Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Ο Χρυσούς Αιώνας (479-431 π.Χ.)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Ο Χρυσούς Αιώνας (479-431 π.Χ.)

Αμέσως μετά την νίκη οι νικητές κάτοικοι της πόλης της Αθήνας είχαν αναλάβει το καθήκον να ανοικοδομήσουν την καταστραμμένη πόλη τους. Πρώτο μέλημα του Θεμιστοκλή ήταν να τειχίσει την πόλη με ισχυρά τείχη που περιέκλειαν ολόκληρο το Άστυ, το λιμάνι του Πειραιά και τον δρόμο που ένωνε τις δυο πόλεις που ονομάστηκαν λόγω του μεγάλου μήκους τους Μακρά Τείχη και τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, όπου σώζονται τμήματά τους, ως Θεμιστόκλειο τείχος. Και έγινε η τείχιση με γρήγορο τρόπο γιατί ήδη οι Σπαρτιάτες αντιδρούσαν. Αλλά ήταν πλέον αργά. Άλλο στρατηγικό πλήγμα στον έλεγχο του Αιγαίου δέχτηκαν οι Σπαρτιάτες όταν οι Αθηναίοι αρνήθηκαν το 477 π.Χ. την βοήθειά τους και ανέλαβαν οι ίδιοι μαζί με τους συμμάχους τους Ίωνες τον έλεγχο του Αιγαίου και των σπουδαίων στρατηγικών εμπορικών δρόμων προς τον Εύξεινο Πόντο, που τους εξασφάλιζαν τα σιτηρά και άλλα αγαθά υψίστης σημασίας.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Έτσι συγκροτήθηκε μια συμμαχία υπό τους Αθηναίους που σιγά- σιγά μετατράπηκε σε Ηγεμονία των Αθηναίων επί πολλών άλλων πόλεων της Μικράς Ασίας και του Αιγαίου που ο αριθμός τους έφτανε σχεδόν τις 150. Θεωρητικά το ταμείο της συμμαχίας φυλάσσονταν στο κοινό ιερό των Ιώνων στην Δήλο, αλλά στην πράξη το διαχειρίζονταν μόνο οι Αθηναίοι, με αποτέλεσμα σύντομα με τα χρήματα όλων των πόλεων να ναυπηγηθεί ένας πανίσχυρος στόλος που ελέγχονταν από τους Αθηναίους και κατ΄ όνομα προστάτευε όλες τις πόλεις, αλλά στην πράξη μόνο τα συμφέροντα των Αθηναίων. Αυτός ο στόλος υπό τον Κίμωνα καταναυμάχησε για άλλη μια φορά τον Περσικό το 468 π.Χ. στις εκβολές του ποταμού Ευρυμέδοντα στην Μικρά Ασία. Έκτοτε όποια απόπειρα κάποιας πόλης να φύγει από την συμμαχία την οδηγούσε σε δεινά, μέχρι και την καταστροφή της (Νάξος, Θάσος κλπ).

Ο μεγάλος στόλος της Αθήνας πρόσφερε δουλειά σε χιλιάδες πολίτες των κατωτέρων τάξεων που δεν μπορούσαν να έχουν τα δικά τους όπλα και να ανήκουν στις τάξεις του πεζικού. Η μακρά τους απουσία στις ναυτικές αποστολές έδωσε την δυνατότητα στους αριστοκράτες να πάρουν πίσω σημαντικά προνόμια που είχαν χάσει. Επίσης οι Αθηναίοι υπό την ηγεσία του Κίμωνα, του γιου του Μιλτιάδη απώθησαν τους Πέρσες στην Μικρά Ασία και εδραιώθηκαν στην Θράκη και την Σκύρο, όπου και «βρέθηκαν» τα οστά του μυθικού ήρωα Θησέα και μεταφέρθηκαν πίσω στην πόλη με μεγάλες τιμές. Κατά την διάρκεια της απουσίας του Κίμωνα στις αθηναϊκές εκστρατείες ο δημοκρατικός Εφιάλτης πραγματοποίησε αρκετές μεταρρυθμίσεις που έδωσαν δύναμη στους πολλούς μέσα από την διαδικασία της κλήρωσης των αξιωμάτων.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Εκεί γύρω στα 450 π.Χ. εμφανίζεται στο προσκήνιο ο Περικλής και αναλαμβάνει τα ηνία της πόλης. Πρώτο του μέλημα ήταν να φέρει το ταμείο της συμμαχίας από την Δήλο στην Αθήνα και με τα χρήματα αυτά να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Αθήνας, μεγάλο τμήμα της οποίας ήταν ακόμα ερείπια από την εποχή των Περσικών πολέμων. Το 458 είχε ήδη στηθεί το τεράστιο μπρούτζινο άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς, έργο του Φειδία στην Ακρόπολη που δέσποζε σε ολόκληρη την Αθήνα και ήταν το πρώτο ορατό αντικείμενο από την θάλασσα για όποιον πλησίαζε την ακτή της Αττικής. Οχυρώθηκαν επίσης τα σύνορα στην Φυλή και αλλού δημιουργώντας μια αμυντική γραμμή που προφύλασσε την πόλη από εισβολή από την ξηρά, δεδομένου ότι από την θάλασσα δεν υπήρχε κανένας σοβαρός κίνδυνος για την ναυτική δύναμη της Αθήνας. Ενισχύθηκαν επίσης τα τείχη γύρω από την πόλη και ασφάλισαν και το τεράστιας στρατιωτικής και οικονομικής σημασίας λιμάνι του Πειραιά.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Φυσικά, το μέγιστο έργο του Περικλή ήταν ο μεγαλεπήβολος ανασχεδιασμός της Ακρόπολης από τον Φειδία, τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη, με μεγαλοπρεπέστερο όλων των νέων έργων τον νέο Παρθενώνα που κτίστηκε εξ ολοκλήρου με λευκό πεντελικό μάρμαρο και κοσμήθηκε στο εσωτερικό του με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς που δημιούργησε ο Φειδίας. Ο Παρθενώνας συμπληρώθηκε με τον μεγαλοπρεπή δρόμο και τα Προπύλαια της Ακρόπολης που σχεδίασε ο Μνησικλής.

Την ίδια εποχή των μεγάλων υλικών έργων έζησαν και δημιούργησαν στην πόλη και ο ιστορικός των Περσικών Πολέμων Ηρόδοτος και οι δραματουργοί Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης με τα αθάνατα έργα τους που ακόμα και σήμερα παίζονται και συγκινούν την ανθρωπότητα. Απόηχος των μνημείων που στήνονταν προς τιμή των μεγάλων δημιουργών είναι το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα. Αλλά και πολλές καινούριες ιδιωτικές κατοικίες κτίστηκαν λόγω του χρήματος που συνέρεε στην πόλη από την άνθιση του εμπορίου.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: