Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στην Αττική. Το site όπου οι ξενοδόχοι στην Αττική συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Αττική » Παραλίες στην Αττική » Λίμνη Βουλιαγμένης
Greek version availableEnglish version available
Η Αττική στους χάρτες Google
Τουριστικά Γραφεία
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων
Οι Παραλίες
Φωτογραφίες
Πανοράματα
Wallpapers από Αττική
 Video Clip από Αττική
 PDF οδηγός για την Αττική: En | Gr
Slide Show από Αττική
Virtual Tour Αττικής
Ξενοδοχεία στην Αττική: 
 
Πληροφορίες για την περιοχή: 
Ξενοδοχεία στη Βουλιαγμένη
H Λίμνη Βουλιαγμένης στους χάρτες Google
Η παραλία στη Λίμνη Βουλιαγμένης
Οι παραλίες της Αττικής

Λίμνη Βουλιαγμένης, Αττική

Η λίμνη της Βουλιαγμένης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, δίπλα ακριβώς από την θάλασσα (λιγότερο από 100 μέτρα την χωρίζουν), στην νότια ακτή της Αττικής και σε μια πολύ ωραία και γραφική τοποθεσία. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η λίμνη ονομάζεται με ένα κοντινό με το σημερινό της όνομα, δηλαδή «Βουλιασμένος» ή με το τούρκικης προέλευσης «Καράτσι» που σημαίνει «μαυριδερό νερό».

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η λίμνη είναι δημιούργημα ενός γεωλογικού φαινομένου: πριν 20 περίπου αιώνες τμήμα της οροφής ενός πολύ μεγάλου σπηλαίου κατέρρευσε, λόγω της τεκτονικής δράσης και της διάβρωσης, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί μια λίμνη δίπλα σχεδόν στην θάλασσα με την οποία μάλλον δεν επικοινωνεί άμεσα, παρόλο που τροφοδοτείται με ζεστό θαλασσινό νερό (με συνηθισμένη θερμοκρασία 30-35ο C). Μεγάλο τμήμα του σπηλαίου είναι υποβρύχιο και οι κυριολεκτικά δαιδαλώδεις διάδρομοί του είναι ακόμα και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους ανεξερεύνητοι. Η λίμνη τροφοδοτείται συνεχώς και με γλυκό νερό από μια πηγή που βρίσκεται σε βάθος 17 περίπου μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Ακόμα και τον χειμώνα η θερμοκρασία του νερού δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 18ο C, γεγονός που επιτρέπει άνετα στους επισκέπτες να κολυμπήσουν και τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Παρά το γεγονός ότι οι ανθρωπογενείς επιδράσεις φαίνεται να προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της λίμνης, αυτό διατηρείται σχετικά σε καλό βαθμό ακόμα. Επίσης η ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της την έχει καταστήσει αντικείμενο εντατικής έρευνας από πανεπιστημιακούς ερευνητικούς φορείς. Χαρακτηριστικό στοιχείο για την λίμνη είναι το γεγονός ότι δεν αναφέρεται από κανένα αρχαίο συγγραφέα, ούτε καν από τον Παυσανία, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην ύπαρξη του μεγάλου σπηλαίου στο εσωτερικό του οποίου ήταν η λίμνη πριν την κατάρρευση της οροφής του. Για την λίμνη ακούγονται διάφοροι θρύλοι και η παλιά προφορική παράδοση μιλάει για την Νεράιδα που κρατάει στο βυθό τα νεαρά παλικάρια που τολμούν να βουτήξουν στα σκοτεινά νερά της.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η παραλία της λίμνης είναι πολύ καλά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και στα ζεστά της (συνήθως) νερά φιλοξενεί, χειμώνα καλοκαίρι πολλούς επισκέπτες ημερησίως. Λειτουργεί ωραία καφετέρια και υπάρχει και οργανωμένη μονάδα υδροθεραπείας, δεδομένου ότι τα νερά της έχουν και ιαματικές ιδιότητες. Οι ιαματικές ιδιότητες του νερού της λίμνης διαπιστώθηκαν από το 1889 όταν ο καθηγητής της χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστάσιος Χρηστομάνος περιέγραψε την λίμνη και επεσήμανε τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών της. Το νερό της λίμνης περιέχει διάφορα άλατα, πολλά μέταλλα, αρκετό υδρόθειο, και έχει ελαφρώς ραδιενεργές ιδιότητες. Τα ιαματικά νερά της βοηθούν στην θεραπεία των ρευματικών, πολλών γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων, ακόμα και πονοκεφάλων.

Σε περίπτωση ανάγκης μπορείτε να απευθυνθείτε στα φαρμακεία, ή τις άλλες υπηρεσίες της παρακείμενης Βουλιαγμένης.

Η πρόσβαση στην Λίμνη της Βουλιαγμένης είναι πολύ εύκολη από πολλά σημεία της Αθήνας και της γύρω περιοχής. Μπορείτε να έρθετε εδώ με ταξί, ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Επίσης πολλές λεωφορειακές γραμμές με τακτικά και πυκνά δρομολόγια εξυπηρετούν τον κόσμο που θέλει να έλθει εδώ. Αν διαμένετε στην Βουλιαγμένη μπορείτε να έλθετε και με τα πόδια, αν το επιθυμείτε.
Η Αττική   Greekislands.com   Διαμονή σε: