Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Δημοκρατία, Περσικοί πόλεμοι (508-479 π.Χ.)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Δημοκρατία, Περσικοί πόλεμοι (508-479 π.Χ.)

Μετά την οριστική απαλλαγή της πόλης από τους γιους του Πεισίστρατου στην αρχή ανέβηκε ο Κλεισθένης, επικεφαλής του γένους των Αλκμεωνιδών που επέστρεψαν από την εξορία, και βασιζόμενος πλέον στους πολλούς και υποστηριζόμενος από το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού της πόλης προχώρησε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις την χρονιά 508-507 π.Χ. που θεωρούνται το γενέθλιον της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Η ουσία των μεταρρυθμίσεων του Κλεισθένη συμπυκνώνεται σε δυο κύρια σημεία. Καταργήθηκαν τα προνόμια των τοπικών αρχόντων και όλοι οι πολίτες απέκτησαν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για την κατάληψη των διαφόρων αξιωμάτων ακόμα και των μεγαλυτέρων.

Η Αθήνα, δηλαδή ολόκληρη η Αττική χωρίστηκε σε δέκα φυλές και κάθε φυλή περιλάμβανε 10 δήμους. Η παλιά διάκριση της Αττικής σε τρεις μεγάλες περιοχές, το Άστυ, δηλαδή την κυρίως πόλη, την παραλία και την ύπαιθρο έπαψε να έχει την αποφασιστική σημασία που είχε στο παρελθόν. Τώρα πια κάθε φυλή περιλάμβανε δήμους και από το Άστυ και από την Παραλία και από την Μεσόγειο χώρα. Κάθε φυλή έστελνε 50 αντιπροσώπους της που διαλέγονταν με κλήρο σε ένα καινούριο νομοθετικό σώμα που ονομάστηκε Βουλή, ή Συμβούλιο των 500. Το έτος χωριστηκε σε 10 τμήματα και κάθε δέκατο του χρόνου κυβερνούσε μια 50ντάδα από τους 500 βουλευτές, που ονομάζονταν Πρυτανεία και ετοίμαζε καθημερινά την ημερήσια διάταξη για την Εκκλησία του Δήμου. Έτσι η Εκκλησία του Δήμου απέκτησε αρκετές αρμοδιότητες του παλαιού Αρείου Πάγου που περιορίστηκε σε καθαρά δικαστικά καθήκοντά. Για να αποφευχθεί η συγκέντρωση μεγάλης ισχύος στα χέρια κάποιου καθιερώθηκε ο «οστρακισμός», δηλαδή η δια καθολικής ψηφοφορίας εξορία των ισχυρών για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη θεμελίωσαν το πρώτο Δημοκρατικό πολίτευμα στον κόσμο και απέδωσαν ισχυρές εξουσίες στους πολλούς, τουλάχιστον όσους είχαν πολιτικά δικαιώματα στην αρχαία Αθήνα, δηλαδή τους ελεύθερους άντρες πολίτες της πόλης. Δούλοι και γυναίκες δεν είχαν πολιτικά δικαιώματα, όπως και οι ελεύθεροι, αλλά όχι Αθηναίοι πολίτες, οι ονομαζόμενοι Μέτοικοι.

Ήδη από τα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα είχε εμφανιστεί ένας κίνδυνος από την Ανατολή. Η αυτοκρατορία των Περσών που συνεχώς επεκτεινόταν στην Ασία και πλησίαζε τις ελληνικές πόλεις του Αιγαίου και του Εύξεινου Πόντου. Σύντομα κατέκτησαν αρκετά εδάφη στην Μικρά Ασία και την Θράκη και υπέταξαν τις ελληνικές πόλεις της Μικρασιατικής παραλίας του Αιγαίου. Όταν το 499 π.Χ. η σπουδαιότερη εξ αυτών, η Ιωνική Μίλητος επαναστάτησε κατά των Περσών η Αθήνα έσπευσε να την βοηθήσει, αλλά σύντομα η επανάσταση κατεστάλη και η Μίλητος καταστράφηκε ολοκληρωτικά και οι κάτοικοί της σφαγιάστηκαν ή έγιναν δούλοι. Όταν παίχτηκε στην Αθήνα η τραγωδία του Φρυνίχου «Μιλήτου Άλωσις» (« The Capture of Miletos ») οι θεατές ξέσπασαν σε κλάματα και ο συγγραφέας τιμωρήθηκε με πρόστιμο από την πολιτεία γιατί τους θύμισε «οικεία κακά» και το έργο του απαγορεύτηκε ( banned ).

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, το 492 π.Χ., ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος έστειλε ένα μεγάλο εκστρατευτικό σώμα να κατακτήσει την Ελλάδα, αλλά έξω από την χερσόνησο του Άθω ο στόλος των Περσών ναυάγησε και καταστράφηκε. Το 490 π.Χ. ο Δαρείος επανέλαβε την προσπάθειά του στέλνοντας ένα εκστρατευτικό σώμα από 100.000 άντρες με αρχηγούς τους Δάτι και Αρταφέρνη που υπέταξαν στην διαδρομή τους όλες τις πόλεις και τα νησιά απ' όπου πέρασαν. Όσες αντιστάθηκαν τις κατέστρεψαν, όπως την Ερέτρια, ενώ όσες υποτάχθηκαν δεν έπαθαν τίποτα. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους αποβιβάστηκαν στον Μαραθώνα υπό τις οδηγίες του πρώην τυράννου των Αθηνών Ιππία για να υποτάξουν και την Αθήνα.

Η ανοχύρωτη ακόμα Αθήνα συγκέντρωσε 10.000 περίπου άντρες και συγκρότησε ένα επίλεκτο στρατιωτικό σώμα υπό τον Μιλτιάδη που είχε βοήθεια μόνο από 600 Πλαταιείς, αλλά γνώριζε καλά την τακτική του περσικού στρατού γιατί τους είχε αντιμετωπίσει πριν από πολλά χρόνια στα Στενά. Η βοήθεια από την Σπάρτη θα αργούσε πολύ ακόμα να φτάσει. Οι Αθηναίοι, με έξυπνη διάταξη των δυνάμεών τους, παγίδευσαν στα έλη τον πολυάριθμο και βαριά εξοπλισμένο, άρα και δυσκίνητο, στρατό των Περσών και τον κατανίκησαν. Αμέσως μετά την νίκη έσπευσαν και επέστρεψαν στην Αθήνα, παρατάχτηκαν μπροστά στο λιμάνι του Φαλήρου και δεν επέτρεψαν στον Περσικό στόλο να αποβιβάσει στρατό. Αμέσως μετά οι Πέρσες αποσύρθηκαν και επέστρεψαν στην Περσία.

Η είδηση της μεγάλης νίκης έφτασε στην Αθήνα με τον δρομέα Φειδιπίδη που έτρεξε από τον Μαραθώνα με όλο τον οπλισμό του και φτάνοντας κοντά στο σημερινό Ψυχικό φώναξε «Νενικήκαμεν» και ξεψύχησε. Προς τιμήν αυτού του γεγονότος καθιερώθηκε ο Μαραθώνιος δρόμος των 42 περίπου χιλιομέτρων που διεξήχθη για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 της Αθήνας. Οι Αθηναίοι, με 192 μόλις νεκρούς, πέτυχαν μια από τις μεγαλύτερες και στρατηγικής σημασίας νίκες στην παγκόσμια ιστορία στον Μαραθώνα. Στο σημείο που τάφηκαν οι νεκροί της μάχης υψώθηκε Τύμβος που υπάρχει μέχρι σήμερα και όπου τιμήθηκαν από την πολιτεία για τον ηρωισμό και την θυσία τους.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Την μεγάλη νίκη που γέμισε αυτοπεποίθηση την πόλη και πρόσφερε πίστη στις δυνάμεις του λαού, ακολούθησαν πολλές μεταρρυθμίσεις του πολιτεύματος που λειτούργησαν ευεργετικά για το μέλλον. Το 488 π.Χ. εκλέχτηκαν για πρώτη φορά οι άρχοντες με κλήρωση και την επόμενη χρονιά εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο οστρακισμός, πράξεις που διεύρυναν την δημοκρατική βάση του πολιτεύματος κατά πολύ. Μόνοι οι δέκα στρατηγοί εκλέγονταν, για ευνόητους λόγους. Τότε κτίστηκε και ο νέος ναός της Αθηνάς στην Ακρόπολη στη θέση που αργότερα θα κτιζόταν ο επιβλητικός Παρθενώνας, όπως και άλλοι ναοί σε διάφορα σημεία της Αττικής. Αυτούς τους χρόνους ανεδείχθη και η προσωπικότητα του Θεμιστοκλή που είχε ταπεινή καταγωγή και προσπάθησε να πείσει τους Αθηναίους να ναυπηγήσουν μεγάλο στόλο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο των Περσών που δεν είχαν εγκαταλείψει την ιδέα να κατακτήσουν την Ελλάδα. Τότε τον βοήθησε και η τύχη λίγο γιατί το 484 π.Χ. ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη φλέβα αργύρου στην Λαυρεωτική, γεγονός που τους πρόσφερε τα υλικά μέσα να ναυπηγήσουν τον μεγάλο και σύγχρονο στόλο που ήθελαν. Βοήθησε και μι διαμάχη που είχαν με την Αίγινα σπουδαία ναυτική δύναμη της εποχής που τους υποχρέωσε να ακολουθήσουν τα σχέδια του Θεμιστοκλή. Έτσι τα 200 σύγχρονα, καλά εξοπλισμένα, γρήγορα και ευέλικτα πλοία αποτέλεσαν την υλική βάση που επέτρεψε στους Αθηναίους να νικήσουν τους Πέρσες. Συμπληρωματικά, μεταφέρθηκε και το κύριο πολεμικό λιμάνι στον Πειραιά που οχυρώθηκε και προστάτευε πλέον αποτελεσματικότερα την πόλη.

Τα σχέδια του Πέρση βασιλιά Ξέρξη ήταν να κατέβει με στρατό και να καταλάβει την ηπειρωτική Ελλάδα, παράλληλα με την πορεία του στόλου του που θα κατέβαινε μαζί με τον στρατό υποτάσσοντας ολόκληρη την Ελλάδα. Οι Έλληνες μπροστά σε αυτόν τον ορατό πλέον κίνδυνο άφησαν κατά μέρος τις μεταξύ τους διαμάχες και συμμάχησαν προ του νέου και μεγάλου εχθρού. Η Σπάρτη ως πιο έμπειρη στρατιωτικά ανέλαβε την αρχηγία του πολέμου. Το 480 π.Χ. η εκστρατεία των Περσών με επικεφαλής τον ίδιο τον Ξέρξη ξεκίνησε και άρχισε να υποτάσσει την μια πόλη μετά την άλλη. Οι απόπειρες των Ελλήνων να τον σταματήσουν παρόλο τον ηρωισμό τους απότυχαν στις Θερμοπύλες όπου θυσιάστηκαν οι 300 Σπαρτιάτες υπό τον Λεωνίδα και οι 700 Θεσπιείς και μάλιστα μετά από προδοσία, και στο Αρτεμίσιο όπου απέκρουσαν μεν τον περσικό στόλο, αλλά δεν μπόρεσαν να του καταφέρουν αποφασιστικό πλήγμα. Έτσι οι Έλληνες υποχώρησαν συντεταγμένοι και από ξηρά και από θάλασσα και αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στον Ισθμό της Κορίνθου. Μερικές πόλεις όπως η Θήβα θεώρησαν ως ρεαλιστικότερη λύση να προσχωρήσουν στο στρατόπεδο των Περσών και έτσι αποδυναμώθηκε αρκετά η ελληνική ισχύς. Οι Αθηναίοι σύμφωνα με τις οδηγίες του Θεμιστοκλή εγκατέλειψαν την πόλη τους και με τα πλοία τους μεταφέρθηκαν στα γειτονικά νησιά. Έτσι όταν ο στρατός και ο στόλος των Περσών έφτασε στα τέλη του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα τη βρήκε σχεδόν έρημη και την πυρπόλησε και κατέστρεψε ολοσχερώς. Μόνο λίγοι γέροντες που είχαν μείνει και οχυρωθεί στην Ακρόπολη, σφαγιάστηκαν μέχρις ενός από τους επιδρομείς. Ο Ελληνικός στόλος ήταν συγκεντρωμένος στο στενό της Σαλαμίνας και ετοιμαζόταν σύμφωνα με τις οδηγίες του Σπαρτιάτη αρχιστράτηγου Ευρυβιάδη να οπισθοχωρήσει προς τον Ισθμό μαζί με τον στρατό. Τότε ο Θεμιστοκλής που θεωρούσε το στενό καταλληλότερο τόπο για την σύγκρουση των δυο στόλων με ένα τέχνασμα υποχρέωσε τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες εκεί. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Ολοκληρωτική καταστροφή των βαριών και δυσκίνητων περσικών πλοίων από τα ευέλικτα, μικρότερα και γρηγορότερα Αθηναϊκά και άλλα ελληνικά πλοία.

Η καταστροφή του Περσικού στόλου ήταν ολοκληρωτική και η νίκη των Ελλήνων αποφασιστική. Συμπληρώθηκε λίγους μήνες μετά, την άνοιξη του 479 π.Χ. στην πεδιάδα των Πλαταιών, όπου ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος με το μεγαλύτερο μέρος του στρατού που του είχε αφήσει ο Ξέρξης φεύγοντας ταπεινωμένος για την Περσία, ηττήθηκε τελειωτικά από τους συνασπισμένους Έλληνες υπό τον Σπαρτιάτη Παυσανία. Χαρακτηριστικό είναι πως την ίδια μέρα ο Ελληνικός στόλος καταναυμάχησε και κατάστρεψε και τα τελευταία υπολείμματα του Περσικού στόλου στο στενό της Μυκάλης, μεταξύ Σάμου και Μικράς Ασίας, γεγονός που επέτρεψε και στις ελληνικές πόλεις της περιοχής να επαναστατήσουν και να αποτινάξουν τον περσικό ζυγό.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: