Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Η εποχή της μεγάλης εθνικής εξόρμησης - Η εθνική καταστροφή
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Η εποχή της μεγάλης εθνικής εξόρμησης και η εθνική καταστροφή (1912-1922)

Στις 5 Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα και οι άλλες βαλκανικές συμμαχικές δυνάμεις κήρυξαν τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ξεκίνησαν έναν αγώνα για να απελευθερώσουν όλα τα εδάφη τους από τους Οθωμανούς. Η ελληνική πλευρά με συντονισμένες ενέργειες σε ξηρά και θάλασσα γρήγορα πέτυχε τους κύριους αντικειμενικούς της σκοπούς, δηλαδή την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και την πλήρη κυριαρχία της στο Αιγαίο. Τα νέα των ελληνικών νικών στα μέτωπα και τις θάλασσες που διάβαζαν καθημερινά οι Αθηναίοι στις εφημερίδες τόνωσαν το ηθικό τους και τους απάλλαξαν έστω και προσωρινά από τα βάσανα της καθημερινότητάς τους. Και όταν οι Βούλγαροι θέλησαν με στρατιωτικό αιφνιδιασμό να ανακατανείμουν τα αποκτηθέντα εδάφη εις βάρος των συμμάχων τους, δέχτηκαν συντριπτικό πλήγμα από τον ελληνικό στρατό που προέλασε προς την Σόφια μετά από μια σειρά από σκληρές και αμφίρροπες μάχες και υποχρέωσε σε συνθηκολόγηση τους πρώην συμμάχους. Οι Συνθήκες του Λονδίνου και του Βουκουρεστίου κατοχύρωσαν στην ελληνική πλευρά την Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας με την Θεσσαλονίκη, τα κυριότερα νησιά του Αιγαίου, εκτός από τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Το μελανότερο σημείο της εποχής αυτής ήταν η «ύποπτη» δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου του Α΄ στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 1913, στη μέση κυριολεκτικά του πολέμου. Ο διάδοχός του, ο Κωνσταντίνος και η βασίλισσα Σοφία ήταν γνωστοί για τα φιλογερμανικά αισθήματά τους και αυτό ανησυχούσε πολύ τον πρωθυπουργό Βενιζέλο που έβλεπε σταθερά την Ελλάδα στο πλευρό της Αντάντ, δηλαδή της Συμμαχίας Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, δεδομένου ότι τα σύννεφα του πολέμου πολλαπλασιάζονταν πάνω από την οπλισμένη σαν αστακό Ευρώπη. Έτσι, όταν ξέσπασε τον Αύγουστο ο πόλεμος μεταξύ των Δυτικών και των Κεντρικών δυνάμεων η Ελλάδα φαινόταν να ήταν όσο ποτέ άλλοτε ενωμένη υπό τον ικανότατο πρωθυπουργό Βενιζέλο και τον λαοφιλή βασιλιά Κωνσταντίνο, τους μεγάλους νικητές των Βαλκανικών πολέμων και η οικονομία της χώρας, παρόλα τα έξοδα του πολέμου, αναπτυσσόταν ραγδαία.

Τελικά η ενότητα αυτή αποδείχτηκε μέσα σε τρία χρόνια όχι μόνο εύθραυστη, αλλά κυριολεκτικά ανύπαρκτη. Ο Βενιζέλος θέλοντας να παίξει το χαρτί της Αντάντ γιατί έβλεπε ποιος θα ήταν ο νικητής του πολέμου και ήθελε να είναι στην πλευρά του επιθυμούσε την έξοδο της χώρας στον πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας και των συμμάχων της. Ο βασιλιάς, άπειρος από πραγματική πολιτική και επηρεαζόμενος από τα φιλικά για την Γερμανία συναισθήματά του, νόμιζε πως νικητής θα ήταν στο τέλος οι πανίσχυρη Γερμανία και οι σύμμαχοί της και προσπαθούσε να κρατήσει την χώρα ουδέτερη παίζοντας το χαρτί της Γερμανικής διπλωματίας.

Όταν λοιπόν ο βασιλιάς απέπεμψε δυο φορές τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας, ο Βενιζέλος αναγκάστηκε να καταφύγει στην Θεσσαλονίκη όπου συγκρότησε το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, καθώς η Βουλγαρία ήδη πολεμούσε στο πλευρό των Γερμανών και είχε αφοπλίσει τα ελληνικά οχυρά του Ρούπελ, ενώ οι Αγγλογάλλοι είχαν αποβιβάσει στρατεύματα στην Θεσσαλονίκη και πίεζαν την κυβέρνηση της Αθήνας και τον βασιλιά να συμβιβαστούν. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος των Επιστράτων, παραστρατιωτική φιλοβασιλική οργάνωση πρώην στρατιωτικών και αποστρατευθέντων εφέδρων, τρομοκρατούσε τους βενιζελικούς και τα δημοκρατικά στοιχεία στην Αθήνα και τις άλλες πόλεις. Ο Εθνικός Διχασμός ήταν πλέον γεγονός και η Ελλάδα είχε χωριστεί στα δυο. Η νότια ηπειρωτική Ελλάδα, το κράτος της Αθήνας με τον βασιλιά και τους συντηρητικούς, και το κράτος της Θεσσαλονίκης με τον Βενιζέλο και τους φιλελεύθερους στο πλευρό της Αντάντ. Την ίδια ώρα οι φιλοβασιλικές εφημερίδες της Αθήνας μιλούσαν για πογκρόμ των βασιλικών στην Μακεδονία.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τον Νοέμβριο του 1916 (παλιό ημερολόγιο), γαλλικό απόσπασμα αποβιβάστηκε στον Πειραιά και κατευθύνθηκε προς την Αθήνα για να υποχρεώσει την κυβέρνηση να υποταχτεί στις απαιτήσεις των Αγγλογάλλων, αλλά δέχτηκαν πυκνά πυρά από τις εξοπλισμένες δυνάμεις των Επίστρατων. Οι αψιμαχίες συνεχίστηκαν για μια βδομάδα περίπου, είναι τα γνωστά στους Αθηναίους Νοεμβριανά, με δεκάδες νεκρούς εκατέρωθεν και τους Γάλλους στο τέλος να βομβαρδίζουν την Αθήνα με τα ισχυρά κανόνια των πλοίων τους. Κατόπιν, το γαλλικό απόσπασμα αποσύρθηκε τελείως και προχώρησε σε αποκλεισμό της Αθήνας, κατά τα πρότυπα του Κριμαϊκού πολέμου. Ο αποκλεισμός προκάλεσε πολλές επιδημίες στην πόλη και υπήρξαν πολλά θύματα, κυρίως ανάμεσα στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Τα τρόφιμα τελείωσαν γρήγορα και η πείνα θέριζε τον πληθυσμό. Θύματα του αποκλεισμού έπεσαν και τα ζώα του μικρού ζωολογικού κήπου που υπήρχε στον Βασιλικό (σήμερα Εθνικό) Κήπο. Οι υποστηρικτές του βασιλιά ξέσπασαν τότε στους βενιζελικούς και πολλοί υπέστησαν διώξεις και κτυπήματα στα σπίτια και τις οικογένειές τους. Υπήρξαν βεβαιωμένα αρκετά θύματα που δολοφονήθηκαν από τους μαινόμενους αντιβενιζελικούς. Όλες οι βενιζελικές εφημερίδες είχαν κλείσει προ πολλού και μερικές είχαν υποστεί και καταστροφές στις εγκαταστάσεις τους. Και την επομένη των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος μπροστά σε πλήθος κόσμου στο Πεδίον του Άρεως αφόρισε τον πρώην πρωθυπουργό και το πλήθος έριξε το ανάθεμα, δηλαδή πετούσε μικρές και μεγάλες πέτρες σε ένα ομοίωμα του Βενιζέλου. Σχηματίστηκε έτσι ένας μεγάλος σωρός από πέτρες, που υπήρχε στην περιοχή πολλά χρόνια αργότερα και ήταν γνωστός στους Αθηναίους ως το «Ανάθεμα». Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήρθε η αναγνώριση του Βενιζέλου επισήμως ως πρωθυπουργού και άρχισαν οι πιέσεις στην Αθήνα για να εκδιωχθεί ο βασιλιάς. Τελικά τον Ιούνιο του 1917 ο βασιλιάς αποχώρησε από τον Ωρωπό για την Ελβετία μαζί με τον διάδοχο Γεώργιο και άφησε στην θέση του τον μικρότερο γιο του Αλέξανδρο.

Η Αθήνα επανήλθε στους κανονικούς ρυθμούς της αυτή τη φορά με διώξεις και εξορίες των βασιλοφρόνων, αλλά και των σοσιαλιστών πλέον. Η Ελλάδα έλαβε κανονικά πλέον μέρος στον πόλεμο κυρίως στο Μακεδονικό μέτωπο κατά των Γερμανοβουλγάρων και είχε σημαντικές επιτυχίες σε σκληρές μάχες. Μετά την ήττα και συνθηκολόγηση των Κεντρικών Δυνάμεων ο Ελληνικός στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ» στάθμευσε στην Κωνσταντινούπολη που τέθηκε υπό Συμμαχική Διοίκηση. Στην Ελλάδα δόθηκε με την Συνθήκη των Σεβρών (1920) η Ανατολική Θράκη μέχρι τα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης, η Ίμβρος και η Τένεδος και η Σμύρνη με την ενδοχώρα της. Τον Μάιο του 1919 με εντολή των Συμμάχων μια ελληνική μεραρχία αποβιβάστηκε στην Σμύρνη, ανέλαβε την διοίκηση της πόλης και οργάνωσε την άμυνα της περιοχής.

Οι ρυθμίσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από τον Τούρκο εθνικιστή ηγέτη Κεμάλ που ξεσήκωσε τους Τούρκους κατά των Ελλήνων και των Δυτικών δυνάμεων. Προσωρινά οι ελληνικές δυνάμεις απώθησαν τους Τούρκους εθνικιστές από την Ανατολική Θράκη, την οποία και κατέλαβαν, και άρχισαν να τους απωθούν στα ενδότερα της Μικράς Ασίας. Τα νέα προκάλεσαν ενθουσιασμό: για άλλη μια φορά στην Αθήνα τα κανόνια ήχησαν πανηγυρικά, υψώθηκαν σημαίες σε δημόσια καταστήματα και σπίτια και έγινε μεγάλη δοξολογία στην Μητρόπολη από τον νέο Μητροπολίτη που η κυβέρνηση είχε φροντίσει να βάλει στην θέση του παλιού, μη ανεχόμενη τον αφορισμό και το «Ανάθεμα».

Ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν κατ' ευχήν εκδηλώθηκε δολοφονική απόπειρα κατά του Βενιζέλου στο Παρίσι από δυο Έλληνες απόστρατους αξιωματικούς, γεγονός που προκάλεσε κυριολεκτικά πογκρόμ διώξεων κατά των αντιπάλων του πρωθυπουργού, με κορυφαία πράξη την σύλληψη και εκτέλεση εν ψυχρώ του διανοούμενου αρχηγού των πολιτικών αντιπάλων του Ίωνα Δραγούμη σε μια θέση στο άλσος στο Γουδί. Επιπλέον, ο αγαπητός στο λαό βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε από τις επιπλοκές που προκάλεσε το δάγκωμα μιας μαϊμούς. Έτσι οι εκλογές του Νοεμβρίου του 1920 έγιναν σε βαρύ κλίμα και απροσδόκητα ο Βενιζέλος τις έχασε, κυρίως γιατί οι αντίπαλοί του προπαγάνδιζαν την ειρήνευση στην Μικρά Ασία, και αναγκάστηκε με τους κυριότερους οπαδούς του να εγκαταλείψει την χώρα. Και αυτή τη φορά οι μεγάλες δυνάμεις με πρόσχημα τη φιλοβασιλική κυβέρνηση και τον Κωνσταντίνο, εγκατέλειψαν την Ελλάδα και στράφηκαν προς τον Κεμάλ που αμυνόμενος συνεχώς οπισθοχωρούσε, παρασύροντας τους Έλληνες στα ενδότερα της Μικράς Ασίας. Εξοπλισμένοι καλά και υποστηριζόμενοι από το σύνολο των δυνάμεων που ενδιαφέρονταν για την περιοχή, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν την τελική επίθεσή τους τον Αύγουστο του 1922, ανέτρεψαν την άμυνα των Ελλήνων και σύντομα ο Ελληνικός στρατός τράπηκε σε άτακτη φυγή. Σε λίγες μέρες οι Τούρκοι έμπαιναν στην Σμύρνη την οποία και λεηλάτησαν, ενώ οι έντρομοι Έλληνες κάτοικοι της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής με κάθε μέσο ακολούθησαν τον στρατό που είχε εγκαίρως εγκαταλείψει την πόλη και είχε αποβιβαστεί στην Χίο και την Μυτιλήνη. Ακολούθησε χάος και πολλοί Έλληνες χάθηκαν, ίσως και 300 χιλιάδες ήταν οι νεκροί της ανελέητης σφαγής.Ακόμα περισσότεροι πέρασαν στα ελληνικά νησιά και από εκεί με κάθε μέσον στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έτσι, το ελληνικό στοιχείο που βρισκόταν στα εδάφη αυτά τουλάχιστον 3.000 χρόνια αδιαλείπτως έπαψε να υπάρχει στην Μικρά Ασία, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε η υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ένα τεράστιο κύμα προσφύγων έφτασε λοιπόν στην Ελλάδα που βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω του δεκαετούς συνεχούς πολέμου και της αδυναμίας της χώρας να υποδεχτεί και να περιθάλψει αξιοπρεπώς 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Θράκη.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: