Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » H Γλυφάδα
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Γλυφάδα
Η Γλυφάδα στους χάρτες Google
Η Γλυφάδα
Η παραλία Γλυφάδας
Φωτογραφίες
Αξιοθέατα στη Γλυφάδα
Πανοράματα

H Γλυφάδα, Αττική

Η περιοχή της Γλυφάδας βρίσκεται στις νότιες υπώρειες του Υμηττού και φτάνει μέχρι τον Σαρωνικό κόλπο. Καταλαμβάνει τον χώρο που κατείχε ο αρχαίος Αθηναϊκός δήμος της Αιξωνής και τοποθετείται σε απόσταση 16 χιλιόμετρα Νότια από το κέντρο της Αθήνας. Έχει εξελιχθεί σε ένα προάστιο των Αθηνών πυκνοκατοικημένο με μεγάλους δρόμους, έντονη οικιστική και οικονομική ανάπτυξη. Ξεχωρίζει η μεγάλη εμπορική αγορά της Γλυφάδας με τα σύγχρονα και μοντέρνα μαγαζιά, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τις πολλές τράπεζες και πολλά ακόμα εμπορικά καταστήματα και γραφεία υπηρεσιών. Στην παραλιακή ζώνη λειτουργούν επίσης πολλά μεγάλα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, που δίνουν τον τόνο στην περιοχή. Τέλος, υπάρχουν και πολλά νεανικά στέκια ψυχαγωγίας, πολλοί κινηματογράφοι, θερινοί και χειμερινοί, καθώς και αθλητικές εγκαταστάσεις που γίνονται πόλος έλξης της νεολαίας. Όλα αυτά δίνουν στην Γλυφάδα ένα χρώμα νεανικό, διαρκούς διασκέδασης και έντονης νυκτερινής ζωής. Σύμφωνα με τις τελευταίες απογραφές, ο πληθυσμός της αυξάνεται συνεχώς και σήμερα αγγίζει σχεδόν τις 100.000.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ιστορία και Παραδόσεις

Όπως μας μαρτυρούν τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, η περιοχή της αρχαίας Αιξωνής κατοικήθηκε, σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας, από την προϊστορική εποχή (Νεολιθικοί χρόνοι) ως τις μέρες μας. Αιξωνή σημαίνει κάτι σαν «αγορά αιγών», δηλαδή παζάρι κατσικιών.

Στη μικρή χερσόνησο της Πούντας έχουν βρεθεί πολλά υπολείμματα της καθημερινής ζωής, από τους Νεολιθικούς χρόνους (6.000 - 3.000 π.Χ. περίπου). Στην νότια παραλία της Πούντας βρέθηκε τάφος της Πρωτοελλαδικής εποχής (3 η π.Χ. χιλιετία), πράγμα που επιτρέπει στους αρχαιολόγους να εικάσουν ότι εκεί άκμασε πρωτοελλαδικός παραθαλάσσιος οικισμός.

Ακόμα ανατολικότερα της Πούντας, στην Αλυκή, πιστοποιείται η ύπαρξη οικισμού που άκμασε στα Μυκηναϊκά χρόνια και μάλιστα κατά την Υστεροελλαδική ΙΙΙ περίοδο (1300 - 1150 π.Χ. περίπου). Επίσης, ίχνη από τους Μυκηναϊκούς χρόνους είχαν καταγραφεί σε παλαιότερες έρευνες στο ύψωμα πάνω από τον Άγιο Νικόλαο, στις υπώρειες του Υμηττού, που όμως «χάθηκαν» λόγω της έντονης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής. Τα πολλά ευρήματα και των επόμενων περιόδων πιστοποιούν ότι η κατοίκηση στην Αιξωνή συνεχίστηκε αδιάλειπτα όλα αυτά τα χρόνια και η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται γοργά, όταν οι Αιξωνείς παρακινούμενοι από την αγροτική πολιτική του Πεισίστρατου, προχώρησαν σε εντατική καλλιέργεια των σχεδόν άγονων μέχρι τότε εδαφών τους.

Μετά το 508 π.Χ.. σύμφωνα με τον χωρισμό του Κλεισθένη, ο δήμος της Αιξωνής ανήκε στην παραλιακή «τριττύ» της Κεκροπίδος Φυλής. Ο γνωστός αρχαίος γεωγράφος Στράβων τοποθετούσε την Αιξωνή ανάμεσα στους δήμους «Αλιμούντος» και των «Αλών Αιξωνίδων». Όπως μας μαρτυρούν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα και αρκετές φιλολογικές πηγές, επρόκειτο για πολύ πλούσιο δήμο των αρχαίων Αθηνών, που εκτεινόταν από τον Υμηττό μέχρι την θάλασσα και από το ακρωτήριο του Αγίου Κοσμά, μέχρι την σημερινή πλαζ της Βούλας περίπου. Ο δήμος ήταν γνωστός για τις «αιξωνικές τρίγλες», δηλαδή τα μπαρμπούνια της, που ήταν περιζήτητα στην αγορά των Αθηνών, αλλά και για το ότι οι Αιξωνείς δημότες ήταν πολύ βλάσφημοι και με έντονο χλευαστικό και σκωπτικό τους πνεύμα.

Κατά τους κλασικούς χρόνους το κέντρο της ζωής στον Δήμο μετατοπίζεται προς το εσωτερικό και η παραλία κρατάει μόνο το ρόλο του λιμανιού (ο όρμος Βόρεια της Πούντας). Η χριστιανική παράδοση θέλει τον Απόστολο Παύλο, να αποβιβάζεται στο λιμάνι της Αιξωνής στα μέσα του 1 ου μ.Χ. αιώνα και ακολουθώντας τον αρχαίο δρόμο να φτάνει στο Άστυ να κηρύξει στην Πνύκα τη νέα θρησκεία. Δίπλα στο παλιό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου περνούσε ο πανάρχαιος δρόμος που ένωνε την Αθήνα με το Σούνιο, στα ίχνη του οποίου έχει δημιουργηθεί η σημερινή οδός Βουλιαγμένης.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Ίχνη από οικοδομές των Ρωμαϊκών και Βυζαντινών χρόνων δείχνουν ότι ο αρχαίος δήμος αυτούς τους χρόνους επεκτάθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, μέχρι την θάλασσα. Όλα τα επόμενα χρόνια η περιοχή παράκμασε και οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολήθηκαν μόνο με γεωργικές εργασίες. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1830 η περιοχή ανήκε σε δυο τούρκικα τσιφλίκια, τα οποία πωλήθηκαν σε Έλληνες μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Αττική.

Στις αρχές του 20 ου αιώνα εμφανίζονται στην περιοχή τα πρώτα πρόχειρα ξύλινα εξοχικά κέντρα. Αμέσως μετά αναφέρονται και οι πρώτες προσωρινές εγκαταστάσεις για παραθερισμό των Αθηναίων. Τότε ανοίγονται τα πρώτα πηγάδια προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Λέγεται ότι το πρώτο που ανοίχτηκε είχε υφάλμυρο (γλυφό) νερό και έτσι δόθηκε στην περιοχή η ονομασία Γλυφάδα. Μετά το 1920 κτίζονται τα πρώτα εξοχικά σπίτια και αρχίζει πιο συστηματική τουριστική εκμετάλλευση της όμορφης παραλίας. Έκτοτε μια σύγχρονη λουτρόπολη άρχισε να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Το 1925 ολόκληρη η περιοχή νότια του Υμηττού, από την παραλία της Γλυφάδας, μέχρι τον Άγιο Ιωάννη τον Κυνηγό στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, δίπλα στην σημερινή Δάφνη, αποσπάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων και αποτέλεσε την Κοινότητα Μπραχαμίου. Και το 1926 η περιοχή της Γλυφάδας αποσπάται από την κοινότητα Μπραχαμίου και αποτελεί ξεχωριστή κοινότητα, την «κοινότητα Γλυφάδος», με λίγες εκατοντάδες κατοίκους. Έκτοτε ξεκινούν και οι διοικητικές «περιπέτειες» της Γλυφάδας. Το 1943 οι κοινότητες Γλυφάδας και Ελληνικού συγχωνεύονται στον Δήμο Ευρυάλης που το 1945 μετονομάστηκε σε Δήμο Γλυφάδος. Αργότερα η περιοχή του Ελληνικού αποσπάστηκε από την Γλυφάδα και αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Ήδη πριν τον πόλεμο η Γλυφάδα είχε εξελιχθεί σε μια σύγχρονη και μοντέρνα για την εποχή της λουτρόπολη, με πολλούς παραθεριστές, εξοχικά κέντρα και αρκετές πολυτελείς εξοχικές κατοικίες που εξυπηρετούνταν με τακτική συγκοινωνία.

Όμως έρχεται ο πόλεμος και η καλοκαιρινή κίνηση λιγοστεύει δραματικά, μαζί με τις συγκοινωνίες. Η κατάσταση χειροτερεύει κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, αλλά παρ' όλες τις δυσκολίες οι κάτοικοι της περιοχής δεν πείνασαν, όπως στην υπόλοιπη Αθήνα, γιατί υπήρχαν μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις για βοσκή των ζώων και για καλλιέργεια λαχανικών που αρκούσαν για τους κατοίκους της. Έτσι, ενώ παλαιότερα οι κάτοικοι της περιοχής έρχονταν σε δυνατές διαμάχες με κτηνοτρόφους που έφερναν τα κοπάδια τους και έβοσκαν εδώ, τώρα όχι μόνο τους επέτρεπαν την βοσκή στα ελεύθερα βοσκοτόπια, αλλά τους έδωσαν την άδεια να βόσκουν ακόμη και μέσα στους κήπους τους. Τότε η Γλυφάδα είχε πολλούς και ωραίους κήπους. Οι παλιότεροι και γηραιότεροι κάτοικοι της σημερινής Γλυφάδας μιλούν με έντονη νοσταλγία και μεγάλη συγκίνηση για τους όμορφους κήπους που έχουν πια εξαφανιστεί.

Αλλά, αν γλίτωσαν οι Γλυφαδιώτες την πείνα της κατοχής, δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς, λόγω της γειτνίασής της πόλης με το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Χασάνι που βομβαρδίστηκε ανελέητα πολλές φορές. Ειδικά ολόκληρη η συνοικία του Βοσπόρου που την κατοικούσαν 100 περίπου οικογένειες προσφύγων από την Μικρά Ασία, καταστράφηκε, επειδή ήταν πιο κοντά στο αεροδρόμιο. Οι ίδιες οικογένειες εκδιώχτηκαν για μια ακόμα φορά από τα σπίτια τους, όταν το 1967 επεκτάθηκαν οι εγκαταστάσεις του αεροδρομίου για να γίνει ο διεθνής αερολιμένας του Ελληνικού.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Αργότερα, μετά την δεκαετία του 1970, η περιοχή της Άνω Γλυφάδας, η Τερψιθέα, άρχισε να αναπτύσσεται και αυτή γοργά. Σύγχρονες πολυκατοικίες και μοντέρνα σπίτια, άρχισαν να ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο, εκεί όπου μέχρι πρότινος υπήρχαν μαντριά και βοσκούσαν πρόβατα στους ανοικτούς χώρους στις υπώρειες του Υμηττού. Και η Τερψιθέα αποτελεί, ίσως το μοναδικό παράδειγμα σε ολόκληρη την Αθήνα που η γρήγορη ανάπτυξη δεν έφερε τσιμεντοποίηση, αλλά αντίθετα, η γυμνή από βλάστηση και πράσινο άγονη περιοχή που δεν είχε ούτε καν συγκοινωνία, γρήγορα μετατράπηκε σε ένα πανέμορφο προάστιο των Αθηνών με αρκετό πράσινο και εν γένει όλα τα αγαθά του σύγχρονου πολιτισμού.

Σήμερα η Γλυφάδα διασχίζεται από την σύγχρονη και πολύβουη Λεωφόρο Βουλιαγμένης που την χωρίζει σε Άνω και Κάτω Γλυφάδα. Η Άνω Γλυφάδα παρέμεινε μια σχετικά ήσυχη πόλη, με ωραίες γειτονιές, αρκετές μονοκατοικίες, κάτω ακριβώς από τον Υμηττό, αντικρίζοντας στο βάθος την θάλασσα του Σαρωνικού. Αντίθετα η Κάτω Γλυφάδα, με το εντυπωσιακό εμπορικό κέντρο, με τα πολλά πολυτελή καταστήματα και τους πολλούς χώρους διασκέδασης και άθλησης είναι μια σύγχρονη εκδοχή μιας μοντέρνας πόλης.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στη Γλυφάδα είναι πολύ εύκολη και γίνεται με όλα τα μέσα. Λειτουργούν λεωφορειακές γραμμές, τόσο τοπικές, όσο και με σύνδεση με την Αθήνα και τον Πειραιά, με τακτικά και πυκνά δρομολόγια. Η λεωφορειακή μάλιστα γραμμή μεταξύ του λιμένα του Πειραιά και του Διεθνούς Αεροδρομίου των Αθηνών λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης συνδέουν την Γλυφάδα με την Αθήνα, τον Πειραιά και τα άλλα παραθαλάσσια προάστια, από το Νέο Φάληρο μέχρι το Σούνιο. Η γραμμή του τραμ που κατασκευάστηκε λίγο πριν την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας του 2004 πρόσφατα, το 2007, επεκτάθηκε μέχρι την γειτονική Βούλα. Έτσι η Γλυφάδα συνδέεται και με το Νέο Φάληρο και με το κέντρο της Αθήνας και με την νοτιότερη Βούλα με το πλέον σύγχρονο μέσο μαζικής μεταφοράς του κοινού που είναι το τραμ.

Η χρήση ταξί, ή ραδιοταξί είναι διαδεδομένη στην περίπτωση της Γλτφάδας, γιατί οι αποστάσεις είναι σχετικά σύντομες και η τιμή τους επίσης σχετικά μικρή.

Επίσης στην περιοχή της Γλυφάδας λειτουργούν και τέσσερις οργανωμένες Μαρίνες που μπορούν να φιλοξενήσουν εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα τουριστικά σκάφη. Στην μια μάλιστα φιλοξενούνται καθημερινά 20-30 μικρά αλιευτικά σκάφη που τροφοδοτούν την ντόπια αγορά και τους επισκέπτες με φρέσκα και νοστιμότατα ψάρια, συνεχίζοντας την αρχαία παράδοση που ήθελε την αρχαία Αιξωνή να τροφοδοτεί την πόλη των Αθηνών με ψάρια.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: