Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φωκίδα. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φωκίδα συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Φωκίδα » Δελφοί » Αξιοθέτα στους Δελφούς » Ναός του Απόλλωνα
Greek version availableEnglish version available
Η Φωκίδα στους χάρτες Google
Ξενοδοχεία στη Φωκίδα: 
Ξενοδοχεία στους Δελφούς
Οι Δελφοί στους χάρτες Google
Γιατί Δελφοί?
Γενικές Πληροφορίες
Φωτογραφίες
Ιστορία των Δελφών
Αξιοθέατα των Δελφών
Πανοράματα
Wallpapers από τους Δελφούς
 PDF οδηγός για τους Δελφούς: En | Gr
Τα αξιοθέτα των Δελφών

Ναός του Απόλλωνα

Ο ναός του Απόλλωνα είναι το σημαντικότερο μνημείο στο χώρο των Δελφών και βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, στο κέντρο του ιερού χώρου. Μέσα στο ναό ήταν τοποθετημένα τα αγάλματα του θεού και τα πολλά αφιερώματα προς αυτόν. Επίσης, εδώ λάμβαναν χώρα οι ιεροτελεστίες που σχετίζονταν με τη λατρεία του και κυρίως η όλη διαδικασία της μαντείας. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονταν  το «χρησμογραφείο», δηλαδή τα αρχεία και οι κατάλογοι των Πυθιονικών, που χάθηκαν με την καταστροφή του 373 π.Χ.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Οι αρχαίοι μύθοι μας παραδίδουν πως ο πρωιμότερος ναός του Απόλλωνα ήταν μία απλή καλύβα πλεγμένη με κλαδιά δάφνης, ο επόμενος κατασκευάστηκε από κερί μελισσών και πολλά φτερά, ο τρίτος δομήθηκε από χαλκό, ενώ ο τέταρτος, από πωρόλιθο, ήταν έργο των μυθικών αρχιτεκτόνων Τροφώνιου και Αγαμήδη που τους βοήθησε και ο ίδιος ο θεός. Ο τελευταίος αυτός ναός καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 548 π.Χ. Ο νέος μεγαλύτερος ναός που οικοδομήθηκε, έγινε με συνεισφορά πολλών πόλεων της Ελλάδας, αλλά και με εισφορές ξένων ηγεμόνων. Το έργο ολοκλήρωσαν γύρω στο 510 π.Χ. οι Αλκμεωνίδες, μια μεγάλη αθηναϊκή οικογένεια. Ο πώρινος αυτός ναός ήταν δωρικός περίπτερος με 6 κίονες στην πρόσοψη και 15 στις πλευρές  και είχε μαρμάρινη πρόσοψη και έναν εξαιρετικό γλυπτικό διάκοσμο που τον είχε φιλοτεχνήσει  ο διάσημος γλύπτης Αντήνορας. Το ανατολικό αέτωμα παρουσίαζε την άφιξη του Απόλλωνα, της Άρτεμης και της μητέρας τους Λητούς στους Δελφούς. Από το δυτικό αέτωμα που απεικονίζονταν η Γιγαντομαχία σώζονται λίγα κομμάτια, η Αθηνά, ένας νικημένος Γίγαντας, μια ανδρική μορφή και μέρος από δυο άλογα.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Ο σεισμός του 373 π.Χ. ήταν καταστροφικός και γκρέμισε τον ναό που ανοικοδομήθηκε πάλι στις ίδιες διαστάσεις με τον παλιό μετά από πανελλήνιο έρανο πολύ αργότερα, γύρω στο 330 π.Χ., γιατί τις εργασίες εμπόδισε ο τρίτος ιερός πόλεμος. Του ναού αυτού είναι τα σημερινά ορατά ερείπια που θαυμάζουμε στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα. Ήταν ένα εξαιρετικό κτίσμα δωρικού ρυθμού που έκτισαν οι αρχιτέκτονες Σπίνθαρος, Ξενόδωρος και Αγάθων. Ο ναός είναι περίπτερος με 6 κίονες στις στενές πλευρές και 15 στις μακριές, διαθέτει πρόδομο και οπισθόδομο (δίστυλοι εν παραστάσι), ενώ ο σηκός του χωρίζεται από δυο κιονοστοιχίες με οκτώ ιωνικούς κίονες σε τρία κλίτη. Στο χαμηλότερο επίπεδό του ήταν το άδυτο, ο χώρος δηλαδή που ελάμβανε χώρα η μαντική διαδικασία και όπου έμπαιναν μόνο οι συγκεκριμένοι ιερείς που θα ερμήνευαν τα εν πολλοίς ακατάληπτα λόγια της Πυθίας. Τα αετώματα ήταν φτιαγμένα από παριανό μάρμαρο και τα είχαν φιλοτεχνήσει οι Αθηναίοι γλύπτες Πραξίας και Ανδροσθένης. Το ανατολικό απεικόνιζε τον Απόλλωνα με τις Μούσες, ενώ το δυτικό το Διόνυσο περιστοιχισμένο από τις Μαινάδες. Οι μόνες πληροφορίες που διαθέτουμε για το εσωτερικό του προέρχονται από φιλολογικές πηγές. Έτσι ξέρουμε ότι υπήρχαν σ' αυτόν τα περίφημα ρητά («γνώθι σαυτόν», «μηδέν άγαν»), τα ιερά σύμβολα, μια εικόνα του Ομήρου, ο βωμός του Ποσειδώνα και στο άδυτο το άγαλμα του θεού και ο περίφημος ομφαλός.

Ο ναός έχει αναστηλωθεί και μερικά τμήματα από τα αετώματα και των δυο φάσεων του ναού εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών.
Η Φωκίδα   Greekislands.com   Διαμονή σε: