Greekislands.com - Greekhotel.com
www.EcotourisminGreece.com | Ecotourism in Greece On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Ιστορία της Σάμου
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Ιστορία της Σάμου, Ελλάδα

Η Σάμος έχει κατοικηθεί από την 3η π.χ. χιλιετία, αλλά μέχρι τον 6ο π.χ. αιώνα υπάρχουν μόνο παραδόσεις και μύθοι που μιλάνε για την αίγλη του νησιού στα παλιά χρόνια, τότε που ήταν κέντρο του ιωνικού πολιτισμού και μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη.

Κατά την εποχή της διακυβέρνησης του νησιού από τον Πολυκράτη η Σάμος έγινε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του Ιωνικού Πολιτισμού, έχοντας να επιδείξει σπουδαία έργα και σημαντικά μνημεία, ανάμεσα στα οποία είναι το Ευπαλίνειο όρυγμα, ο ναός της Ήρας, αλλά και θέατρα, ανάκτορα και άλλα πολλά.

Κατά τους χρόνους του Πολυκράτη ιδρύθηκε και η περίφημη βιβλιοθήκη η οποία περιελάμβανε όλα τα σημαντικά έργα της εποχής με αποτέλεσμα η αυλή της βιβλιοθήκης να μετατραπεί σε ιδιαίτερα αξιόλογο πνευματικό κέντρο και να φιλοξενεί τους μεγαλύτερους διανοητές της εποχής.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αλλά ο Πολυκράτης πρόσεξε και τα στρατιωτικά θέματα ιδιαίτερα και έτσι σύντομα η Σάμος είχε ένα ισχυρότατο στρατό και ο στόλος της με τις περίφημες και ταχύτατες Σάμαινες κυριαρχούσε στο Αιγαίο μέχρι την εποχή που εμφανίστηκε η κραταιά Αθήνα με τις νεώτερες και πιο εξελιγμένες αθηναϊκές τριήρεις. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Ηρόδοτος τρεις ήταν οι σημαντικές πόλεις που κυριάρχησαν στο Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα μέχρι τις μέρες του. Η κραταιά Κνωσός του βασιλιά Μίνωα (15ος π.χ. αιώνας), η Σάμος του τύραννου Πολυκράτη (6ος π.χ. αιώνας) και η δημοκρατική Αθήνα του Περικλή (5ος π.χ. αιώνας). Όπως χαρακτηριστικά λεγότανε η Σάμος ήταν η πρώτη πόλη μεταξύ των Ελλήνων και των βαρβάρων και ο Πολυκράτης ήταν ο πρώτος Έλληνας που προσπάθησε να ενώσει τους Έλληνες για να αντιμετωπίσει την απειλή των παντοδύναμων Περσών.

Μετά το θάνατο του Πολυκράτη το 522 π.χ. η Σάμος μπλέχτηκε στους πολέμους μεταξύ Ελλήνων και Περσών, εξασθένισε στρατιωτικά και τελικά το 439 π.χ. καταστράφηκε από τους ανταγωνιστές Αθηναίους μετά από πολύμηνη και επίμονη πολιορκία. Σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας η Σάμος ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών με πιο γνωστούς και με παγκόσμια ακτινοβολία τον περίφημο φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα και τον διάσημο για την ηλιοκεντρική θεωρία του μαθηματικό και αστρονόμο Αρίσταρχο. Άλλα σημαντικά ονόματα ήταν ο σπουδαίος ζωγράφος Αγάθαρκος, ο διάσημος αρχιτέκτονας Θεόδωρος, ο περίφημος Αίσωπος με τους πασίγνωστους μύθους του, ο τολ,ηρός θαλασσοπόρος Κωλαίος που όπως λέγεται πρώτος τόλμησε και ταξίδεψε εποτυχώς στον Ατλαντικό Ωκεανό και τέλος το καμάρι της αρχαιότητας, η μεγάλη φιλόσοφος Δαμώ, κόρη του Πυθαγόρα.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τα επόμενα χρόνια η Σάμος είχε παρακμάσει και απλώς ακολουθούσε την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδας πέφτοντας αλληλοδιαδόχως στα χέρια των Μακεδόνων, των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, οπότε και δοκιμάστηκε, όπως και ολόκληρο το Αιγαίο, από τις πειρατικές επιδρομές. Μετά την πτώση και την καταστροφή της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το νησί περιήλθε στους Βενετσιάνους, το ανακατέλαβαν για ένα διάστημα οι Βυζαντινοί και τελικά το 1346 περιήλθε στην κυριαρχία των Γενουατών. Αλλά οι πόλεμοι και οι αλλεπάλληλες επιδρομές την είχαν καταστρέψει και σιγά-σιγά ερημώθηκε και εγκαταλείφτηκε από όλους τους κατοίκους και από τους ίδιους τους κατακτητές Γενουάτες. Από τότε, γύρω στο 1476 και για σχεδόν ένα αιώνα τη Σάμο κατοικούσαν λιγοστοί βοσκοί στα βουνά. Το 1549 πέρασε από τη Σάμο ο οθωμανικός στόλος υπό την ηγεσία του αρχιναύαρχου Κιλίτς Αλή πασά, ενός πρώην γάλλου αιχμαλώτου που αναρριχήθηκε στα ύπατα στρατιωτικά αξιώματα, ο οποίος γοητεύτηκε από το υπέροχο περιβάλλον του έρημου νησιού και ζήτησε από τον Σουλτάνο να του την δωρίσει. Έτσι ο πασάς έγινε κύριος της Σάμου και προσπάθησε να προσελκύσει νέους κάτοικους για το έρημο νησί προσφέροντας σημαντικά και πρωτόγνωρα για σκλαβωμένους προνόμια στους νέους κατοίκους που το μοναδικό που έπρεπε να εκπληρώνουν ήταν να είναι Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Τότε ήρθαν πολλοί νέοι κάτοικοι από όλα τα γειτονικά νησιά, τη Μικρά Ασία και τους κατοπινούς χρόνους και από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Τότε δημιουργήθηκαν και τα πρώτα χωριά, αυτά περίπου που γνωρίζουμε και σήμερα. Μετά τον θάνατο του τούρκου ναυάρχου που αγαπούσε πολύ το νησί εγκαταστάθηκε τούρκος διοικητής, αλλά πάλι με όσα προνόμια κατόρθωσαν οι Σαμιώτες να διατηρήσουν βρισκόντουσαν σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την κατάσταση των άλλων υποδούλων λαών της περιοχής.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Κατά την επανάσταση του 1821 οι λιγοστοί τούρκοι εγκατέλειψαν το νησί που παρέμεινε ελεύθερο έως το τέλος της επανάστασης, παρ΄ όλες τις τεράστιες προσπάθειες του τουρκοαιγυπτιακού ναυτικού που όλες του οι απόπειρες αποκρούστηκαν επιτυχώς από τον ελληνικό στόλο και τους ηρωικούς κατοίκους του. Όμως η Σάμος, παρ' ότι ελεύθερη επί σχεδόν 10 χρόνια δεν συμπεριελήφθη στα σύνορα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και μετά τις έντονες αντιδράσεις των Σαμιωτών πέτυχαν να μετατραπεί η Σάμος σε αυτόνομη Ηγεμονία υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων (φόρου υποτελής στον Σουλτάνο). Το καθεστώς της ηγεμονίας διατηρήθηκε αδιατάρακτα μέχρι το 1912, οπότε κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων και μετά από σύντομες, αλλά σκληρές μάχες, οι επαναστατημένοι Σαμιώτες με την βοήθεια εθελοντικών τμημάτων, κυρίως από την Κρήτη εκδίωξαν τελείως τους τούρκους και στις 11 Νοεμβρίου κήρυξαν και επισήμως την ένωση της με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα υπόλοιπα χρόνια η Σάμος ακολούθησε την τύχη της υπόλοιπης Ελλάδος. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της ξενικής κατοχής δοκιμάστηκε σκληρά και λόγω της σθεναρής αντίστασης των σκληροτράχηλων κατοίκων της. Οι δοκιμασίες του νησιού συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια λόγω του εμφυλίου πολέμου και μόνο μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ησύχασαν κάπως τα πράγματα. Μετά την μεταπολίτευση του 1974 το νησί άρχισε σιγά-σιγά να αναπτύσσεται τουριστικά και παρ' όλες τις καταστροφικές πυρκαγιές στα τέλη της δεκαετίας του 1990 το νησί γνωρίζει μέρες ευημερίας και προσελκύει συνεχώς και περισσότερους επισκέπτες.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Μυθολογία

O μύθος του Αγκαίου
Ο Αγκαίος ήταν ένας από τους μυθικούς ήρωες που έλαβαν μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία και ήταν κυρίαρχος της Σάμου. Σύμφωνα με την μυθολογία ένας από τους πολλούς δούλους του που δούλευε στις αμπελοκαλλιέργειες του Αγκαίου κάτω από απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες, του «ευχήθηκε» να μη πιει ποτέ το κρασί που παρήγαγε. Έτσι όταν το κρασί έγινε και ο Αγκαίος ετοιμαζότανε να το γευθεί μπροστά στο δούλο του κόμπαζε ότι δεν έπαθε τίποτα και φέρνοντας τον κύλικα στα χείλη του ετοιμάζονταν να το γευτεί. Τότε ο δούλος του είπε την γνωστή φράση :«Πολλά πέλει μεταξύ κύλικος και άκρου» που σημαίνει ότι πολλά κακά μπορούν να συμβούν μέχρι το ποτήρι να φτάσει στα χείλη. Και αμέσως η ευχή του έπιασε. Ο γιος του Αγκαίου Αγαπήνωρ βασίλευσε στους Αρκάδες και συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο και ο άλλος του γιος ο Σάμος βασίλευσε στη Σάμο.

Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: