Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Σκιάθο. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Σκιάθο συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Σποράδες » Σκιάθος » Αξιοθέατα στη Σκιάθο » Το σπίτι του Παπαδιαμάντη
Greek version availableEnglish version available
Η Σκιάθος στους χάρτες Google
Η Σκιάθος στο χάρτη
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Γιατί Σκιάθος?
Γενικές Πληροφορίες
Τα Χωριά
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Slide Show από Σκιάθο
Wallpapers από Σκιάθο
Αξιοθέατα στη Σκιάθο
 Video Clip από Σκιάθο
 PDF οδηγός για τη Σκιάθο: En | Gr
Virtual Tour Σκιάθου
Ξενοδοχεία στη Σκιάθο: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Τα Αξιοθέατα της Σκιάθου

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη, Σκιάθος

Το σπίτι του Παπαδιαμάντη βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρα από την ανατολική παραλία της πόλης, σε ένα μικρό αδιέξοδο δρομάκι, πάροδο της οδού Παπαδιαμάντη, και είναι ένα σύγχρονο μουσείο με ενθυμήματα από την ζωή του μεγάλου συγγραφέα. Πρόκειται για πολύ απλό και λιτό σπίτι, χαρακτηριστικό νησιώτικο της εποχής. Η δυτική παλιά είσοδος του σπιτιού είναι κλειστή και σήμερα το κοινό που επισκέπτεται τον χώρο χρησιμοποιεί την ανατολική είσοδο από μια εξωτερική ξύλινη σκάλα. Το σπίτι αυτό είναι το σπίτι που έζησε ο Παπαδιαμάντης από το 1860 και μέχρι που έφυγε από το νησί. Το σπίτι αυτό το έκτισε ο πατέρας του το 1860. Το σπίτι που γεννήθηκε δεν υπάρχει σήμερα γιατί κατεδαφίστηκε από τους τελευταίους ιδιοκτήτες του. Στο καινούριο σπίτι του Παπαδιαμάντη υπάρχει μια εντοιχισμένη πλάκα που αναφέρει ότι εδώ μεγάλωσε και πέθανε ο συγγραφέας.

Το σπίτι είναι διώροφο, έχει δηλαδή κατώι κα ανώι, όπως λέγονται στην γλώσσα του νησιού οι δυο όροφοι ενός δίπατου σπιτιού. Το κατώι είναι ένας ανοιχτός χώρος με το πηγάδι του σπιτιού στη μέση του, ενώ το ανώι αποτελείται από 3 δωμάτια και ένα στενόμακρο διάδρομο που οδηγεί σε αυτά και που χρησιμοποιείται επίσης ως κουζίνα.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στα αριστερά μας, όπως μπαίνουμε από την είσοδο βρίσκεται το δωμάτιο με το τζάκι όπου περνούσε τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες του η οικογένεια του παπα-Διαμάντη. Εκεί πέρασε και τελευταίες στιγμές του ο Παπαδιαμάντης τον χειμώνα του 1911 λίγο πριν πεθάνει. Παντού στον χώρο βρίσκονται αντικείμενα και σκεύη που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας.

Στα δεξιά της εισόδου υπάρχει το μικρότερο από τα άλλα δυο δωμάτια που στην αρχική του χρήση ήταν το δωμάτιο του πατέρα με τα βιβλία του και τα άμφιά του. Αργότερα το χρησιμοποίησε ο Αλέξανδρος για προσωπικό του υπνοδωμάτιο και γραφείο. Έμοιαζε με καλογερίστικο κελί με ένα μικρό παράθυρο, ένα εντοιχισμένο μικρό ντουλάπι και ένα μικρό στενό κρεβάτι. Και στο βάθος της εισόδου βρίσκεται το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού, ή σάλα που για μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο είχε έναν έγχρωμο ρόμβο στο ταβάνι.

Το σπίτι σήμερα με διάφορα ενθυμήματα του συγγραφέα προσελκύει πολλούς επισκέπτες που έρχονται να δουν το χώρο που μεγάλωσε και πέθανε ο Παπαδιαμάντης.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας    

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ο σημαντικότερος από μια πλειάδα λογοτεχνών και ανθρώπων των γραμμάτων που γέννησε η Σκιάθος. Γεννήθηκε στο αγαπημένο του νησί το 1851 και ο πατέρας του ήταν ιερέας, ο παπα-Αδαμάντιος (Διαμάντης) Εμμανουήλ. Παρέμεινε στο νησί μέχρι την δεύτερη τάξη του Ελληνικού Σχολείου και μετά συνέχισε τις σπουδές του στην Σκόπελο, στον Πειραιά για να αποφοιτήσει τελικά από το Βαρβάκειο το 1874. Αμέσως μετά εγγράφηκε στην Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου. Το Πανεπιστήμιο ουδέποτε το τελείωσε, κυρίως λόγω οικονομικών και βιοποριστικών δυσκολιών.

Από το 1879 αρχίζει να γράφει ποιήματα και πεζά που μερικά δημοσιεύονται σε εφημερίδες της εποχής. Το πολύ γνωστό του μυθιστόρημα Οι Έμποροι των Εθνών δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα του Βλάση Γαβριηλίδη Μη Χάνεσαι (η μετέπειτα εφημερίδα Ακρόπολις) το 1882. Την ίδια εποχή αρχίζει να κάνει μεταφράσεις για βιοποριστικούς λόγους. Επίσης η Ακρόπολις του Βλάση Γαβριηλίδη δημοσιεύει την Γυφτοπούλα, άλλο γνωστό του μυθιστόρημα, το 1884. Στην ίδια εφημερίδα εργάζεται ως συντάκτης, μεταφραστής και διορθωτής κειμένων έως το 1897. Το 1902 και για δυο χρόνια επιστρέφει στην Σκιάθο, όπου γράφει την Φόνισσα, η οποία δημοσιεύεται την ίδια εποχή. Το 1908 οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου τον τιμούν για τα 25 χρόνια λογοτεχνικής προσφοράς του με μεγάλη εκδήλωση στον «Παρνασσό», υπό την αιγίδα της πριγκήπισσας Μαρίας Βοναπάρτη. Κατόπιν επιστρέφει οριστικά στην Σκιάθο όπου και μένει μέχρι τον θάνατό του, το 1911. Είχε την τύχη να ταφεί στο νησί του και αργότερα στον τάφο του στήθηκε προτομή, έργο του γνωστού γλύπτη Θωμόπουλο.

Όλο το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι επηρεασμένο τόσο από το άμεσο περιβάλλον του νησιού του, της αγαπημένης του Σκιάθου και των απλών και ταπεινών ανθρώπων της, όσο και από τη ζωή των απλών ανθρώπων της Αθήνας, όπου χρόνια έζησε. Δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος Έλληνας ηθογράφος της νεότερης εποχής και εξαιρετικός μελετητής της ανθρώπινης ψυχολογίας. Το έργο του, διεθνώς πλέον αναγνωρισμένο, είναι επηρεασμένο από την μεγάλη ρώσικη λογοτεχνία της εποχής του, κυρίως τον Ντοστογιέφκη. Σήμερα τα διηγήματά και τα ελάχιστα μυθιστορήματά του εξακολουθούν να γνωρίζουν αλλεπάλληλες εκδόσεις και μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν με εξαιρετική επιτυχία στον κινηματογράφο, όπως η «Φόνισσα» και στην τηλεόραση με μεγαλύτερες επιτυχίες, η «Γυφτοπούλα» και οι «Έμποροι των Εθνών».
Το νησί της Σκιάθου   Greekislands.com   Διαμονή σε: