Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Αξιοθέατα και μνημεία στη Γλυφάδα
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Γλυφάδα
Η Γλυφάδα στους χάρτες Google
Η Γλυφάδα
Η παραλία Γλυφάδας
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα στη Γλυφάδα
Πανοράματα

Αξιοθέατα και μνημεία στη Γλυφάδα

Παλαιοχριστιανική βασιλική
Τα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής βασιλικής στην Γλυφάδα βρίσκονται δίπλα στο κέντρο «Αστέρια», μετά την παραλιακή λεωφόρο προς την θάλασσα, στο σημείο που βρισκόταν το λιμάνι του αρχαίου δήμου της Αιξωνής. Η βασιλική χρονολογήθηκε στα τέλη του 5 ου αιώνα και ανακαλύφθηκε τυχαία, κατά την διάρκεια ανασκαφών τάφων από τον αρχαιολόγο Ν. Κυπαρίσση το 1927. Αργότερα μελετήθηκε και χρονολογήθηκε με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον καθηγητή Α. Ορλάνδο.

Είναι τρίκλιτη βασιλική με νάρθηκα και ημικυκλική αψίδα. Έχει διαστάσεις 17,50 Χ 15,75, δηλαδή σχεδόν τετράγωνο σχήμα, κάτι που είναι πολύ σπάνιο για τα ελλαδικά δεδομένα της εποχής. Τέτοιου τύπου βασιλικές έκτιζαν οι χριστιανοί στην Ανατολή και ειδικότερα στην Συρία.

Υπήρχε μια εξωτερική θύρα στη δυτική πλευρά του νάρθηκα, ο οποίος επικοινωνούσε με τον κυρίως ναό με ένα κεντρικό άνοιγμα με δυο κολόνες και από δυο μικρότερες πλαϊνές εισόδους που τον συνέδεαν με το βορινό και το νότιο κλίτος. Ολόκληρο το δάπεδο του ναού είχε στρωμένο μάρμαρο, λευκό και γαλάζιο. Αργότερα κατασκευάστηκαν εκατέρωθεν της κεντρικής εισόδου δυο τοίχοι που στηρίχθηκαν στο δάπεδο του νάρθηκα και έτσι περιόρισαν το πλάτος του στο πλάτος του μεσαίου κλίτους.

Δυο κιονοστοιχίες με πέντε κολώνες χωρίς ραβδώσεις χώριζαν τον κυρίως ναό σε τρία κλίτη. Από τις κολώνες ολόκληρη βρέθηκε μόνο μια, ύψους 2,65 μ. Οι κολώνες ήταν κατασκευασμένες από άσπρο και γαλάζιο μάρμαρο, γεγονός που έδινε στο ναό μια ωραία χρωματική αντίθεση. Όλες οι βάσεις ήταν κωνικού σχήματος και είχαν κατασκευαστεί από λευκό μάρμαρο. Τα επίσης κωνικού σχήματος κιονόκρανα ήταν από λευκό μάρμαρο, και είχαν ένα ξεχωριστό επίθημα σε σχήμα ανάποδης πυραμίδας χωρίς καθόλου διακοσμητικά στοιχεία. Δεν υπήρχε δεύτερος όροφος και ωραία τόξα γεφύρωναν τις δυο κιονοστοιχίες.

Από το πλάτος των εξωτερικών τοίχων που χαρακτηρίζονται λεπτοί, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η στέγη πρέπει να ήταν ελαφριά και ξύλινη. Τα δυο πλαϊνά κλίτη είχαν πλάτος 3,5 περίπου μέτρα το καθένα, ενώ το μεσαίο είχε σχεδόν υπερδιπλάσιο, περίπου 6,80 μέτρα. Από την αρχική Αγία Τράπεζα βρέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι και από την διακόσμηση της εξωτερικής πλευράς, ένα ανάγλυφο «λέσβιο» κύμα, συνάγεται το συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μέλος αρχαίου ελληνικού ναού που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση της κατασκευής του χριστιανικού ναού.

Σήμερα ο χώρος της βασιλικής είναι ορατός από τους επισκέπτες, αλλά όχι επισκέψιμος, γιατί φράσσεται με κάγκελα.

Θέατρο Αιξωνής
Το πέτρινο ανοικτό θεατράκι στην Αιξωνή κατασκευάστηκε στην περιοχή που και κατά την αρχαιότητα υπήρχε αρχαίο θέατρο, το οποίο όμως δεν έχει ανασκαφεί. Κατά τις γραπτές πηγές, σε αυτό το θέατρο διδάχτηκαν πρώτες παραστάσεις διαφόρων έργων του Σοφοκλή. Για τον χώρο της αρχαίας Αιξωνής ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης στις αρχές της δεκαετίας του 1930 σχεδίασε έναν ολοκληρωμένο οικισμό με αναλυτικά σχέδια για κάθε σπίτι, δρόμο, εκκλησία, μαγαζί, οργανωμένη κεντρική αγορά, δημόσιο κτίριο, κήπους και ό,τι άλλο χρειάζεται σε ένα σωστό σχεδιασμό. Όμως το σχέδιο ποτέ δεν υλοποιήθηκε, γιατί πάντοτε έλειπαν οι κατάλληλες πιστώσεις και πολλές φορές και η βούληση για την εκτέλεσή του. Το σημερινό θέατρο οφείλεται στην Νέλλα Γκόλαντα που είχε μελετήσει τα σχέδια του Πικιώνη και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο και τον Δήμο Γλυφάδας. Το θεατράκι εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1992 και έκτοτε χρησιμοποιείται για θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Γλυφάδας, με τις πρώτες να είναι αφιερωμένες στον Ιάνη Ξενάκη (1992).

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης
Ο σημερινός επιβλητικός Ιερός Ναός των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, μητροπολιτικός ναός της Γλυφάδας, βρίσκεται στην πλατεία του παλιού Δημαρχείου της πόλης και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το σημείο που έστεκε το παλαιό ομώνυμο ναΐδριο που καταστράφηκε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής από βομβαρδισμούς. Η ανοικοδόμηση του νέου μεγαλύτερου Ναού άρχισε το 1938 και τελείωσε το 1940, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Τα σχέδια και την επίβλεψη της ανέγερσης του ναού ήταν του αρχιτέκτονα - μηχανικού Γεώργιου Δραγαζίκη. Σήμερα επιβάλλεται με το σχήμα του στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας και προσελκύει πλήθος πιστών για προσευχή. Στον καθεδρικό αυτό ναό υπάγεται και το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στο χώρο του Γκολφ της Γλυφάδας.

Μουσεία και Συλλογές

Πινακοθήκη Δημήτρη Πιερίδη
Η Πινακοθήκη Δημήτρη Πιερίδη ιδρύθηκε το 1980 για να στεγάσει τα έργα της συλλογής του Δημήτρη Πιερίδη, που σήμερα αριθμεί περισσότερα από 1000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διακοσμητικής κεραμικής. Τα περισσότερα από τα έργα της πινακοθήκης φιλοτεχνήθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κυρίως από Ελλαδίτες και Κύπριους καλλιτέχνες. Επιπλέον, από το 1983 η Πινακοθήκη ανέπτυξε και έντονη πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στην Αθήνα, όσο και στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και το εξωτερικό. Ακόμα, η διεύθυνση της πινακοθήκης φρόντισε και οργάνωσε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη νεοελληνικής τέχνης και ενθαρρύνει ακόμα και με χρηματοδότηση την έκδοση εξειδικευμένων έργων και μονογραφιών που εστιάζονται στην μελέτη της κυπριακής αρχαιολογίας και της νεοελληνικής τέχνης κατά τον 20 ο αιώνα. Σήμερα στεγάζεται σε ένα ωραίο κτίριο στην οδό Βασιλέως Γεωργίου Α'.

Αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες

Γήπεδο γκολφ
Το διεθνών προδιαγραφών γήπεδο του Γκολφ της Γλυφάδας κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και καταλαμβάνει μια έκταση που ξεπερνά τα 500 στρέμματα. Γύρω από τον κεντρικό του πυρήνα, το γήπεδο των 18 οπών του γκολφ, λειτουργούν και το συμπληρώνουν γήπεδα προπονήσεων, δυο γήπεδα αντισφαίρισης (τένις), εστιατόρια, μπαρ, ακαδημία γκολφ για νέους, εντευκτήριο, λέσχη για τους νέους αθλητές, ωραίες και λειτουργικές αίθουσες δεξιώσεων, μεγάλους χώρους στάθμευσης και πολλές ακόμα δευτερεύουσες και βοηθητικές εγκαταστάσεις.

Το γήπεδο και ο περιβάλλον χώρος σχεδιάστηκαν αρχικά από τον διάσημο αρχιτέκτονα γηπέδων Σκωτσέζο Ντ. Χαραντάιν (D. Harradine) και βελτιώθηκαν σημαντικά σε δυο σημαντικές για την ιστορία του χώρου στιγμές. Μια φορά το 1979, με την ευκαιρία του Παγκοσμίου Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος Γκολφ και την άλλη το 1991 λόγω των ΧΙ Μεσογειακών Αγώνων της Αθήνας. Από τους μεγάλους παίκτες του αγωνίσματος και τους ειδικούς του χώρου θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πλέον αξιόλογα γήπεδα γκολφ στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Το γεγονός ότι διαθέτει μεγάλο δάσος με περισσότερα από 15 χιλιάδες πεύκα, διαδρομές με μεγάλο βαθμό δυσκολίας και ένα συνολικό περιβάλλον πολύ εντυπωσιακό, το κάνουν αρκετά ελκυστικό και προσελκύει μεγάλους και διάσημους παίκτες, αλλά και σημαντικούς παράγοντες της ευρωπαϊκής και ελληνικής κοινωνικής ζωής. Η συντήρηση του γηπέδου γίνεται με εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονα μηχανήματα. Στο γήπεδο της Γλυφάδας γίνονται πολλοί σημαντικοί αγώνες, αλλά επίσης στους εξαίρετους αυτούς χώρους λαμβάνουν χώρα και πολλές δεξιώσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Από το 1992 την διαχείριση του χώρου έχει η Δημοτική επιχείρηση Γκολφ του Δήμου Γλυφάδας.

Υπάρχουν πολλά σχέδια επέκτασης του γηπέδου και των άλλων εγκαταστάσεων και στον χώρο του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού που εφάπτεται του γηπέδου.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: