Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αθήνα » Ιστορία της Αθήνας » Ρωμαϊκή κυριαρχία (146 π.Χ.-330 μ.Χ.)
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στην Αθήνα (Κέντρο)
Η Αθήνα (Κέντρο) στους χάρτες Google
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Ιστορία της Αθήνας
Slide Show από Αθήνα
Η Ιστορία της Αθήνας

Ρωμαϊκή κυριαρχία (146 π.Χ.-330 μ.Χ.)

Το 146 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Μόμμιος Λεύκιος κατανίκησε τον ενωμένο στρατό των Ελλήνων έξω από την Κόρινθο, την οποία και κατέστρεψε, και υπέταξε ολοκληρωτικά την Ελλάδα. Η Αθήνα παρέμεινε τυπικά ανεξάρτητη δημοκρατία, σύμμαχος της Ρώμης, αλλά ουσιαστικά ήταν πλέον δορυφόρος της. Πολλά χαρακτηριστικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας άλλαξαν τότε, όπως η εκλογή με κλήρωση των περισσοτέρων αξιωματούχων της.

Έκτοτε οι Αθηναίοι, υποταγμένοι στους Ρωμαίους, προσπαθούσαν να αποτινάξουν τον ζυγό σε κάθε ευκαιρία. Το 88 π.Χ. στην διαμάχη της Ρώμης με τον βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη διάλεξαν την λάθος μεριά και με επικεφαλής τους φιλόσοφους, τον Αθενίωνα αρχικά και τον Αριστίωνα κατόπιν, στράφηκαν κατά των Ρωμαίων κυνηγώντας και τους Αθηναίους φίλους της Ρώμης. Το αποτέλεσμα ήταν να σταλεί κατά της Αθήνας ο Σύλλας με ισχυρό στρατό που πολιόρκησε και κατέλαβε την πόλη. Και κατά την πολιορκία και μετά την κατάληψη η πόλη και η ύπαιθρος χώρα έπαθαν μεγάλες καταστροφές και πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν. Τότε λόγω των εκτεταμένων καταστροφών εγκαταλείφθηκε ο Κεραμεικός ως επίσημο νεκροταφείο της πόλης και τα τείχη της πόλης καταστράφηκαν σε μεγάλο μήκος. Πολλά έργα τέχνης που γλίτωσαν την καταστροφή μεταφέρθηκαν στη Ρώμη και πολλοί επιφανείς Αθηναίοι αντίθετοι με την πολιτική των Ρωμαίων σφαγιάστηκαν. Τότε μέσα στην καταστροφή απωλέσθηκε και η βιβλιοθήκη του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Μετά την καταστροφή της πόλης από τον Σύλλα και αφού οι Αθηναίοι πούλησαν το νησί της Σαλαμίνας για να εξοικονομήσουν μετρητά, η ζωή επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς. Επιφανείς Ρωμαίοι εξακολουθούσαν να έρχονται στην Αθήνα είτε ως επισκέπτες, είτε ως σπουδαστές, είτε για να εγκατασταθούν εδώ μόνιμα, όπως ο πλούσιος έμπορος Τίτος Πομπόνιος που πήρε το προσωνύμιο Αττικός από τις πολλές προσφορές που έκανε στην Αθήνα. Πολλοί άρχοντες και ηγεμόνες, κυρίως της Ανατολής, επισκεύασαν πολλά καταστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης, ή έκτισαν καινούρια. Ο επιφανής Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων το 51 π.Χ. επισκεύασε το σπίτι του φιλοσόφου Επίκουρου και λίγο αργότερα ο Πομπήιος ξανάκτισε μεγάλο τμήμα της πόλης του Πειραιά. Στην διαμάχη Πομπηίου και Ιουλίου Καίσαρα οι Αθηναίοι πήραν το μέρος του Πομπηίου, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά ο Καίσαρας όχι μόνο δεν προκάλεσε καταστροφές, αλλά αντίθετα έκτισε και την Ρωμαϊκή Αγορά την οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει λόγω της δολοφονίας του. Οι δολοφόνοι του Καίσαρα Βρούτος και Κάσιος κατέφυγαν στην Αθήνα, αλλά ο Οκταβιανός τους κατανίκησε και όταν εισήλθε στην πόλη θριαμβευτής οργάνωσε γιορτές και αγώνες για να τιμήσει την νίκη του.

Και ο Μάρκος Αντώνιος αγαπούσε την Αθήνα και έμεινε πολύ καιρό εδώ με την σύζυγό του Οκταβία, την αδελφή του Οκταβιανού. Μετά την οριστική ήττα του Μάρκου Αντωνίου το 31 π.Χ. στο Άκτιο από τον στόλο του Οκταβιανού, ο Οκταβιανός ήρθε στην Αθήνα και τιμώρησε τους Αθηναίους παίρνοντάς τους την Αίγινα και την Ερέτρια. Αργότερα τους επέστρεψε κάποια νησιά και ολοκλήρωσε την κατασκευή της Ρωμαϊκής Αγοράς που παρέμεινε η κυρίως εμπορική αγορά της πόλης για σχεδόν 2.000 χρόνια μέχρι τους πρώτους μετεπαναστατικούς χρόνους. Το 15 π.Χ. ο Αγρίππας έκτισε το γνωστό ωδείο και ο Ανδρονικος Κύρηστος από την Συρία το ομώνυμο Ωρολόγιο που έμεινε περισσότερο γνωστό ως οι Αέρηδες. Στα μέσα του πρώτου αιώνα της νέας χρονολογίας κτίστηκε και ο ναός της Νέμεσης στον Ραμνούντα που αφιερώθηκε στην γυναίκα του Αύγουστου.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Επί της αυτοκρατορίας του Κλαυδίου και του Νέρωνα πολλά πράγματα βελτιώθηκαν στην πόλη μεταξύ των οποίων και το θέατρο του Διονύσου. Σε εκείνη την εποχή ανάγεται και η επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου και η περίφημη ομιλία του προς τους Αθηναίους για τον «Άγνωστο Θεό» από τον βράχο της Πνύκας που εντυπωσίασε πολλούς που πίστεψαν στην νέα θρησκεία, ανάμεσα στους οποίους οι μάρτυρες Δάμαρις, Πούμπλιος και Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, ο μετέπειτα πολιούχος άγιος των Αθηνών.

Στα 114 επί αυτοκράτορα Τραϊανού ο Ιούλιος Κλαύδιος Φιλόπαππος από την Μικρά Ασία έκτισε το μνημείο στην κορυφή του λόφου απέναντι από την Ακρόπολη, τα ερείπια του οποίου διατηρούνται μέχρι σήμερα. Τα αμέσως επόμενα χρόνια στο θρόνο της Ρώμης ανέβηκε ο φιλέλληνας Αδριανός (117-138) που αγαπούσε και τιμούσε πολύ την πόλη των γραμμάτων και των τεχνών και στην οποία πολλά προσέφερε. Οι δε Αθηναίοι σε δείγμα της ευγνωμοσύνης τους έδωσαν σε μια από τις φυλές τους το όνομα του και τον μύησαν στα Ελευσίνια μυστήρια, αφού τον ονόμασαν άρχοντα της πόλης και τον λάτρεψαν ως θεό, λίγο κατώτερο από τον Ολύμπιο Δία. Ανάμεσα στις διαδοχικές επισκέψεις του στην αγαπημένη του πόλη έθεσε σε εφαρμογή ένα ολόκληρο πρόγραμμα ανοικοδόμησης της πόλης. Επισκευάστηκαν πολλά κτίρια και κτίστηκαν πολλά νέα. Ακόμα και ένα καινούριο προάστιο της πόλης κτίστηκε, η Αδριανούπολη, κοντά στο σημερινό Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο. Η παλαιά και η νέα πόλη επικοινωνούσαν με μια καινούρια πύλη, τη γνωστή μας πύλη του Αδριανού πάνω στην οποία είναι χαραγμένες δυο επιγραφές από τις δυο πλευρές της. Προς την παλιά πόλη γράφει πως εδώ είναι η Αθήνα η πόλη του Θησέα και στην αντίθετη πως εδώ είναι η πόλη του Αδριανού και όχι του Θησεά. Επίσης ο Αδριανός ολοκλήρωσε τον τεράστιο ναό του Ολυμπίου Διός, 650 χρόνια σχεδόν μετά τον Πεισίστρατο που τον είχε ξεκινήσει, και τον κόσμησε με ένα τεράστιο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, αντίγραφο του αντίστοιχου του Φειδία στην Ολυμπία. Επίσης κατασκεύασε Βιβλιοθήκη με 200.000 παπύρους και περγαμηνές, Γυμνάσιο και το Πανελλήνιο όπου ξεκίνησαν οι νέοι αγώνες, τα Πανελλήνια και του οποίου δεν είναι γνωστή η θέση.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Περίφημο έργο που άντεξε με διάφορες επισκευές μέχρι τις μέρες μας ήταν το Αδριάνειο υδραγωγείο που έφερνε το πολύτιμο νερό από την Πεντέλη στην δεξαμενή στον Λυκαβηττό, έργο επίσης του Αδριανού.

Αλλά και ο διάδοχος του Αδριανού, Αντωνίνος Πίος, συμπλήρωσε όλα τα έργα του προκατόχου του και έκτισε καινούρια, όπως και οι επόμενοι της ίδιας δυναστείας, που όλοι είχαν ελληνική παιδεία, αγαπούσαν την πόλη και την επισκέπτονταν συχνά. Την ίδια εποχή με τους Αντωνίνους έζησε και ο πάμπλουτος Ηρώδης ο Αττικός από τον Μαραθώνα. Ο Ηρώδης ο Αττικός ήταν ο πλουσιότερος Αθηναίος όλων των εποχών που είχε βρει ένα αρχαίο θησαυρό σε χρυσά νομίσματα καθώς επισκεύαζε το σπίτι του πατέρα του, όπως λένε οι τοπικές παραδόσεις. Είχε σπουδάσει στη Ρώμη όπου και κατέλαβε πολλά δημόσια αξιώματα, παρότι Έλληνας. Γύρισε στην πατρίδα του μετά τον θάνατο του πατέρα του και αφοσιώθηκε στον εμπλουτισμό της πόλης με πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίσματα, πολλά από τα οποία διατηρούνται ως τις μέρες μας.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του ήταν που έντυσε με πεντελικό μάρμαρο το Παναθηναϊκό στάδιο και το ένωσε με την πόλη με μια όμορφη πέτρινη γέφυρα πάνω από τον Ιλισσό. Το πιο γνωστό και πιο πολύτιμο για την πόλη του δώρο ήταν το Ωδείο του που το αφιέρωσε στην γυναίκα του Ρηγίλλα που μόλις είχε πεθάνει. Αυτό που και σήμερα φιλοξενεί ανακαινισμένο πολλά πολιτιστικά γεγονότα παγκοσμίου εμβέλειας και είναι γνωστό είτε ως Ηρώδειο, είτε ως Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Ακόμα και τα σπίτια του ήταν διάσημα στην εποχή του, τόσο στην πόλη των Αθηνών, όσο και στην Κηφισιά και τον Μαραθώνα. Τα ερείπιά τους και τα ίχνη τους με ωραίο μωσαϊκό διάκοσμο σώζονται σε διάφορα σημεία της Αττικής γης.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε από τα αρχαία μνημεία της πόλης των Αθηνών τα οφείλουμε στον Ρωμαίο περιηγητή Παυσανία ο οποίος επισκέφτηκε την πόλη μεταξύ του 160 και του 170 μ.Χ. και περιέγραψε στο έργο του με κάθε δυνατή λεπτομέρεια όλα τα σημαντικά μνημεία, όχι μόνο της πόλης, αλλά και ολόκληρης της Αττικής.

Ακόμα και ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος (193-211) σπούδασε ως νέος στην Αθήνα, την οποία αργότερα τίμησε με πολλούς τρόπους. Επί του διαδόχου του όμως Καρακάλα οι Αθηναίοι απώλεσαν όλα τους τα προνόμια γιατί όλοι οι πολίτες της αυτοκρατορίας έγιναν Ρωμαίοι πολίτες που απέδιδαν τους φόρους τους απ΄ ευθείας στην Ρώμη και όχι στην πόλη τους. Επίσης την ίδια εποχή κατά τους διωγμούς των χριστιανών επί αυτοκράτορα Δέκιου (249-261) μαρτύρησε στην Κόρινθο ο επίσκοπος Αθηνών Λεωνίδης και 7 ακόμα γυναίκες από το ποίμνιό του.

Επί αυτοκράτορα Βαλεριανού και ενώ είχαν ξεκινήσει οι από τον βορρά επιδρομές των βαρβαρικών φύλων επισκευάστηκαν τμήματα του Θεμιστόκλειου τείχους, που τώρα προστάτευε και την νέα πόλη του Αδριανού. Αλλά το 267 οι Ερούλοι, ένα γερμανικό φύλο που ξεκίνησε από την Μαύρη Θάλασσα, επέδραμε στην Αττική και κατέστρεψε την Αθήνα. Μόνο η Ακρόπολη σώθηκε λόγω της ισχυρής οχύρωσής της. Οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην αγορά όπου σχεδόν τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Και μόνο όταν ήρθε σε βοήθεια της πόλης ισχυρό τμήμα του ρωμαϊκού στρατού απωθήθηκαν και εκδιώχθηκαν οριστικά οι βάρβαροι από την πόλη.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Μετά την καταστροφή η πόλη περιορίστηκε στο τμήμα κάτω από την Ακρόπολη, περίπου στην σημερινή Πλάκα και το Μοναστηράκι που προστατεύονταν από το λεγόμενο ρωμαϊκό, ή βαλεριανό τείχος. Η αίγλη όμως της πόλης ως πανεπιστημιακού κέντρου δεν μειώθηκε, αντίθετα μεγάλωσε και πολλοί πλούσιοι και αριστοκράτες της εποχής απ' όλα τα μέρη της αυτοκρατορίας έστελναν εδώ τα παιδιά τους για σπουδές. Πολλοί καθηγητές πλούτισαν από τα δίδακτρα που πλήρωναν οι πλούσιοι μαθητές τους και έκτισαν πολυτελείς κατοικίες στα νότια της Ακρόπολης, στην περιοχή που ξέρουμε σήμερα ως Μακρυγιάννη. Επίσης τα πρώτα χρόνια του 4ου αιώνα πολλοί Αθηναίοι έχουν ασπαστεί την νέα θρησκεία του χριστιανισμού και το διάταγμα του Μεδιολάνου (313) περί Ανεξιθρησκείας του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου τους επιτρέπει να ασκήσουν για πρώτη φορά σχετικά ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: