Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Η Αθήνα στους Μυκηναϊκούς χρόνους (1500-1100 π.Χ.)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Η Αθήνα στους Μυκηναϊκούς χρόνους - Η Αθήνα των Μύθων (1500-1100 π.Χ.)

Όπως είναι γνωστό οι κυρίαρχοι του ελληνικού κορμού οι ελληνόφωνοι Αχαιοί κάτω από την πολιτιστική, οικονομική και γενικότερα κοινωνική επίδραση των Μινωιτών της Κρήτης δημιούργησαν έναν πρωτότυπο πολιτισμό γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ., κράμα όλων των προηγούμενων πολιτισμών που άκμασαν στον ευρύτερο Αιγαιακό χώρο. Αυτός ο πολιτισμός αναφέρεται από τους ιστορικούς συμβολικά ως Μυκηναϊκός, από το όνομα του πιο σημαντικού κέντρου του, τις Μυκήνες στην πεδιάδα της Αργολίδας.

Την ίδια εποχή οι κάτοικοι της Αθήνας έχοντας δεχτεί την διαδοχική επιρροή των Μινωιτών Κρητών και των Μυκηναίων αναπτύσσουν την δική τους εκδοχή του μυκηναϊκού πολιτισμού. Αν συνδυάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα του δευτέρου μισού αυτής της χιλιετίας και τους πολλούς μύθους της περιοχής που ανάγονται σε αυτούς τους χρόνους θα δούμε ένα σημαντικό πολιτισμό με πολλές τοπικές ιδιαιτερότητες. Οι μύθοι του Μινώταυρου και του Θησέα, του ταύρου του Μαραθώνα, της διαμάχης της θεάς Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την προστασία της πόλης, του Κέφαλου, του δράκοντα Ερεχθέως, της Δήμητρας και της Περσεφόνης, του Κέκροπα και τέλος της θυσίας του τελευταίου βασιλιά της πόλης Κόδρου αντανακλούν αντίστοιχα ιστορικά γεγονότα αυτής της εποχής, της Μυκηναϊκής. Έτσι γνωρίζουμε πως στα κύρια μυκηναϊκά κέντρα στην Αττική η εγκατάσταση έγινε γύρω από το παλάτι του «άνακτα» (βασιλιά), γύρω από το παλάτι του οποίου κατοικούσαν οι άλλοι άρχοντες και γαιοκτήμονες της περιοχής με τους ανθρώπου που είχαν στην δούλεψή τους, κυρίως δούλους.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Γνωρίζουμε πλέον σαφώς πως ήδη έχει αρχίσει η εκμετάλλευση των μεταλλείων αργύρου της Λαυρεωτικής στον αρχαίο Θορικό, που πρόσφερε τα πρώτα υλικά μέσα για την ευημερία των Αθηναίων. Στην Αθήνα το παλάτι του βασιλιά και τα σπίτια των αρχόντων βρίσκονταν πάνω στην Ακρόπολη που ήταν ήδη οχυρωμένη από τον 14ο π.Χ. αιώνα με τείχη από μεγάλους ογκόλιθους που λόγω του μεγέθους τους τα είπαν Κυκλώπεια Τείχη, ίχνη των οποίων διακρίνουμε και σήμερα στη βάση του διασωθέντος τείχους της Ακρόπολης. Μυκηναϊκό νεκροταφείο έχει βρεθεί στην θέση της αρχαίας Αγοράς και μεγάλος τάφος με πολλά ευρήματα βρέθηκε στις πλαγιές του λόφου της Ακρόπολης. Πολλοί παρόμοιοι τάφοι έχουν βρεθεί επίσης στο Μενίδι, στον Μαραθώνα, στα Σπάτα, το Θορικό, την Κερατέα και αλλού. Σημειωτέον, πως το επίνειο αυτής της εποχής των Αθηνών ήταν στο Φάληρο. Επίσης, στα Ομηρικά έπη αναφέρεται ο βασιλιάς των Αθηναίων Μενεσθέας που μάχεται στην Τροία μαζί με τους άλλους Μυκηναίους ήρωες κάτω από την ηγεσία του Αγαμέμνονα.

Στα μέσα του 14ου αιώνα ο μυθικός βασιλιάς και ήρωας πολλών άθλων Θησέας συνένωσε ολόκληρη την Αττική υπό την ηγεσία του και έκανε την Αθήνα την έδρα του κράτους πόλης που περιλάμβανε ολόκληρη την Αττική εκτός από τα Μέγαρα και την Ελευσίνα. Απόηχος αυτής της συνένωσης ήταν η μεγαλύτερη γιορτή των Αθηναίων τα Παναθήναια. Τελευταίο αξιοσημείωτο γεγονός των Μυκηναϊκών χρόνων είναι η εισβολή , γύρω στα τέλη του 12ου π.Χ. αιώνα, του άλλου ελληνόφωνου φύλου, των Δωριέων, όπου στην Αττική που δεν κατόρθωσαν να εγκατασταθούν, εκτός από τα Μέγαρα. Με το γεγονός αυτό συνδέεται, τουλάχιστον χρονολογικά και η κατάλυση της βασιλείας στην Αθήνα και της μετατροπής του μοναρχικού πολιτικού συστήματος σε ολιγαρχικό.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: