Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Πόλεμος - Κατοχή - Απελευθέρωση (1940-1944)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Πόλεμος - Κατοχή - Απελευθέρωση (1940-1944)

Μετά την απρόκλητη επίθεση των ιταλικών δυνάμεων στην Ελλάδα και την απόκρουσή τους η επίδραση της εμπόλεμης κατάστασης έγινε αισθητή και στην Αθήνα. Τον Ιανουάριο του 1941 οι Ιταλοί βομβάρδισαν τον Πειραιά, όπως και άλλες ελληνικές πόλεις και προκάλεσαν πολλά θύματα ανάμεσα στους αμάχους. Στις 29 Ιανουαρίου ο δικτάτορας Μεταξάς πέθανε και τον διαδέχτηκε ο Αλέξανδρος Κορυζής ο οποίος δέχτηκε στην Ελλάδα τα Βρετανικά στρατεύματα, γεγονός που αποτέλεσε την τυπική αφορμή για την εισβολή των Ναζιστών στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου, οι οποίοι με ένα αιφνιδιαστικό κτύπημα ( blitzkrieg) κατέλαβαν τα Βαλκάνια, εκτός από την Κρήτη, σε λιγότερο από ένα μήνα. Πάλι ο Πειραιάς βομβαρδίστηκε την πρώτη ημέρα της εισβολής με τραγικότερες ς συνέπειες αυτή τη φορά. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε την ανατίναξη ενός βρετανικού πλοίου που μετέφερε νιτρογλυκερίνη, κάτι που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, όχι μόνο στο λιμάνι, αλλά σε ολόκληρη την Αθήνα.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και ο πόλεμος έφτασε άμεσα και στην Αθήνα όταν στις 19 Απριλίου έγινε μεγάλη αερομαχία γερμανικών και βρετανικών αεροπλάνων πάνω από την πόλη. Εντωμεταξύ ο πρωθυπουργός αυτοκτόνησε μη αντέχοντας την στρατιωτική ήττα της χώρας, ο στρατηγός Τσολάκογλου συνθηκολόγησε παρά τις διαταγές που είχε από το επιτελείο, και η ακέφαλη κυβέρνηση με την βασιλική οικογένεια εγκατέλειψε την Αθήνα, πρώτα για την Κρήτη και μετά για την Αίγυπτο. Το πρωί της Κυριακής του Θωμά, στις 27 Απριλίου 1941, οι Αθηναίοι κλεισμένοι στα σπίτια τους υποδέχτηκαν τους κατακτητές που σε παράταξη μπήκαν στην πόλη και ύψωσαν την σβάστικα στην Ακρόπολη εγκαθιστώντας το αρχηγείο τους στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Εκείνες τις στιγμές ακούστηκε και το ιστορικό τελευταίο μήνυμα του εκφωνητή του ραδιοφωνικού σταθμού της Αθήνας που έδωσε κουράγιο στους σκλαβωμένους πια Αθηναίους. Στην Αθήνα εκτός από τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν και ιταλικά που έγιναν δεκτά με ειρωνικά σχόλια εκ μέρους των Αθηναίων. Στην Αθήνα μαζί με τους κατακτητές εγκαταστάθηκε και «κυβέρνηση» υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου που διόρισαν οι κατακτητές για να φροντίζει τα τρέχοντα διοικητικά θέματα της Ελλάδας.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η αντίσταση του λαού της Αθήνας άρχισε πολύ σύντομα, με πρώτη συμβολική πράξη την «υποστολή» του ναζιστικού συμβόλου από την Ακρόπολη το βράδυ της 30 ης προς την 31η Μαΐου 1941 από δύο παράτολμους νεαρούς, τον Μανώλη Γλέζο και τον Απόστολο Σάντα. Γρήγορα η αντίσταση έγινε οργανωμένη και οι πρώτες προκηρύξεις των μικρών αντιστασιακών οργανώσεων έκαναν την εμφάνισή τους στους τοίχους και τους δρόμους της πόλης. Στις 27 μάλιστα του Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου ιδρύθηκε και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο από τους κομμουνιστές και άλλους πατριώτες, μια οργάνωση που έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στην Αντίσταση του ελληνικού λαού κατά των Ναζιστών κατακτητών, αλλά και των συμμάχων τους Ιταλών και Βουλγάρων που συμμετείχαν στην κατοχή της χώρας.

Όταν ήρθε ο χειμώνας άρχισαν και οι πραγματικές δυσκολίες στην Αθήνα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα σκληρός και τραχύς, τα τρόφιμα έλειπαν εντελώς από τα καταστήματα και οι Αθηναίοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι για ένα τέτοιο γεγονός. Το αποτέλεσμα του λιμού που προκάλεσε ο χειμώνας και η έλλειψη τροφίμων ήταν 300.000 θάνατοι από πείνα μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά και τα προάστια. Με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση βελτιωνόταν και οι διάφορες οργανώσεις, κύρια οι αντιστασιακές, διοργάνωσαν συσσίτια που κυριολεκτικά έσωσαν τον πληθυσμό από τον αφανισμό. Επίσης οι Βρετανοί επέτρεψαν στον Ερυθρό Σταυρό να περάσει στην Ελλάδα, κύρια στην Αθήνα τρόφιμα και φάρμακα.

Η αντίσταση έλαβε πολλές μορφές, όπως ένοπλη πάλη, παθητική αντίσταση, σαμποτάζ κατά του κατακτητή, μαζική αναγραφή συνθημάτων στους τοίχους, και πρωτοφανείς για κατακτημένη χώρα μαζικές εκδηλώσεις αντίστασης, αυτοοργάνωση του υπόδουλου λαού σε οργανώσεις που του επέτρεψαν να επιβιώσει σε σκληρότατες συνθήκες και να αντικρίζει με αισιοδοξία το μέλλον μετά την απελευθέρωση. Σημαντικά γεγονότα στην πόλη ήταν οι εκδηλώσεις μνήμης κύρια στα Πανεπιστήμια στις επετείους της 28ης Οκτωβρίου 1940, η παλλαϊκή αντίδραση του λαού της Αθήνας που απέτρεψε οριστικά το να αποσταλούν έλληνες εργάτες στην Γερμανία, η απόκρυψη και σωτηρία σημαντικού αριθμού Ελλήνων εβραϊκής καταγωγής, η ανατίναξη του κτιρίου της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ με εκατοντάδες θύματα, προδότες και Γερμανούς και πολλές άλλες πράξεις που τον τελευταίο χρόνο της κατοχής μετεξελίχθησαν σε ανοιχτές ένοπλες συρράξεις με τις δυνάμεις των Γερμανών και των προδοτικών οργανώσεων που συνεργαζόντουσαν με τους κατακτητές, ή που είχαν οργανώσει οι ίδιοι οι κατακτητές (Τάγματα Ασφαλείας).

Οι κατακτητές απάντησαν με μαζικές συλλήψεις, φυλακίσεις, εκτελέσεις και εν ψυχρώ δολοφονία αμάχων σε πολλές γειτονιές της πόλης που αντιστέκονταν σθεναρά, όπως η Κοκκινιά, η Καισαριανή, η Νέα Σμύρνη και άλλες πολλές. Το στρατόπεδο στο Χαϊδάρι καθημερινά γέμιζε με εκατοντάδες συλληφθέντες Έλληνες πατριώτες και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν για παραδειγματισμό, ή για λόγους αντεκδίκησης των κατακτητών για τις πράξεις αντίστασης του Αθηναϊκού λαού. Η πιο γνωστή τέτοια αποτρόπαιη πράξη των κατακτητών ήταν η εκτέλεση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944 των 200 πατριωτών, ανάμεσα στους οποίους και σημαίνοντα πρόσωπα του λαϊκού κινήματος.

Ήδη από τον Αύγουστο του 1944 η γερμανική στρατιωτική ηγεσία είχε αποφασίσει την απαγκίστρωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων από την Ελλάδα γιατί φοβούνταν μήπως αποκλειστούν στην χώρα μετά τα κτυπήματα του Κόκκινου Στρατού που προέλαυνε στη Βαλκανική. Τότε οι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κατάφεραν τα σκληρότερα και δολοφονικότερα κτυπήματά τους στον άμαχο πληθυσμό της πόλης με μαζικές συλλήψεις και επί τόπου εκτελέσεις ακόμα και γυναικών και μικρών παιδιών, όπως στα Μπλόκα της Κοκκινιάς, του Φάρου και αλλού. Πολλές γειτονιές της Αθήνας είχαν απελευθερωθεί μετά από σκληρές και πολύνεκρες μάχες και ελέγχονταν από τα στρατιωτικά τμήματα του ΕΛΑΣ, όπως η Καισαριανή και οι υπόλοιπες ανατολικές συνοικίες της Αθήνας.

Τέλος, στις 12 Οκτωβρίου το μεσημέρι οι Γερμανοί αποχώρησαν συντεταγμένοι από την Αθήνα ακολουθούμενοι από πολλούς προδότες συνεργάτες τους που φοβούνταν την λαϊκή οργή. Ακόμα και την ύστατη ώρα προχώρησαν σε μη αναγκαίες για την στρατιωτική τους ασφάλεια ενέργειες βίας, όπως η δολοφονία εν ψυχρώ μιας νεαρής κοπέλας που έγραφε συνθήματα στον τοίχο της γειτονιάς της, στο Φάληρο, ή η ανεπιτυχής προσπάθεια ανατίναξης του εργοστασίου της Ηλεκτρικής στον ¶η Γιώργη στον Πειραιά που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή από στρατιωτικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ. Με την αγγελία της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων πλήθη κόσμου αυθόρμητα και οργανωμένα κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης και πανηγύριζαν με πατριωτικά τραγούδια, ύμνους και ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες και τις σημαίες των συμμάχων, Αμερικάνικες, Αγγλικές, Ρώσικες και Γαλλικές. Ήδη κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης υπό τον αντιπρόεδρό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο με την συμμετοχή και ηγετικών στελεχών του ΕΑΜ ανέλαβε την διαχείριση της εξουσίας προσωρινά έχοντας στην διάθεσή της τα μόνα οργανωμένα στρατιωτικά τμήματα, αυτά του ΕΛΑΣ.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: