Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Οι χρόνοι του Όθωνα (1830-1862)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Οι χρόνοι του Όθωνα (1830-1862)

Λίγο μετά την παράδοση της Ακρόπολης από τους Τούρκους στο Βαυαρικό απόσπασμα και συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου 1833 οι Βαυαροί ιθύνοντες αποφάσισαν να ανακηρύξουν την Αθήνα πρωτεύουσα του κράτους και «καθέδρα» του βασιλιά Όθωνα. Πραγματικά τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο βασιλιάς εγκαταστάθηκε στην Αθήνα μετά από τις πανηγυρικές εκδηλώσεις που συνόδευσαν την άφιξή του. Ή πρώτη του κατοικία ήταν στην σημερινή πλατεία Κλαυθμώνος στα δυο εντυπωσιακά κτίρια που σή μερα στεγάζουν το Μουσείο της πόλης των Αθηνών. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ψηλά δέντρα που και σήμερα κοσμούν το νότιο μέρος της πλατείας φυτεύτηκαν τότε.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αμέσως οι αρχιτέκτονες Σταμάτιος Κλεάνθης και Gustav Edouard Schaubert ανέλαβαν να εκπονήσουν σχέδιο ανάπτυξης της νέας σύγχρονης πόλης που έπρεπε να αναγερθεί πάνω στα ερείπια της παλιάς. Πραγματικά το σχέδιο μελετήθηκε και εκπονήθηκε σύντομα, αλλά συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των θιγομένων οικοπέδων λόγω της δημιουργίας πλατιών δρόμων, ανοικτών πλατειών και μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης για τότε αντίληψης που πρυτάνευσε στην εκπόνησή του. Την λύση έδωσε ο πατέρας του Όθωνα, ο βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος που αγαπούσε πολύ την Ελλάδα. Έστειλε τον αρχιτέκτονα της αυλής του Leo νon Klenze που τροποποίησε το αρχικό σχέδιο αφήνοντας σχεδόν ανέπαφη την παλιά πόλη και κτίζοντας εξ αρχής μια καινούρια πόλη στα βόρεια της παλιάς.

Μετά από πολλές σκέψεις για την θέση τους, μεταξύ των οποίων και η Ακρόπολη τελικά κτίστηκαν τα ανάκτορα στο υψωματάκι απέναντι από την σημερινή πλατεία Συντάγματος, εκεί που σήμερα στεγάζεται η Βουλή των Ελλήνων. Ταυτόχρονα, η Βασίλισσα Αμαλία επιμελήθηκε την δημιουργία και συντήρηση του Βασιλικού κήπου δίπλα από τα ανάκτορα, του άλσους που σήμερα ονομάζεται Εθνικός Κήπος και αποτελεί μια νότα δροσιάς στην ζεστή Αθήνα.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Την ίδια εποχή δημιουργήθηκαν μεγάλοι δρόμοι και κτίστηκαν μερικά επιβλητικά δημόσια κτίρια σε διάφορους ρυθμούς κυρίως από τους Δανούς αρχιτέκτονες αδελφούς Χάνσεν, όπως το Οφθαλμιατρείο στην σημερινή οδό Πανεπιστημίου, αλλά και κάποια σπίτια πλούσιων Αθηναίων, ξένων διπλωματών, ή Κωνσταντινουπολιτών εμπόρων που εγκαταστάθηκαν στην καινούρια πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση υπήρξε η εκκεντρική Δούκισσα της Πλακεντίας που έκτισε στην Αθήνα και τα περίχωρα πολλές κατοικίες της και άλλα κτίσματα που και σήμερα κοσμούν την πόλη σε νεώτερες χρήσεις κυρίως ως μουσεία (Βυζαντινό), ή χώροι εκδηλώσεων (Πεντέλη). Άλλα ωραία και χαρακτηριστικά κτίρια της εποχής κτίστηκαν σε κεντρικούς δρόμους (οδός Ερμού, Αθηνάς κλπ) στα οποία λειτούργησαν ξενοδοχεία. Το 1837 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο που λειτουργούσε στο επιβλητικό σπίτι του αρχιτέκτονα Κλεάνθη στην Πλάκα. Τις επόμενες δεκαετίες κτίστηκε στην σημερινή οδό Πανεπιστημίου το λιτό, αλλά αυστηρά επιβλητικό κτίριο του Πανεπιστημίου που αργότερα συνοδεύτηκε και με τα επιβλητικά κτίρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Ακαδημίας.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τότε συνέρευσαν στην πόλη και πολλοί τεχνίτες και εργάτες από διάφορα μέρη κυρίως τις Κυκλάδες που ήξεραν καλά την τέχνη της πέτρας. Αυτοί δημιούργησαν κυριολεκτικά χωρίς σχέδιο δυο νέες «αυθαίρετες» επεκτάσεις της πόλης. Την μια κοντά στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (Οδός Ακαδημίας) με το συμβατικό όνομα «Προάστιο» και την άλλη στα βόρεια της Ακρόπολης πάνω στον γυμνό βράχο που επειδή έμοιαζε με χωριουδάκι της Ανάφης απ' όπου κατάγονταν οι περισσότεροι τεχνίτες ονομάστηκε «Αναφιώτικα». Τότε εγκαταστάθηκαν και αρκετοί εβραίοι έμποροι που ίδρυσαν τα πρώτα τους μαγαζιά στην νέα οδό Ερμού. Επίσης δημιουργήθηκε η «Νεάπολις» γύρω από την σημερινή πλατεία Εξαρχείων που από τότε υπήρξε στέκι και περιοχή κατοικίας των λιγοστών φοιτητών του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας και το «Μεταξουργείον» γύρω από το περίφημο εργοστάσιο επεξεργασίας της μετάξης που αρχικά είχε ονομαστεί «Νέα Σφαίρα», ως εργατική συνοικία. Άλλες συνοικίες για εργατικές οικογένειες σχηματίστηκαν σιγά-σιγά στα Πετράλωνα, το Θησείο και αλλού. Τον ειδυλλιακό χαρακτήρα της εποχής συμπλήρωνε η εικόνα που δείχνει τους βοσκούς με τις κατσίκες που βόσκουν τα πρόβατά τους στην περιοχή των παραπάνω εργατικών συνοικιών και ετοιμάζονται να φέρουν το φρέσκο γάλα να το πουλήσουν στους Αθηναίους!

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Την ίδια εποχή έγινε και το πολιτιστικό έγκλημα της κατεδάφισης πολλών παλιών βυζαντινών εκκλησιών για να αποκαλυφθούν οι αρχαιότητες. Βλέπετε η εποχή εκείνη ευνοούσε την αρχαιολατρία με τις επακόλουθες συνέπειές της βέβαια. Επίσης πολλές βυζαντινές εκκλησίες ανακαινίστηκαν χάνοντας τον χαρακτήρα του αρχικού τους σχεδιασμού, ή ξανακτίστηκαν εξ αρχής γιατί ήταν ένας απλός σωρός ερειπίων, μη ακολουθώντας όμως επίσης τον αρχικό σχεδιασμό τους. Μετά βίας με επεμβάσεις εκ των άνω σώθηκαν η Καπνικαρέα, οι Άγιοι Θεόδωροι και μερικοί ακόμα βυζαντινοί ναοί κυρίως του 10ου και 11ου αιώνα. Τέλος ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός ολοκληρώθηκε μόλις το 1862 στα τέλη της βασιλείας του Όθωνα. Φυσικά έγιναν και πολλές ανασκαφές αρχαιολογικών χώρων και αποκαλύφθηκαν , ή αποκαταστάθηκαν πολλά σημαντικά αρχαία μνημεία, αλλά με επιτυχία και άλλα ανεπιτυχώς. Το 1837 ιδρύθηκε και η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρία που έκτοτε είχε την ευθύνη των σχετικών με τις αρχαιότητες όλων των εποχών θεμάτων. Τότε ρίχτηκε και η ιδέα της ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου που μέχρι το κτίσιμο του ωραίου κτιρίου επί της οδού Πατησίων στεγάζονταν προσωρινά στον καλά διατηρημένο ναό του Θησείου.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Εν τω μεταξύ γύρω στα 1840 σχεδιάστηκε και ανοίχτηκε και ο καινούριος δρόμος προς τον Πειραιά που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται γύρω από το μεγάλο αρχαίο λιμάνι. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως το σύνολο σχεδόν του σχεδιασμού και του χαρακτήρα της νέας πόλης περνούσε κυρίως από τους βαυαρούς ιθύνοντες και αξιωματούχους κάθε επιπέδου του κράτους. Όλα αυτά διάρκεσαν μέχρι το 1843 οπότε μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου που υποχρέωσε τον Μονάρχη να παραχωρήσει Σύνταγμα απομακρύνθηκαν οι Βαυαροί αξιωματούχοι που δρούσαν κυριολεκτικά ως κατακτητές και όχι ως συνεργάτες ενός νέου ανεξάρτητου κράτους. Δεν απομακρύνθηκε όμως μαζί τους και η κρυφή, ή φανερή επιρροή των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, κυρίως της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας που μέσω των πρεσβευτών τους επενέβαιναν στα κρατικά πράγματα και κυριολεκτικά καθόριζαν την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε τα επόμενα χρόνια με τα συμβάντα της υπόθεσης Πατσίφικο, τον αποκλεισμό της Αθήνας και του Πειραιά από τον Αγγλογαλλικό στόλο κατά την διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου που προκάλεσε και επιδημία χολέρας, ή τα επαναστατικά γεγονότα που προκάλεσαν την εκθρόνιση του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862.

Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: