Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Από την απελευθέρωση έως την Μεταπολίτευση (1944-1974)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Από την απελευθέρωση έως την Μεταπολίτευση (1944-1974)

Τις επόμενες ημέρες έφτασε ολόκληρη η ελληνική κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου και με την συμμετοχή και των υπουργών του ΕΑΜ και ανέλαβε πλήρως την διοίκηση της Αθήνας και του απελευθερωμένου τμήματος της Ελλάδας. Την επόμενη Κυριακή έγινε επίσημη έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση και την Δευτέρα έγινε στο Σύνταγμα η επίσημη εορταστική συγκέντρωση του λαού της Αθήνας με την ομιλία του πρωθυπουργού από το μπαλκόνι του κτιρίου στη γωνία της πλατείας με την οδό Καραγεώργη Σερβίας, όπου και σήμερα υπάρχει αναμνηστική πλάκα.

Την ευφορία των πρώτων ημερών της Απελευθέρωσης ακολούθησαν γεγονότα που δεν προοιώνιζαν κάτι καλό για την χώρα. Οι οργανωμένοι συνεργάτες των κατακτητών δεν κυνηγήθηκαν, αλλά αντίθετα ενσωματώθηκαν στον επίσημο στρατό. Ταυτόχρονα άρχισαν και πράξεις βίας εναντίον μεμονωμένων προσώπων που ιδεολογικά και πολιτικά προσέγγιζαν το ΕΑΜ. Η παρουσία του αγγλικού εκστρατευτικού σώματος με βαρύ οπλισμό, των λίγων οργανωμένων τμημάτων του ελληνικού στρατού που είχαν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα και των οργανωμένων ομάδων των συνεργατών των κατακτητών σε αντιπαράθεση με τις οργανωμένες στρατιωτικές δυνάμεις του αντιστασιακού ΕΛΑΣ περίμεναν μια σπίθα για να ξεσπάσει η εμφύλια διαμάχη.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν και έμειναν στην ιστορία ως Δεκεμβριανά δημιούργησαν εμπόλεμη κατάσταση στο κέντρο και την περιφέρεια της Αθήνας, όπου για 45 ημέρες διεξήγοντο σκληρές μάχες σώμα με σώμα που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στην πόλη και είχαν και πολλά ανθρώπινα θύματα και μεταξύ των αντιπάλων στρατιωτικών τμημάτων, αλλά και στον άμαχο πληθυσμό. Η ανακωχή και η συμφωνία ειρήνευσης που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και του ΕΑΜ που έμεινε στην ιστορία ως συμφωνία της Βάρκιζας γιατί υπεγράφη στο κτήμα της οικογένειας Κανελλόπουλου κοντά στην Βάρκιζα δεν τηρήθηκε παρότι ο ΕΛΑΣ αφοπλίστηκε. Η συνέχεια είναι γνωστή και περιλαμβάνει μια από τις μελανότερες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας με αποκορύφωμα τον εμφύλιο πόλεμο, τις άγριες διώξεις μεγάλου αριθμού αριστερών και δημοκρατικών πολιτών, τις εκτελέσεις πολλών από αυτούς και την αναβίωση του θεσμού της εκτόπισης σε ακατοίκητα νησιά και σε νησιά της άγονης γραμμής.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι δεκαετίες του 1950 και του 1960 βρήκαν την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα σε φάση οικονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και δύσκολων κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών. Η ζωή στην πόλη από την επαύριο της λήξης του εμφυλίου πολέμου το 1949 άρχισε να ομαλοποιείται αργά - αργά και να αποκτά ρυθμούς που προσιδίαζαν σε μια πόλη που ζει ειρηνικά. Βέβαια χαρακτηριστικό αυτής της εικοσαετίας ήταν τα έντονα πολιτικά πάθη, οι προσπάθειες για πραγματική ειρήνευση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες, οι μαχητικές απεργίες, η πολιτική διαμάχη και το έντονο κλίμα αστυφιλίας που διογκώθηκε επικίνδυνα για την πόλη. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της εποχής ήταν η έντονη ανοικοδόμηση που βασίστηκε στον ιδιόμορφο θεσμό της αντιπαροχής και γέμισε κάθε ελεύθερο σχεδόν χώρο στην Αθήνα με πολυκατοικίες.

Την σχετικά σχεδόν ομαλή οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης διέκοψε βάναυσα η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 που έμεινε γνωστή στην ιστορία της χώρα ως «Χούντα» των Συνταγματαρχών. Η δικτατορία πέρα από τις πολιτικές και άλλες συνέπειες που είχε στη ζωή της χώρας είχε και ειδικότερες συνέπειες και για την πόλη της Αθήνας. Κατά κάποιο τρόπο ολοκληρώθηκε το πολεοδομικό αδιέξοδο των προηγουμένων δεκαετιών με αποτέλεσμα η πτώση της δικτατορίας να βρει την πόλη σε κατάσταση πολεοδομικής ασφυξίας, λειψού οδικού δικτύου, απαρχαιωμένου σιδηροδρομικού δικτύου, με ένα υπερτροφικό λιμάνι χωρίς δυνατότητες ανάπτυξης και με σχετικά μικρό αεροδρόμιο σχεδόν μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Τα πολιτικά και άλλα γεγονότα κατά την διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) που σημάδεψαν την ζωή της πόλης εκτός από το ίδιο το σχετικά αναίμακτο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την ορκωμοσία της κυβέρνησης των επίορκων στρατιωτικών από τον αδύναμο βασιλιά ήταν πολλά. Το σημαντικότερο ήταν η αντίσταση του λαού της πόλης με κύριους οργανωτές τις παράνομες οργανώσεις της αριστεράς και άλλων δημοκρατικών πολιτών που έλαβε διάφορες μορφές. Αξιοσημείωτο γεγονός η ανεπιτυχής απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου στην παραλιακή οδό προς το Λαγονήσι από τον αγωνιστή της δημοκρατίας Αλέκο Παναγούλη, οι βομβιστικές ενέργειες εντυπώσεων από νέους πολιτευτές του κεντρώου και σοσιαλιστικού χώρου, οι απόπειρες μαζικής αντίδρασης από τις οργανώσεις της αριστεράς που κορυφώθηκαν στα γεγονότα των φοιτητικών εξεγέρσεων στην Νομική και το Πολυτεχνείο το 1973. Η φοιτητική μάλιστα εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 μετατράπηκε σε λαϊκή και απείλησε το στρατιωτικό καθεστώς που αναγκάστηκε να κηρύξει τον στρατιωτικό νόμο κα να επιβάλει την δική του «τάξη» με τα τανκς και δεκάδες νεκρούς. Γεγονότα που έδωσαν την αφορμή για αλλαγή ηγεσίας στην διακυβέρνηση της χώρας από τους στρατιωτικούς που με νέο πραξικόπημα επέβαλαν νέα κυβέρνηση που προετοίμασε το έδαφος για την προδοσία στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 και την Κυπριακή τραγωδία. Η εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και ο απειλούμενος ελληνοτουρκικός πόλεμος προκάλεσαν την κατάρρευση της κυβέρνησης των στρατιωτικών την 23η Ιουλίου 1974 και την συμβιβαστική παράδοση της εξουσίας σε πολιτική κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: