Greekislands.com - Greekhotel.com
On Line Reservations & Maximum Security - Click Here www.SpaServicesinGreece.com | Spa in Greece
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Ύδρα. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Ύδρα συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Ύδρα » Η Πόλη της Ύδρας
Greek version availableEnglish version available
Η Ύδρα στους χάρτες Google
Η Ύδρα στο χάρτη
Γιατί Ύδρα?
Γενικές Πληροφορίες
Οι Παραλίες
Η Πόλη της Ύδρας
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Ύδρα
Wallpapers από Ύδρα
Αξιοθέατα στην Ύδρα
 Video Clip από Ύδρα
 PDF οδηγός για την Ύδρα: En | Gr
Virtual Tour Ύδρας
Ξενοδοχεία στην Ύδρα: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Πόλη της Ύδρας
Η Πόλη της Ύδρας στους χάρτες Google
Η Πόλη της Ύδρας στο χάρτη
Η Πόλη της Ύδρας
Φωτογραφίες
Πανοράματα

Η Πόλη της Ύδρας

Η Πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο εσωτερικό ενός κλειστού κολπίσκου περίπου στα μέσα της βόρειας ακτής του νησιού και περιβάλλεται τριγύρω από γυμνά βράχια και απότομα βουνά. Η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη μόλις προσεγγίσει το καράβι στο λιμάνι είναι τα πολύ ψηλά και εντυπωσιακά παλιά αρχοντικά που δεσπόζουν μπροστά στην πόλη. Αμέσως μετά βλέπει κάποιος τους παλιούς αμυντικούς προμαχώνες με τα κανόνια τους να προστατεύουν από μακρινούς και ξεχασμένους εχθρούς. Και τέλος η εικόνα συμπληρώνεται με τα πάρα πολλά σκάφη που δένουν στο λιμάνι, με προέλευση κάθε μέρος του κόσμου. Η πόλη, ο μοναδικός οργανωμένος οικισμός του νησιού, με 3.000 σχεδόν μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον τουρισμό, έχει μια ωραία πρωτοτυπία. Δεν επιτρέπονται καθόλου αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις μέσα στην πόλη και στα γύρω μέρη γίνονται με τα πόδια, ή με γαϊδουράκια.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η προκυμαία είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του οικισμού και συγκεντρώνει πολλά ωραία παλιά αρχοντικά μερικά από τα οποία στεγάζουν διάφορες υπηρεσίες, ή ακόμα και μουσεία. Πίσω από την προκυμαία αρχίζουν τα ανηφορικά, στενά και γραφικά σοκάκια που οδηγούν στην παλιά πόλη, την μεσαιωνική και οχυρωμένη Κιάφα με την ωραία θέα έως την απέναντι στεριά της Πελοποννήσου.

Η πρόσβαση στην πόλη γίνεται μόνο από την θάλασσα, με τακτικά και πυκνά δρομολόγια κάθε είδους πλοίου, συμβατικού, οχηματαγωγού, ή ταχύπλοου. Ο επισκέπτης από την πόλη μπορεί να επικοινωνήσει με το υπόλοιπο νησί με τα πόδια, τα συμπαθητικά και γραφικά γαϊδουράκια και φυσικά με σκάφη, εκδρομικά, ιδιωτικά, ή και θαλάσσια ταξί.

Μέσα στην πόλη μπορείτε να κολυμπήσετε στις βραχώδεις παραλίες της Σπηλιάς και της Υδρονέτας, αλλά υπάρχουν και πολλές παραλίες στις οποίες μπορείτε να μεταβείτε και με τα πόδια.

Η πόλη διαθέτει πολλές δυνατότητες για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Αξιοθέατα του λιμανιού και της παραλίας

Στα αριστερά του λιμανιού ο επισκέπτης μπορεί να δει το επιβλητικό άγαλμα του ηρωικού ναύαρχου της Επανάστασης του 1821 Ανδρέα Μιαούλη που δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Δίπλα από το άγαλμα αρχίζει ο δρόμος που οδηγεί στο παλιό πολεμικό λιμάνι του νησιού, το Μανδράκι, σε κοντινή απόσταση προς τα ανατολικά, όπου σήμερα στη θέση των παλιών πολεμικών πλοίων θα δει κάποιος μια οργανωμένη παραλία με ξενοδοχεία, ταβέρνες και πολλές ευκολίες για θαλάσσια σπορ.

Μπροστά στην προκυμαία μπορούμε να δούμε την παλιά Μπαρουταποθήκη, η οποία σήμερα φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Λιμεναρχείου και το καινούριο κτίριο που στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας. Ακόμα δυτικότερα θα συναντήσουμε το αρχοντικό της ένδοξης οικογένειας Τσαμαδού που σήμερα φιλοξενεί την Σχολή Εμποροπλοιάρχων. Ακριβώς απέναντι από τον μεγάλο κυματοθραύστη βρίσκεται το σύγχρονο κομμάτι της πόλης με τις τράπεζες, τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, τα εμπορικά και άλλα καταστήματα και πολλές ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες. Στον ίδιο παραλιακό πεζόδρομο, στη μέση του περίπου θα δούμε την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κυρίαρχη εικόνα μια τρίκλιτη βασιλική των μέσων του 17ου αιώνα με ωραίο τρούλο και δύο εντυπωσιακά μαρμάρινα καμπαναριά. Σε άλλα κτίρια της μονής στεγάζονται σήμερα το Δημαρχείο της πόλης και το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Μπροστά στην μονή δεσπόζει το άγαλμα του ένδοξου ναυάρχου και πολιτικού Παύλου Κουντουριώτη στην μέση της ομώνυμης πλατείας.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στα αριστερά της πλατείας ξεκινά ένα στενό ανηφορικό σοκάκι που οδηγεί τον επισκέπτη στο αρχοντικό του Τομπάζη που σήμερα φιλοξενεί την Σχολή Καλών Τεχνών. Ομοίως μετά τον κυματοθραύστη ο δρόμος οδηγεί στις ανηφορικές βραχώδεις ακτές, όπου μπορούμε να δούμε το Περίπτερο, δηλαδή το δυτικό κανονιοστάσιο της παλιάς οχύρωσης του λιμανιού που σύμφωνα με τους λάτρεις της Ύδρας είναι, αν όχι η ωραιότερη, μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της πόλης, όπου μπορείτε να απολαύσετε μαζί με τους άλλους επισκέπτες το μπάνιο σας στην παραλία Σπηλιά.

Αριστερότερα βλέπουμε ένα μικρό δάσος από πεύκα μέσα στο οποίο διακρίνουμε το αρχοντικό του πολιτικού της επανάστασης Γεωργίου Κουντουριώτη που σηκώνεται αγέρωχο πάνω από τα πεύκα. Στην κορυφή τέλος του μικρού αυτού λόφου θα διακρίνετε τους παλιούς ανεμόμυλους που στέκουν εκεί ερειπωμένοι και αδιάψευστοι μάρτυρες ενός ένδοξου και οικονομικά εύρωστου παρελθόντος.

Αν συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο από το Περίπτερο θα οδηγηθούμε στην γραφική συνοικία της πόλης Αυλάκι με σπίτια που κρέμονται στις απότομες πλαγιές του βουνού και μετά θα τερματίσουμε την βόλτα μας στις γραφικές παραλίες Καμίνια.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Αξιοθέατα στο εσωτερικό της πόλης

Από την Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στα δεξιά της ξεκινά ένας αρκετά ανηφορικός δρόμος που θα μας οδηγήσει οδηγεί στο εσωτερικό της παλιάς πόλης. Εκεί θα δούμε το αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη του 18ου αιώνα που στεγάζει σήμερα αρκετές λειτουργίες του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ακριβώς δίπλα στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής με το θαυμάσιο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Μετά την εκκλησία και προς τα ανατολικά συναντάμε μια μικρή πλατεία με ένα παραδοσιακό νεοκλασικό κτίσμα που στεγάζει το παλιότερο φαρμακείο του νησιού που λειτουργεί συνεχώς εδώ από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ιδρύθηκε. Εκεί κοντά περνά και ένας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και ο κεντρικός δρόμος του νησιού που οδηγεί στα καλά Πηγάδια, μια συνοικία που οφείλει το όνομά της στα δυο παμπάλαια πηγάδια που προμήθευαν πόσιμο νερό τους Υδραίους για περισσότερο από δυο αιώνες. Αν συνεχίσουμε την ανηφόρα θα φτάσουμε ψηλότερα στην παλιά συνοικία της Ύδρας, την Κιάφα που στην πραγματικότητα είναι ένα οχυρό που σχηματίζεται από τους συμπαγείς τοίχους των σπιτιών που, κολλημένα το ένα με το άλλο, προστάτευαν τους Υδραίους από τυχόν επιδρομείς με τους πανύψηλους πέτρινους μαντρότοιχους. Πάνω στην κορυφή του λόφου θα δούμε τον ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, του τοπικού άγιου του νησιού, που είναι κτισμένη στην ίδια θέση που βρισκόταν τα παλιά χρόνια και το σπίτι του Άγιου. Άλλες εκκλησίες που θα δούμε στο λόφο είναι η πολύ παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή με πολλές ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του 18ου αιώνα.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αν ακολουθήσουμε το ανηφορικό μονοπάτι και οδηγηθούμε ψηλά στο βουνό θα φτάσουμε στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία, όπου είχε φυλακιστεί κατά την διάρκεια των εμφυλίων σπαραγμών για λίγο ο στρατηγός του αγώνα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και στην γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας με την εντυπωσιακή θέα σε όλη την απέναντι ακτή της Πελοποννήσου και την πόλη και το λιμάνι της Ύδρας.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την περιήγηση της πόλης και του λιμανιού για πολύ ακόμα, αλλά στο τέλος θα. χαθούμε σε μια ζωγραφιά που πλημμυρίζει με άσπρα και γκρίζα χρώματα που έρχονται σε αντίθεση με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και αναδεικνύουν την υποδειγματική αρχιτεκτονική του νησιού με την υψηλή αισθητική. Εμείς σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να αφεθείτε και να απολαύσετε ωραίες ρομαντικές βόλτες στα στενοσόκακα της παλιάς πόλης και να αφήσετε την ηρεμία της να σας κατακλύσει. Και αν κουραστείτε από την πολύ ηρεμία, μη φοβηθείτε, υπάρχει και η έντονη νυκτερινή ζωή με τα νεανικά, κι όχι μόνον, μπαρ και κλαμπ με τα δυνατά ποτά, το χορό και τη μουσική.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας
Το νησί της Ύδρας   Greekislands.com   Διαμονή σε: