Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Μεταπολίτευση (1974 έως σήμερα)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Μεταπολίτευση (1974 έως σήμερα)

Μετά τα μεσάνυχτα της 23ης προς 24η Ιουλίου 1974 έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με το προσωπικό αεροσκάφος του Γάλλου προέδρου Βαλερύ Ζισκάρ ντ' Εσταίν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και κατευθύνθηκε μέσα από μια λαοθάλασσα που πλημμύριζε τα πεζοδρόμια σε όλο το μήκος της διαδρομής στο κέντρο, όπου στις 4.15΄π.μ. ορκίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας παρουσία του διορισμένου από την Χούντα προέδρου της Δημοκρατίας στρατηγού Γκιζίκη μόνος, χωρίς υπουργικό συμβούλιο δηλαδή, το οποίο ορκίστηκε την ίδια μέρα της 24ης και συμπληρώθηκε την 27η Ιουλίου. Η κυβέρνηση πήρε πολλά μέτρα προσπαθώντας να ελέγξει την κατάσταση στο εσωτερικό και να διαπραγματευτεί στο εξωτερικό το Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ. Την ίδια μέρα της ορκωμοσίας της διατάχτηκε η άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και τις αμέσως επόμενες ημέρες ακολούθησαν διάφορα μέτρα που είχαν σχέση με την προσπάθεια εδραίωσης της εξουσίας της νέας κυβέρνησης και της πάταξης κάθε προσπάθειας επανάκαμψης των υποστηρικτών του προηγούμενου δικτατορικού καθεστώτος, διαδικασία που έμεινε στην σύγχρονη πολιτική ιστορία ως «αποχουντοποίηση».

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η περίοδος αυτή ήταν έντονη από πολιτικής πλευράς, με συνεχείς πολιτικές συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους, την δραστηριοποίηση παλαιών και νέων πολιτικών δυνάμεων, ανάμεσα στις οποίες και το Κομμουνιστικό Κόμμα που νομιμοποιήθηκε (Σεπτέμβριος 1974) μετά από παρανομία 27 χρόνων και με την οργάνωση πολλών συναυλιών, μεγάλων και μικρών σε ανοιχτούς χώρους και μεγάλα στάδια και γήπεδα με έντονο πολιτικό χρώμα. Στις 17 Νοεμβρίου 1974 διεξήχθησαν και οι πρώτες εκλογές μετά την Χούντα, στις οποίες, κάτω από τις ιδιόμορφες συνθήκες της εποχής το κόμμα του Κ. Καραμανλή πήρε τη νίκη με μεγάλη πλειοψηφία σε ψήφους και ακόμα μεγαλύτερη σε έδρες στη βουλή. Η πολιτική δραστηριότητα και αντιπαράθεση σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα συνεχίστηκε και τις επόμενες εβδομάδες με αποκορύφωμα την μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση και πορεία που γνώρισε η Αθήνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου 1973 και το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος που έδωσε μεγάλη νίκη υπέρ της Δημοκρατίας (69%) και έλυσε οριστικά ένα καυτό πολιτειακό και κοινωνικό ζήτημα που ταλάνιζε από το 1915 την Ελλάδα και την είχε διχάσει αρκετές φορές έκτοτε.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η επόμενη περίοδος μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υπήρξε περίοδος ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας και ολοκληρώθηκε με την υπογραφή με μεγάλη επισημότητα στο Ζάππειο Μέγαρο τον Μάιο του 1980 της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Όλο αυτό το διάστημα η Αθήνα σχεδόν καθημερινά συγκλονιζόταν από πορείες, απεργιακές συγκεντρώσεις και άλλες πολιτικές και κοινωνικές αντιπαραθέσεις.

Από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 ξεκίνησε μια πορεία διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του λαοφιλούς πολιτικού Αντρέα Παπανδρέου. Στην αρχή η πολιτική των κυβερνήσεών του ΠΑΣΟΚ είχε έντονο ριζοσπαστικό και κοινωνικό χαρακτήρα, αλλά με την πάροδο του χρόνου ενσωματώθηκε στην κυρίαρχη πολιτική και κοινωνική αντίληψη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις αρχές της δεκαετίας του 1990) και τα τελευταία 20 χρόνια εναλλάσσονται στην εξουσία κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ακολουθώντας βασικά την ίδια πολιτική, διαφοροποιούμενες μόνο σε επιμέρους σημεία και μορφές διακυβέρνησης.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Πολλά γεγονότα σημάδεψαν την ζωή της πόλης όλα αυτά τα χρόνια με σημαντικές εκδηλώσεις που οφείλονταν σε αρρώστιες και θανάτους πολιτικών (Παπανδρέου και Καραμανλής), αθλητικά γεγονότα (Ευρωμπάσκετ 1987 και Ευρωπαϊκό κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2004), εκλογικές αναμετρήσεις και διάφορα κυβερνητικά σχήματα. Επίσης, ο προσανατολισμός της ζωής και του προγραμματισμού της πόλης είχε πάντα ως κέντρο την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία τελικά πέτυχε το 1997 για το 2004. Έκτοτε πολλά πράγματα άλλαξαν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, με κυρίαρχα έργα το νέο Αεροδρόμιο στα Σπάτα (Ελευθέριος Βενιζέλος 2000), την Αττική Οδό και τις επεκτάσεις της (2000 κ.εξ), τις δύο γραμμές του Μετρό (2002), νέες αθλητικές και άλλες εγκαταστάσεις, πολλά νέα σύγχρονα κτίρια στο κέντρο, τα προάστια και την περιφέρεια της Αττικής με κυρίαρχα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και άλλα έργα διακοσμητικού και χρηστικού χαρακτήρα. Τελευταίο από τα έργα που κοσμούν την πόλη της Αθήνας είναι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (2009) που, παρ' όλες τις αντιδράσεις για την θέση και την άμεση γειτνίαση με τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, αποτελεί ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό στοιχείο της σύγχρονης πόλης της Αθήνας.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Σήμερα πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη που θα διευκολύνουν την ζωή της πόλης, όπως οι μεγάλες επεκτάσεις και οι νέες γραμμές του Μετρό που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, ή του προγραμματισμού καθώς και η ανάπτυξη του οδικού δικτύου, η οποία πάντως δέχεται τα πυρά πολλών σκεπτικιστών που θεωρούν ότι με τα οδικά έργα καταστρέφεται το όμορφο αττικό τοπίο, σε συνδυασμό με μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή την δεκαετία του 1990 και του 2000. Τέλος, η Αθήνα ως πόλη βαδίζει ήδη στον 21ο αιώνα με μεγάλα προβλήματα, αλλά και με μεγάλες δυνατότητες λόγω της μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς της και του τεράστιου δυναμικού που διαθέτει λόγω της προνομιακής θέσης της ως πρωτεύουσας.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: