Greekislands.com - Greekhotel.com
www.WeddingsinGreece.com | Wedding services in Greece www.TravelAgenciesinGreece.com | Travel Agencies in Greece www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σάμο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σάμο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Βορειοανατολικό Αιγαίο » Σάμος » Χωριά στη Σάμο » Βουρλιώτες
Greek version availableEnglish version available
Ξενοδοχεία στη Σάμο
Δωμάτια στη Σάμο
Σουίτες στη Σάμο
Διαμερίσματα στη Σάμο
Η Σάμος στους χάρτες Google
Η Σάμος στο χάρτη
Γιατί Σάμος?
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία της Σάμου
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Αξιοθέατα
Slide Show από Σάμο
Wallpapers από Σάμο
 Video Clip από Σάμο
 PDF οδηγός για τη Σάμο: En | Gr
Virtual Tour Σάμου
Ξενοδοχεία στη Σάμο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Οι Βουρλιώτες στους χάρτες Google
Οι Βουρλιώτες στο χάρτη
Οι Βουρλιώτες
Τα χωριά της Σάμου

Βουρλιώτες, Σάμος

Οι Βουρλιώτες είναι ένα μεσόγειο χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 300 μέτρα σε μια παράκαμψη πέντε περίπου χιλιομέτρων του δρόμου Σάμου-Καρλοβάσου και σε απόσταση 20 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του νησιού και χτίστηκε στο μεταίχμιο του 16ου και 17ου αιώνα. Το όνομα το πήρε από τους πρώτους κάτοικους που ήρθαν από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, τις αρχαίες Κλαζομενές. Βρίσκεται τοποθετημένο σε μια καταπράσινη περιοχή που πνίγεται κυριολεκτικά από πυκνό δάσος πεύκης και πολλά αμπέλια, έχει πάρα πολλά νερά, στενά γραφικά δρομάκια και πανέμορφα παλιά παραδοσιακά σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν συντηρηθεί πρόσφατα. Είναι ένα από τα πιο γραφικά και πιο όμορφα χωριά της Σάμου. Στην παραλία, ένα χιλιόμετρο πριν την παράκαμψη βρίσκονται τα Αυλάκια, παλιό επίνειο των Βουρλιωτών και σύγχρονος τουριστικός οικισμός. Σήμερα οι Βουρλιώτες κατοικούνται από 500 περίπου κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, κύρια την καλλιέργεια της αμπέλου, και τον τουρισμό.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η γραφικότητα του μεσόγειου χωριού και οι ωραίες κοντινές παραλίες προσελκύουν πολλούς επισκέπτες που έχουν αρκετές δυνατότητες για διαμονή στην ευρύτερη περιοχή. Πολλά παραδοσιακά εστιατόρια και καφενεία στην κεντρική πλατεία και γραφικές παραθαλάσσιες ταβέρνες στην κοντινή παραλία προσφέρουν πολύ καλό φαγητό από την ντόπια κουζίνα και φρέσκο ψάρι.

Το μπάνιο του ο επισκέπτης θα το απολαύσει στην κοντινή παραλία Αυλάκια και στις επίσης κοντινές παραλίες Tσάμπου και Κάμπος με τα πολύ καθαρά νερά.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στον οικισμό ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να θαυμάσει παλιές ωραίες εκκλησίες, όπως τον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (18ος αιώνας), την Κοίμηση της Θεοτόκου με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και άλλες. Σε περίοπτη θέση μέσα στον οικισμό θα θαυμάσετε την όμορφη πέτρινη βρύση με τα τρεχούμενα παγωμένα νερά της, ενώ σε μικρή απόσταση, στην θέση Πνάκα, μια άλλη βρύση προσφέρει το παγωμένο νερό της στους διαβάτες που έρχονται εδώ να προσκυνήσουν στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ή να θαυμάσουν την άγρια φύση και την υπέροχη θέα. Δύο χιλιόμετρα προς τα νότια του οικισμού βρίσκεται η Ιερά Μονή Βροντά, ή όπως είναι περισσότερο γνωστή η Παναγία η Βροντιανή. Κτισμένη σε υψόμετρο 450 μέτρων, σε μια ονειρική τοποθεσία, θεμελιώθηκε γύρω στα 1560 από τους αδελφούς μοναχούς Ιάκωβο και Μακάριο και είναι αφιερωμένη στα Γενέθλια της Παναγίας. Πριν την καταστροφικές φωτιές του 1999 είχε πολλές τοιχογραφίες, σπάνιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και πάρα πολλά ιερά σκεύη σπάνιας ομορφιάς και ιδιαίτερου εκκλησιαστικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος που όλα καταστράφηκαν από τη φωτιά. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή πάνω από τους Βουρλιώτες προσφέρεται για ωραίους περιπάτους και οι λάτρεις της πεζοπορίας επιλέγουν το όρος Καρβούνη για τις εξορμήσεις τους.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Το καλοκαίρι αν βρεθείτε εδώ μην χάσετε τα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και το μεγαλύτερο πανηγύρι της περιοχής στις 8 Σεπτεμβρίου στο Μοναστήρι της Παναγίας της Βροντιανής.

Σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να απευθυνθείτε στο κοντινό Καρλόβασι, ή στην πρωτεύουσα.

Η πρόσβαση στους Βουρλιώτες είναι εύκολη με δρομολόγια λεωφορείων από την πρωτεύουσα, με ιδιωτικά, ή νοικιασμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Επίσης στο μικρό λιμανάκι στα Αυλάκια πιάνουν μικρά σκάφη.
Το νησί της Σάμου   Greekislands.com   Διαμονή σε: