Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σκιάθο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σκιάθο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Σποράδες » Σκιάθος » Γενικές Πληροφορίες
Greek version availableEnglish version available
Η Σκιάθος στους χάρτες Google
Η Σκιάθος στο χάρτη
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Σκιάθος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Σκιάθο
Wallpapers από Σκιάθο
Αξιοθέατα στη Σκιάθο
 Video Clip από Σκιάθο
 PDF οδηγός για τη Σκιάθο: En | Gr
Virtual Tour Σκιάθου
Ξενοδοχεία στη Σκιάθο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 

Γενικές Πληροφορίες για τη Σκιάθο, Ελλάδα

Η Σκιάθος είναι ένα μεγάλο νησί στο κεντρικό Αιγαίο απέναντι από τις ακτές του Πηλίου και της Εύβοιας. Πρόκειται για ένα ωραιότατο νησί που η φύση του πρόσφερε απλόχερα τις ομορφιές της. Είναι καταπράσινο, με πανέμορφες ακρογιαλιές και άλλες φυσικές ομορφιές. Οι φυσικές ομορφιές, η εκπληκτική και πεντακάθαρη θάλασσα, τα ιστορικά μνημεία και η τοπική αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της, προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι, αλλά και τις άλλες εποχές χρόνου, οι οποίοι εξυπηρετούνται από ένα ευρύτατο δίκτυο από τουριστικές και άλλες υποδομές υψηλού επιπέδου. Το νησί έχει έκταση 50 περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών της ξεπερνά τα 45 χιλιόμετρα. Κατοικείται από 6.500 μόνιμους κατοίκους, που οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και λιγότερο με την γεωργία και τις άλλες υπηρεσίες. Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με πολλά μέσα και από την θάλασσα και από τον αέρα .

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ιστορία της Σκιάθου

Κατά τους προϊστορικούς χρόνους, σύμφωνα με τις μυθολογικές παραδόσεις, το νησί κατοικήθηκε από τους Πελασγούς, τους Κάρες, τους Κρήτες. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς μας παραδίδουν ότι ο Διόνυσος στα νησιά που κατέλαβαν οι Κρήτες λατρευόταν ως Σκιάνθιος, γεγονός που τους συνδέει πιθανώς με την Σκιάθο. Αργότερα, κατά τους ιστορικούς χρόνους, τον 8ο και 7ο π.Χ. αιώνα ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Ίωνες από την Χαλκίδα στην προσπάθειά τους να ιδρύσουν αποικίες στην Χαλκιδική. Η πόλη που έκτισαν βρισκόταν νοτιοανατολικά από το λιμάνι πάνω σε ένα μικρό ύψωμα και έτσι δέσποζε σε ολόκληρη την περιοχή σε συνδυασμό και με το διπλό λιμάνι της. Ήταν περιτειχισμένη με ισχυρό τείχος από μεγάλους ογκόλιθους και διέθετε δυο πύλες για επικοινωνία με το υπόλοιπο νησί και το λιμάνι. Αυτή η πόλη που ίδρυσαν οι αρχαίοι Χαλκιδείς κατοικούνταν συνεχώς μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους, οπότε οι κάτοικοί της ίδρυσαν το Κάστρο στα βόρεια του νησιού.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Στον Ηρόδοτο αναφέρεται ότι οι Σκιαθίτες ειδοποίησαν τον ελληνικό στόλο στο Αρτεμίσιο για την πορεία του περσικού στόλου, με το σύστημα των φρυκτωριών που διέθετε το νησί. Αναφέρεται επίσης ότι οι Σκιαθίτες ήταν από τους λίγους Έλληνες που βρέθηκαν στην πορεία των Περσών και δεν εμήδισαν και, αμέσως μετά την νίκη των Ελλήνων στον πόλεμο, μπήκαν στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία που συστήθηκε το 478 π.Χ. Οι Σκιαθίτες πλήρωναν μικρό φόρο στους Αθηναίους, δεδομένου ότι ήταν ένας φτωχός τόπος που εκείνη την εποχή είχε δημοκρατικό πολίτευμα. Μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο η Σκιάθος περιήλθε στην κυριαρχία των Σπαρτιατών και της επιβλήθηκε ολιγαρχικό πολίτευμα. Μετά την Ανταλκίδειο ειρήνη το 386 π.Χ. η Σκιάθος έγινε και πάλι αυτόνομη, αλλά σύντομα οι Σπαρτιάτες την ανακατέλαβαν επιβάλλοντας βαριά φορολογία στους κατοίκους. Με την σύσταση της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας το 378 π.Χ. το νησί ξαναβρέθηκε στο πλευρό της δημοκρατικής Αθήνας που το χρησιμοποίησε ως ναυτική βάση για τον στόλο της μέχρι το 338 π.Χ., οπότε μετά την ήττα των Ελλήνων στην Χαιρώνεια από τον Φίλιππο περιήλθε στην κυριαρχία των Μακεδόνων.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τα επόμενα χρόνια ενεπλάκη στις μεγάλες συγκρούσεις Μακεδόνων και Ρωμαίων και καταστράφηκε πολλές φορές. Τελικά βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων και μετά την νίκη του Αντωνίου στη μάχη των Φιλίππων το νησί δόθηκε στους Αθηναίους και απόκτησε πάλι δημοκρατικό πολίτευμα.

Τους επόμενους αιώνες η Σκιάθος χάνεται από το προσκήνιο και δεν έχουμε καθόλου ασφαλείς πληροφορίες για τα συμβάντα στον τόπο, εκτός από το ότι δημιουργήθηκε επισκοπή που ανήκε στη Μητρόπολη της Λάρισας. Σε όλη την εποχή της κυριαρχίας των Βυζαντινών η Σκιάθος υποφέρει από τις επιδρομές των πειρατών του Αιγαίου. Το 1204 περιέρχεται στους Βενετσιάνους αδελφούς Γκίζι που εγκαταστάθηκαν στο καινούριο κάστρο που έκτισαν στο Μπούρτζι. Αργότερα την ανακατέλαβαν οι Βυζαντινοί μέχρι το 1453 που επέστρεψαν οι Βενετσιάνοι, μετά από αίτημα των κατοίκων του νησιού, για να προστατευτούν από τους Τούρκους.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η δεύτερη αυτή ενετοκρατία διάρκεσε μέχρι το 1538, οπότε κατέλαβαν το νησί οι Τούρκοι, που επισημοποίησαν την κυριαρχία τους το 1540 με την συνθήκη ειρήνης. Η Σκιάθος διοικείται πλέον από Βοεβόδα με την βοήθεια των δημογερόντων που είναι αιρετοί και διοικητικά ανήκει στον Καπουδάν Πασά, τον Τούρκο αρχιναύαρχο δηλαδή. Στην αρχή οι Σκιαθίτες πλήρωναν πολλούς φόρους στους Τούρκους γιατί είχαν εξαγοράσει και την υποχρέωσή τους να υπηρετούν στο ναυτικό των Οθωμανών. Μετά την καταστροφή του νησιού από τον Μοροζίνη το 1660 οι Τούρκοι άρχισαν να λιγοστεύουν στο νησί και στο τέλος οι δημογέροντες εξαγόρασαν και το αξίωμα του Βοεβόδα και το νησί ήταν σχεδόν αυτόνομο πληρώνοντας μόνο φόρο.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Από τις αρχές του 18ου αιώνα οι Σκιαθίτες ξαναθυμήθηκαν την πανάρχαιη τέχνη τους, του ναυτικού και άρχισαν να ναυπηγούν μικρά καράβια και ξεκίνησαν το εμπόριο με τα γειτονικά νησιά και την Θεσσαλία. Επεκτάθηκαν σύντομα και έφτασαν σιγά-σιγά να κυριαρχούν εμπορικά στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Αίγυπτο. Συμμετείχαν ενεργά και με πλοία και με άνδρες και στις εκστρατείες του Ρώσου ναυάρχου Ορλώφ, όπως και στην επαναστατική κίνηση του Λάμπρου Κατσώνη. Πολύ σημαντικό, όσο και συμβολικό, είναι το γεγονός της δημιουργίας της ελληνικής σημαίας με τον άσπρο σταυρό στο γνωστό γαλάζιο φόντο το 1807 στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Και κατά την επανάσταση του 1821 οι Σκιαθίτες αντιστάθηκαν σθεναρά στις επιδρομές του τουρκικού ναυτικού με αποτέλεσμα να μείνουν ελεύθεροι από την αρχή της. Σύντομα φιλοξένησαν πολλούς πρόσφυγες από τον Όλυμπο, το Πήλιο και την Θεσσαλία που ξεπέρασαν τις 30.000 ανθρώπους. Αυτό δημιούργησε προβλήματα στο νησί μέχρι το σημείο να περιέλθει σε πλήρη αναρχία. Το 1823 απέκρουσαν επιτυχώς την μεγαλύτερη απόπειρα των Τούρκων να ανακαταλάβουν το νησί και μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας ακολούθησαν την τύχη της.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τοπικά προϊόντα, ψώνια

Οι επισκέπτες στο νησί έχουν την ευκαιρία να ψωνίσουν διάφορα τοπικά προϊόντα κυρίως γεωργικά προϊόντα και γλυκά. Μπορείτε να προμηθευτείτε λάδι και ελιές, αρωματικό μέλι, νόστιμα αμυγδαλωτά και το τοπικό γλυκό του κουταλιού που γίνεται με αμύγδαλα, το «άσπρο».

Στην Μονή της Ευαγγελίστριας μπορείτε να προμηθευτείτε κρασί, τσίπουρο και ωραιότατα λικέρ και πολλά γλυκά του κουταλιού, όπως επίσης και μέλι, λάδι, ελιές, αρωματικά βότανα και αυθεντικά ζυμαρικά.

Τοπικές νοστιμιές

Στις παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Σε όποια ταβέρνα δείτε ότι προσφέρουν τοπική τυρόπιτα να την δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Φυσικά να τελειώσετε το γεύμα σας και με ένα γλυκό του κουταλιού. Σας το συνιστούμε!

Το νησί της Σκιάθου   Greekislands.com   Διαμονή σε: