Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Η Επανάσταση του 1821 (1821-1830)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Η Επανάσταση του 1821 (1821-1830)

Όταν ξέσπασε η επανάσταση των Ελλήνων κατά των Τούρκων, πρώτα στην Μολδοβλαχία και έπειτα στην Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, τα νησιά και αλλού έφτασαν τα νέα και στην Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική. όπου βρίσκονταν όλοι σε επαναστατικό αναβρασμό. Οι μερικές εκατοντάδες Τούρκοι των Αθηνών οχυρώθηκαν στην Ακρόπολη παίρνοντας και μερικούς όμηρους, ενώ πολλές οικογένειες Ελλήνων κατέφυγαν προληπτικά στην Σαλαμίνα.

Οι επαναστατημένες δυνάμεις πολιόρκησαν τους Τούρκους από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, πολιορκία που διέκοψε ο Ομέρ Βρυώνης και ανεφοδίασε τους πολιορκημένους με τρόφιμα, πολεμοφόδια και νερό. Όταν έφυγε ο Ομερ Βρυώνης οι επαναστάτες συνέχισαν την πολιορκία και τελικά υποχρέωσαν τους Τούρκους την 21η Ιουνίου του 1822 να συνθηκολογήσουν λόγω παντελούς έλλειψης νερού, και να αναχωρήσουν ασφαλείς με τα υπάρχοντά τους, τον οπλισμό τους και τις οικογένειές τους προς την Τουρκία με πλοία ουδετέρων Ευρωπαϊκών δυνάμεων. Αλλά μερικές μέρες πριν την αναχώρησή τους σημειώθηκαν κάποιες σφαγές Τούρκων γιατί έφτασε η φήμη ότι έρχεται η Τουρκική ναυτική αρμάδα. Την διοίκηση της ελεύθερης πλέον Αθήνας ανέλαβε ο ικανός πολέμαρχος Οδυσσέας Ανδρούτσος επικεφαλής του δικού του σώματος από 150 εμπειροπόλεμους άντρες.

Επειδή οι Έλληνες ήξεραν από τους παλαιούς θρύλους πως υπήρχε κάποια αρχαία πηγή πόσιμου νερού μέσα στα αρχαία ερείπια έψαξαν κάτω από τις οδηγίες του αρχαιολόγου Κυριάκου Πιττακή και πραγματικά βρήκαν την αρχαία πηγή της Κλεψύδρας, την οποία καθάρισαν, οχύρωσαν κατάλληλα και έφτιαξαν προστατευμένη πρόσβαση. Επίσης εφοδιάστηκαν με πολλά τρόφιμα και πολεμοφόδια.

Μέχρι το 1825 επικρατούσε σχετική ησυχία στην Αττική, αλλά οι επαναστατημένοι Έλληνες άρχισαν να φιλονικούν μεταξύ τους. Ο Ανδρούτσος συγκρούστηκε με άλλους οπλαρχηγούς και σύμφωνα με τις ιστορικές μαρτυρίες καταδυνάστευε την ύπαιθρο και τα χωριά της. Στο τέλος, στις 5 Ιουνίου 1825 αφού πρώτα φυλακίστηκε από τον Γιάννη Γκούρα βρέθηκε νεκρός κάτω την Ακρόπολη. Πολλοί ισχυρίζονται πως δολοφονήθηκε από τους άντρες του Γκούρα και μετά τον έριξαν από τα τείχη της Ακρόπολης για να φανεί ως ατύχημα.

Στην Πελοπόννησο και την Στερεά Ελλάδα εντωμεταξύ η Επανάσταση έπνεε τα λοίσθια καθώς ο καλά οργανωμένος και εξοπλισμένος από Γάλλους αξιωματικούς Αιγυπτιακός στρατός υπό τον ικανότατο Ιμπραήμ Πασά είχε ανακαταλάβει ολόκληρη σχεδόν την Πελοπόννησο, εκτός από δυο-τρια κάστρα και μόνο η περιοχή γύρω από την Αθήνα παρέμενε στα χέρια των Ελλήνων. Το καλοκαίρι του 1826 τούρκικος στρατός υπό τον έμπειρο Κιουταχή και τον Ομέρ Βρυώνη έφτασε στην Αθήνα. Ο Γκούρας οχυρώθηκε στην Ακρόπολη και ο Μακρυγιάννης για ένα περίπου μήνα αντιμετώπισε στην μισο -οχυρωμένη Αθήνα τους Τούρκους, αλλά τον Αύγουστο μη αντέχοντας την πίεσή τους κλείστηκε και αυτός με τους άντρες του στην Ακρόπολη. Η ελληνική κυβέρνηση τότε στην προσπάθειά της να σώσει την Ακρόπολη και το γόητρό της έστειλε τον Γάλλο φιλέλληνα Φαβιέρο και τον ικανότατο πολέμαρχο Γεώργιο Καραϊσκάκη με 3.000 καλά οπλισμένους και οργανωμένους άντρες στην Αθήνα. Στο μεταξύ σκοτώθηκε ο Γκούρας και οι πολιορκημένοι Έλληνες δυσκολεύονταν ολοένα και περισσότερο. Έγιναν πολλές μάχες γύρω από την Ακρόπολη και την Αθήνα, αλλά ούτε η πολιορκία λυνόταν, ούτε οι Έλληνες συνθηκολογούσαν. Κάποια στιγμή οι άντρες της κυβέρνησης έσπασαν προσωρινά την πολιορκία και μετέφεραν τρόφιμα και πολεμοφόδια στην Ακρόπολη. Η κατάσταση όμως συνεχώς χειροτέρευε για τους πολιορκημένους και ο Μακρυγιάνης με λίγους άντρες του διέσπασε τον κλοιό και ειδοποίησε την κυβέρνηση στην Αίγινα για την άσχημη κατάσταση. Τότε ο Φαβιέρος με 650 άντρες και πολλά πολεμοφόδια προσέγγισε στην Ακρόπολη τον Δεκέμβριο του 1826, αλλά επειδή οι κινήσεις του προδόθηκαν κατέφυγε και αυτός με τους άντρες του στην Ακρόπολη.

Τον Φεβρουάριο του 1827 έφτασε στον Πειραιά ο βρετανός καπετάνιος Abney Hastings με το πολεμικό ατμόπλοιο «Καρτερία» και άλλα 6 μικρότερα σκάφη συνοδευόμενος από τους George Finlay και Samuel Howe και άρχισε να προετοιμάζεται η τελική προσπάθεια της λύσης της πολιορκίας. Οι πρώτες ενέργειες των στρατιωτικών τμημάτων ήταν αποτυχημένες και μάλιστα η ελληνική πλευρά είχε και πολλά θύματα. Τον Μάρτιο κατέφθασαν και ο στρατηγός Richard Church και ο ναύαρχος λόρδος Cochrane που είχε τοποθετήσει η κυβέρνηση επικεφαλής του στρατού και του ναυτικού αντίστοιχα. Συνεργάστηκαν με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη που δυσαρεστήθηκε γιατί δόθηκε η αρχηγία σε ξένους, αλλά τελικά οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν. Λάθος εκτίμηση της κατάστασης από τον φιλέλληνα Γκόρντον οδήγησε το ένα τμήμα των ελληνικών δυνάμεων σε μια οδυνηρή ήττα.

Επίσης σε μια αψιμαχία μεταξύ τούρκων και Ελλήνων τραυματίστηκε ο αρχηγός των ελληνικών δυνάμεων Καραϊσκάκης και μετά από λίγο πέθανε στην Σαλαμίνα που είχε μεταφερθεί. Στην τελική απόπειρα οι Έλληνες ηττήθηκαν και έτσι αναγκάστηκαν οι πολιορκούμενοι στις 27 Μαΐου 1827 να παραδώσουν την Ακρόπολη στον Κιουταχή και να αναχωρήσουν με γαλλικά και αυστριακά πλοία στην Σαλαμίνα.

Έτσι η Ακρόπολη και η υπόλοιπη Αττική παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων μέχρι την οριστική ανεξαρτησία της Ελλάδας που υπεγράφη τελικά το 1832 μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων και του Σουλτάνου, επακόλουθο της καταστροφής του Τουρκο-αιγυπτιακού στόλου στο Ναυαρίνο (Οκτώβριος 1827) και της ήττας των Τούρκων έξω από την Κωνσταντινούπολη από τους Ρώσους (Συνθήκη της Ανδριανούπολης, 1829). Οι Έλληνες άρχισαν να επιστρέφουν στην ερειπωμένη Αθήνα και έτσι το 1832 που έφτασε ο Όθωνας στο Ναύπλιο υπήρχαν ήδη στην πόλη μερικές χιλιάδες κάτοικοι. Η Ακρόπολη όμως παρέμενε στα χέρια της τουρκικής φρουράς που τελικά την παρέδωσε στο νεαρό Βαυαρό λοχαγό Χριστόφορο Νέζερ στις 31 Μαρτίου 1833, που την παρέλαβε στο όνομα του Βαυαρού βασιλιά των Ελλήνων που είχε αποφασίσει πως η Αθήνα θα γινότανε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους. Αυτή την ημερομηνία τελείωσε και τυπικά η κυριαρχία των Τούρκων στην Αθήνα και η πόλη συνέχισε πλέον τον βίο της στα πλαίσια του ελεύθερου ελληνικού κράτους και μάλιστα ως πρωτεύουσά του.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: