερις δήμους του Βαθέος, του Καρλοβάσου, του Πυθαγορείου και του Μαραθόκαμπου και έχει πρωτεύουσα την πόλη της Σάμου.

Η ορεινή Σάμος διαθέτει δυο βουνά, τον άγριο, βραχώδη και επιβλητικό Κέρκη με ύψος 1444 μέτρα και την καταπράσινη και πιο ήμερη σε εμφάνιση κατάφυτη Άμπελο, ή όπως την λένε οι ντόπιοι ο Καρβούνης με ύψος 1160 μέτρα.

Τα ψηλά βουνά βοηθούν στην διαμόρφωση ενός ήπιου κλίματος λόγω των πολλών βροχών που δέχονται τον χειμώνα και της πλούσιας βλάστησης και των πολλών πηγών που δημιουργούν. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχαιότητα η Σάμος ονομαζότανε «Υδρήλη», εξαιτίας των πολλών νερών της. Ποτάμια δεν διαθέτει, αλλά μόνο χείμαρρους που όμως έχουν νερό και το καλοκαίρι.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Συγκοινωνίες

Η Σάμος βρίσκεται ανατολικά της Αθήνας και σε απόσταση 200 περίπου ναυτικά μίλια. Επειδή είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα χιλιάδες επισκέπτες έρχονται εδώ με κάθε μέσον, κυρίως το καλοκαίρι. Η μετάβαση από την Αθήνα στην Σάμο μπορεί να γίνει με ταχύπλοο, ή συμβατικό πλοίο (από τον Πειραιά), ή με αεροπλάνο (από το Ελευθέριος Βενιζέλος).

Επίσης η Σάμος συνδέεται με πλοία με πάρα πολλές περιοχές, κυρίως με νησιά του Αιγαίου, όπως η Καβάλα, η Ικαρία, οι Φούρνοι, η Πάτμος, η Κως, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Πάρος, η Μύκονος, η Σύρος, η Τήνος, η Χίος, η Μυτιλήνη, αλλά και το κοντινό Κουσάντασι στην απέναντι ακτή της Τουρκίας και με πολλά ακόμα.

Η διαδρομή με πλοίο ποικίλει από 7 έως 12 ώρες, ανάλογα με τον τύπο του σκάφους και τον αριθμό των ενδιαμέσων στάσεων. Η πτήση με αεροπλάνο από Αθήνα διαρκεί 45 περίπου λεπτά. Αεροπορική σύνδεση τους καλοκαιρινούς μήνες διατηρεί η Σάμος και με άλλα αεροδρόμια, όπως Θεσσαλονίκη, Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Ρόδο και άλλες ελληνικές πόλεις και νησιά. Επίσης συνδέεται με έκτακτες πτήσεις (τσάρτερ) με πολλές ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Η συγκοινωνία στο εσωτερικό του νησιού εκτελείται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Σάμου, με πυκνά και τακτικά δρομολόγια που φτάνουν σε όλο το νησί καθημερινά.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τοπικά Προϊόντα - Τι να ψωνίσετε;

Η Σάμος έχει πολλά καλά και γνωστά προϊόντα, κυρίως της εύφορης γης της. Το πιο γνωστό προϊόν της Σαμιώτικης γης και από τα πιο αναγνωρίσιμα διεθνώς είναι το κρασί της. Το Σαμιώτικο κρασί είναι ο καλύτερος διαφημιστής της ελληνικής οινοποιίας στην Ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, ακόμα και στην πιο εκλεπτυσμένου γούστου γαλλική όπου, παρόλη την τεράστια εσωτερική παραγωγή, κατέχει αξιοζήλευτη θέση και θα είχε ακόμα καλύτερη, αν η παραγωγή της Σάμου επαρκούσε για να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση του εξαιρετικού αυτού προϊόντος.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η ιστορία του κρασιού στην Σάμο χάνεται στα βάθη της τοπικής Μυθολογίας, τότε που το νησί το διαφέντευε ο ήρωας της Αργοναυτικής Εκστρατείας Αγγαίος. Κατά τους ιστορικούς χρόνους οι αναφορές στο Σαμιώτικο κρασί πληθαίνουν και χαρακτηριστικά είναι τα αποσπάσματα που συναντάμε στον Ιπποκράτη, τον Γαληνό, τον Θεόφραστο και πολλούς ακόμα συγγραφείς της αρχαιότητας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο από την επιστημονική έρευνα ότι το διατηρημένο πλοίο που βρέθηκε ναυαγισμένο στην Κυρήνεια της Κύπρου μετέφερε κρασί από την Σάμο προς τα εμπορικά λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου στα μέσα της 1ης π.Χ. χιλιετίας. Το ίδιο προϊόν υποχρεώνει την Γαλλία και τις άλλες εμπορικές δυνάμεις της Ευρώπης να ιδρύσουν προξενεία στο νησί κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας. Πολλοί περιηγητές της προεπαναστατικής εποχής αναφέρονται στο κρασί της και παραθέτουν πολλά στοιχεία για την παραγωγή του. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα επώνυμα πλέον κρασιά της κατακλύζουν τις αγορές της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης με αποκορύφωμα το προνόμιο που παραχώρησε η Δυτική Καθολική Εκκλησία στην Σάμο για την παρασκευή οίνου για την Θεία Ευχαριστία, προνόμιο που διατηρεί μέχρι σήμερα το νησί και εξακολουθεί να στέλνει στην Ρώμη το κρασί της με το πιστοποιητικό της τοπικής καθολικής αποστολής. Επίσης, πάρα πολλά είναι τα βραβεία και οι διακρίσεις που έχουν κερδίσει όλα τα σαμιώτικά κρασιά διεθνώς.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ένα άλλο θαυμάσιο προϊόν της Σάμου είναι το μέλι της που οργανωμένα παράγεται από 200 περίπου παραγωγούς με χιλιάδες κυψέλες με παραγωγή που κυμαίνεται γύρω στους 100 τόνους ετησίως, με κυριότερο κέντρο παραγωγής τον Πύργο. Οι μέλισσες τρυγούν τα άνθη από πολλά άγρια, αλλά και παραγωγικά δέντρα και φυτά της υπαίθρου του νησιού, όπως θυμάρι, τσάι του βουνού, πεύκο, έλατο, καστανιά, δενδρολίβανο, αγριολεβάντα, αλλά και ροδακινιά, κερασιά, μηλιά, λεμονιά, αμυγδαλιά. Εκτός από το αγνό και νοστιμότατο μυρωδάτο μέλι οι μελισσοκόμοι παράγουν και γύρη, πρώτη ύλη για την βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως και βασιλικό πολτό με τις θαυματουργές ιδιότητες που προστατεύει και θεραπεύει από διάφορες αρρώστιες.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η θρεπτική αξία του μελιού είναι τεράστια για τον άνθρωπο, δεδομένου ότι τα σάκχαρά του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό και γι' αυτό το μέλι είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο. Το μέλι έχει πολλά ανόργανα ιχνοστοιχεία, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό,  συμμετέχουν σε διάφορες ζυμώσεις και ακόμα ρυθμίζουν μέχρι και την οξύτητα του στομάχου. Έχει σπουδαίες αντισηπτικές ιδιότητες, είναι έξοχο τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει πολλά από τα προβλήματα του έλκους του στομάχου, βοηθάει στην καταπολέμηση της αϋπνίας, της δυσκοιλιότητας, στους πονόλαιμους και σε άλλες πολλές περιπτώσεις.

Και ο κατάλογος των γνήσιων και καλών προϊόντων της Σάμου δεν έχει τελειωμό. Άλλα σημαντικά προϊόντα είναι το ούζο, καλά γαλακτοκομικά, ελιές και λάδι, εσπεριδοειδή και φυσικά τα παραδοσιακά προϊόντα των πανάρχαιων τεχνών της ναυπηγικής και της αγγειοπλαστικής που μετρούν χιλιάδες χρόνια καλλιέργειας και ανάπτυξης εδώ.
Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: