Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φωκίδα. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φωκίδα συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Φωκίδα » Δελφοί » Αξιοθέτα στους Δελφούς » Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Greek version availableEnglish version available
Η Φωκίδα στους χάρτες Google
Ξενοδοχεία στη Φωκίδα: 
Ξενοδοχεία στους Δελφούς
Οι Δελφοί στους χάρτες Google
Γιατί Δελφοί?
Γενικές Πληροφορίες
Φωτογραφίες
Ιστορία των Δελφών
Αξιοθέατα των Δελφών
Πανοράματα
Wallpapers από τους Δελφούς
 PDF οδηγός για τους Δελφούς: En | Gr
Τα αξιοθέτα των Δελφών

Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ένα από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά μουσεία της χώρας είναι το  Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.  Στο μουσείο παρουσιάζεται ανάγλυφα η ιστορία του ξακουστού σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο ιερού του Απόλλωνα με το φημισμένο μαντείο. Οι πολύ σημαντικές συλλογές του μουσείου μας παρουσιάζουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την θρησκευτική και κοινωνική δράση του ιερού από την ίδρυσή του τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τα χρόνια του Βυζαντίου, έως τότε δηλαδή που οδηγήθηκε σε πλήρη παρακμή.

Σήμερα το μουσείο στεγάζεται σε ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο με συνολικό εμβαδόν σχεδόν 2,3 στρεμμάτων που περιλαμβάνουν 14 αίθουσες για τα εκθέματα και μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους.  Στο χώρο του λειτουργεί εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων και αποκατάστασης ψηφιδωτών.  Στους σύγχρονους χώρους υποδοχής του κοινού λειτουργούν κυλικείο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και πωλητήριο διαφόρων κατατοπιστικών εντύπων και βιβλίων, καθώς επίσης και αναμνηστικών. Υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση στο μουσείο των ατόμων με αναπηρία, με ειδικά διαμορφωμένες ράμπες και ανελκυστήρα. Ράμπα και σχετικός ηλεκτροκίνητος μηχανισμός υπάρχει και μέσα στο Μουσείο, προς την αίθουσα Ηνιόχου. Το μουσείο εποπτεύει η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Το αρχικό κτίριο που στέγασε το μουσείο στις αρχές του 20ου αιώνα κτίστηκε με δωρεά του Ανδρέα Συγγρού σε σχέδια του γάλλου αρχιτέκτονα Tournaire και διέθετε δυο αίθουσες με τα ευρήματα της «μεγάλης ανασκαφής» που είχε ξεκινήσει το 1892 από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Κατά τους χρόνους του Μεσοπολέμου έγιναν εκτεταμένες επισκευές και επέκτασή του και επαναλειτούργησε το 1938. Κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής τα περισσότερα γλυπτά κρύφτηκαν για να μην αρπαγούν από τους κατακτητές. Έτσι την δεκαετία του 1950 σε σχέδια του περίφημου έλληνα αρχιτέκτονα Πατρόκλου Καραντινού ανακαινίστηκε το κτίριο και επαναλειτούργησε με νέα φιλοσοφία, βασισμένη στις σύγχρονες περί μουσείων αντιλήψεις τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960. Ταυτόχρονα με την ανακαίνιση έγιναν και σοβαρές επεκτάσεις και μετατροπές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Επεκτάσεις και μεταβολές χρήσεων διαφόρων χώρων έγιναν επίσης το 1979 και τη δεκαετία του 1990. Όλες οι επεκτάσεις και μεταβολές συνοδεύτηκαν και με ανακατατάξεις των εκθεμάτων και με συνεχή εμπλουτισμό τους με τα νέα ευρήματα, ή με συντηρημένα παλαιά.

μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών είναι μια ζωντανή ιστορία του ιερού και περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από την 2η χιλιετία π.Χ. και φτάνουν έως τους Ύστερους Ρωμαϊκούς χρόνους.  Η λογική της έκθεσης ακολουθεί την χρονολογική σειρά και παρουσιάζονται ευρύτερα σύνολα που αναφέρονται σε συγκεκριμένο ιερό ή κτίριο. Οι εκθεσιακές αυτές ενότητες βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί την πορεία του ιερού στον χρόνο και να προσεγγίσει με απτό τρόπο τις εποχές ακμής και παρακμής του μέσα από τα αφιερώματα πλουσίων ιδιωτών, ή και ολόκληρων πόλεων. 

Από τα εκθέματα κυρίαρχη θέση κατέχουν τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της Αρχαϊκής τέχνης, τα μαρμάρινα αναθήματα, οι μνημειακές συνθέσεις. Φυσικά λόγω της σπουδαιότητάς τους εκτίθενται και μεμονωμένα ευρήματα όπως ο περίφημος Ηνίοχος. Η όλη εκθεσιακή προσπάθεια ενισχύεται με κατατοπιστικούς χάρτες, σαφή κείμενα και αναπαραστάσεις που δίνουν ανάγλυφα το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Εκθεσιακές ενότητες

Στις δυο πρώτες αίθουσες του μουσείου εκτίθενται αναθήματα και άλλα ευρήματα από τους πρώτους χρόνους του ιερού.  Και από την εποχή προ της λατρείας του θεού Απόλλωνα, αλλά και από τα μεταβατικά χρόνια προς την εποχή του Απόλλωνα.  Τα παλαιότερα ευρήματα και εκθέματα είναι μυκηναϊκά ειδώλια και  μινωικά ρυτά από πέτρα και ακολουθούν χάλκινοι τρίποδες, που αποτελούν και τα πρώτα αφιερώματα στη νέα λατρεία του Απόλλωνα.  Η Εποχή του Χαλκού αντιπροσωπεύεται επίσης από κυπριακές ασπίδες, φοινικικές φιάλες, πόρπες από την Φρυγία  και σειρήνες από την Συρία. Η πρώτη αίθουσα τελειώνει με τα αναθήματα με ανδρικές μορφές από τους Γεωμετρικούς χρόνους.

Η δεύτερη αίθουσα περιέχει όλα τα χάλκινα αναθήματα από τον 8ο και τον 7ο π.Χ. αιώνα, αρκετά ζωόμορφα ειδώλια, πολλά κοσμήματα, περικεφαλαίες και το κόσμημα της αίθουσας ο χάλκινος «δαιδαλικός κούρος» μικρών διαστάσεων που προαναγγέλλει τα επιτεύγματα της πλαστικής τέχνης των επόμενων αιώνων.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η αίθουσα ΙΙΙ περιλαμβάνει αντικείμενα των πρώιμων αρχαϊκών χρόνων με δεσπόζον το σύμπλεγμα των διδύμων κούρων.  Αρκετά χάλκινα αντικείμενα τέχνης και εργαλεία  συμπληρώνουν το περιεχόμενο της αίθουσας, που ολοκληρώνεται με την πώρινη ζωοφόρο από τον θησαυρό των Σικυωνίων.

Τα κύρια εκθέματα στην αίθουσα ΙV είναι τα χρυσελεφάντινα αναθήματα των πόλεων της ανατολικής Ελλάδας από την Ιερά Οδό. Τα εκθέματα συμπληρώνουν ο αργυρός ταύρος και η Απολλώνεια τριάδα.

Ο θησαυρός των Σιφνίων στην αίθουσα V προσφέρει μια σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα με αρχιτεκτονικά τμήματα και αρκετά δείγματα πλαστικής διακόσμησης, μεταξύ των οποίων η ζωφόρος, το ανατολικό αέτωμα, οι Καρυάτιδες, το περίθυρο. Συμπληρωματικά, εκτίθενται η σφίγγα των Ναξίων και αρχιτεκτονικά μέλη από άλλα κτίσματα του ιερού.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Στην αίθουσα VΙ εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη από τον ναό του Απόλλωνα, καθώς επίσης και οι εναέτιες συνθέσεις από τον Aρχαϊκό και τον Kλασικό ναό.

Τα σημαντικά ευρήματα του θησαυρού των Αθηναίων βρίσκονται στις αίθουσες VΙΙ και VΙΙΙ. Η ζωφόρος και οι μετόπες στην πρώτη από τις δύο αίθουσες και τα σωζόμενα ακρωτήρια με τις παραστάσεις των εφίππων Αμαζόνων, κομμάτια από τα αετώματα, όπως επίσης και οι ύμνοι προς τον Απόλλωνα που χαράχτηκαν στο κτίσμα σε μετέπειτα χρόνους, στην δεύτερη αίθουσα.

Ο 5ος αιώνας π.Χ. αντιπροσωπεύεται στην αίθουσα ΙX με δείγματα από τον γλυπτό και τον γραπτό πήλινο διάκοσμο των θησαυρών των Μασσαλιωτών και του «Δωρικού» στο ναό της Αθηνάς Προναίας, ακρωτήρια από άλλα κτίσματα του ιερού και ακροκέραμα. Σε περίοπτη θέση εκτίθενται τρία χάλκινα αγαλμάτια του αποθέτη της αίθουσας IV, δηλαδή η πεπλοφόρος με το θυμιατήρι, ο αυλητής και το σύμπλεγμα με τους δύο αθλητές. Και τέλος μια γυναικεία κεφαλή από το ιερό της Αθηνάς Προναίας μας αναγγέλλει τη μετάβαση στην τέχνη του 4ου π.Χ αιώνα.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Η αίθουσα X είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο χαρακτηριστικό κυκλικό κτίριο του ναού της Προναίας, τον περίφημο Θόλο. Εδώ εκτίθενται αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτιρίου και πολλά στοιχεία του γλυπτού διακόσμου του.  Σημαντικότερα δείγματα είναι το δωρικό και το κορινθιακό κιονόκρανο, οι μετόπες και οι δυο ζωφόροι του.

Οι Ελληνιστικοί χρόνοι αντιπροσωπεύονται με το σύμπλεγμα του Δαόχου στην αίθουσα XΙ μαζί με το φημισμένο σύμβολο της Δελφικής λατρείας, τον ομφαλό, που είναι τοποθετημένος δίπλα από τον ακανθωτό κίονα με την παράσταση με τις χορεύτριες. Υπάρχουν επίσης Υστεροκλασικά και Ελληνιστικά αγάλματα που συμπληρώνουν την εικόνα που έχουμε για τα αφιερώματα στο ναό.

Η αίθουσα XΙΙ ξεκινάει με τη ζωοφόρο του αναθήματος του Αιμιλίου Παύλου και συνεχίζει με αρκετά  εκθέματα των Ρωμαϊκών χρόνων. Τα εκθέματα συμπληρώνονται με έργα της Ύστερης Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, μεταξύ των οποίων ο κυκλικός βωμός από την Προναία, ο Αντίνοος, το πορτραίτο του «Φλαμινίνου», όπως επίσης και ωραία δείγματα ρωμαϊκής μεταλλοτεχνίας.
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Η προτελευταία αίθουσα (αίθουσα ΧΙΙΙ) του μουσείου είναι αφιερωμένη στο χάλκινο σύμπλεγμα του περίφημου Ηνίοχου των Δελφών, ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα τέχνης της αρχαιότητας πραγματικό κόσμημα του μουσείου. 

Και τέλος στην αίθουσα XIV, την τελευταία του μουσείου, φαίνεται το τέλος του ιερού χώρου. Εδώ εκτίθενται επιγραφές και πορτραίτα Ρωμαίων αυτοκρατόρων, καθώς και αρχιτεκτονικά μέλη και λυχνάρια με πλήθος χριστιανικά σύμβολα που εκφράζουν το πέρασμα στη νέα λατρεία, τον Χριστιανισμό.
μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας
Η Φωκίδα   Greekislands.com   Διαμονή σε: