Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φωκίδα. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φωκίδα συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Φωκίδα » Δελφοί » Αξιοθέτα στους Δελφούς » Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Greek version availableEnglish version available
Η Φωκίδα στους χάρτες Google
Ξενοδοχεία στη Φωκίδα: 
Ξενοδοχεία στους Δελφούς
Οι Δελφοί στους χάρτες Google
Γιατί Δελφοί?
Γενικές Πληροφορίες
Φωτογραφίες
Ιστορία των Δελφών
Αξιοθέατα των Δελφών
Πανοράματα
Wallpapers από τους Δελφούς
 PDF οδηγός για τους Δελφούς: En | Gr
Τα αξιοθέτα των Δελφών

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, ύστερα από εισηγήσεις πνευματικών ανδρών της εποχής εκείνης. Βέβαια, οι πρώτες ανησυχίες και συζητήσεις για την δημιουργία ενός πνευματικού και μορφωτικού ευρύτερα κέντρου με αναφορά στους Δελφούς ξεκίνησαν μετά το τέλος της φρίκης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και την ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών. Στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο Άγγελος Σικελιανός και η τότε σύζυγός του Εύα Πάλμερ - Σικελιανού  προβληματίζονται με την ιδέα της αναβίωσης των Δελφών ως πνευματικό κέντρο. Έτσι, το 1927 οργανώνουν τις πρώτες Δελφικές Εορτές που, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ποιητή, θα βοηθούσαν στην δημιουργία ενός παγκόσμιου κέντρου όπου εκλεκτοί πνευματικοί άντρες και γυναίκες θα μαζεύονταν μια φορά το χρόνο με μοναδικό σκοπό να εξομαλύνουν τις αντιθέσεις μεταξύ των λαών και να διασφαλίσουν την παγκόσμια Ειρήνη.

Αμέσως μετά την λαίλαπα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ο προβληματισμός των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών για την Ειρήνη επανακάμπτει.  Έτσι, με εισήγηση του Έλληνα ποιητή και μετέπειτα πολιτικού Γιάννη Κουτσοχέρα στην Διεθνή Ομοσπονδία Συγγραφέων (PEN International) προτείνεται η δημιουργία στους Δελφούς ενός διεθνούς πνευματικού κέντρου. Και το 1957 η Ελληνική κυβέρνηση καταθέτει επισήμως το αντίστοιχο σχέδιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την ίδρυση του Δελφικού Κέντρου σε έκταση που θα πρόσφερε η Ελληνική  κυβέρνηση για την ανέγερση των κτιρίων που θα είχε την έδρα του το κέντρο. Από το 1962 το Δελφικό Κέντρο τίθεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως αποφάσισε η Επιτροπή των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Και στις 28 Μαρτίου 1966 έγινε η θεμελίωση του συνεδριακού συγκροτήματος με επίσημη τελετή.  

Το 1977, μετά την πτώση της Δικτατορίας στην Ελλάδα, με νόμο της Βουλής των Ελλήνων ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που τελούσε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και είχε τεθεί ξανά υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δραστηριότητες

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του κέντρου ξεκίνησαν από το 1984 διεθνείς συναντήσεις μεταξύ θεωρητικών και ερευνητών του αρχαίου Θεάτρου  με δημιουργούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.  Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι διεθνείς συναντήσεις Αρχαίου Δράματος διοργανώνονται  κάθε δυο χρόνια.  Εκτός από παραστάσεις αρχαίου δράματος οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν θεωρητικά συμπόσια, θεατρικά εργαστήρια και πολλές άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.  Μέχρι το καλοκαίρι του 2004 οι παραστάσεις πραγματοποιούνταν στο αρχαίο στάδιο των Δελφών. Από το 2005 και μετά γίνονται στο υπαίθριο θέατρο «Φρύνιχος» που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.  Στις παραστάσεις και εκδηλώσεις συμμετέχουν πολλοί πολιτιστικοί οργανισμοί του εσωτερικού και του εξωτερικού από πολλές χώρες του κόσμου.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι συναντήσεις Νέων Δημιουργών που ξεκίνησαν ως θεσμός το 2007 στη διάρκεια της 13ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος και έχουν στόχο να φέρουν σε επαφή τους νέους δημιουργούς,  καλλιτέχνες και σπουδαστές αντίστοιχων σχολών με τους μεγάλους δημιουργούς και δασκάλους του παγκόσμιου θεάτρου.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις γύρω από το Αρχαίο Δράμα, οργανώνονται επίσης πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Εκθέσεις εικαστικών, πλαστικής, συμπόσια, σεμινάρια και εργαστήρια παραμονής και δημιουργίας καλλιτεχνών στον χώρο των Δελφών. Μετά το 1994 δημιουργήθηκε και Πάρκο Γλυπτικής με μόνιμη Συλλογή Έργων Σύγχρονης Τέχνης.

Ακόμα, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται επιμορφωτικό πρόγραμμα δυο εβδομάδων στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες της Κλασικής Φιλολογίας και καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.  Η συμμετοχές κάθε καλοκαίρι φτάνει τις 60 περίπου, με συμμετέχοντες από διάφορες χώρες και επιμορφωτές πανεπιστημιακούς δασκάλους Κλασικών σπουδών από την Ελλάδα και τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων. Ανάμεσα στα υπόλοιπα τα σεμινάρια περιλαμβάνουν και εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων το Κέντρο έχει δημιουργήσει αρχείο με τα στοιχεία των συμμετεχόντων στα σεμινάρια και άλλα σχετικά στοιχεία.

Διαγωνισμοί

Κάθε χρόνο διεξάγεται πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Επιχειρηματολογίας που τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και οργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας.  Σκοπός του διαγωνισμού κατά τα διεθνή πρότυπα, είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των μαθητών και η ανάπτυξη της ικανότητάς των στη λογική των επιχειρημάτων («αντιλογία»), κάτι σαν τα μαθήματα Ρητορικής των αρχαίων.

Διεξάγεται επίσης ετήσιος Πανευρωπαϊκός Μαθητικός Διαγωνισμός στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

Συμπόσια

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις γύρω από το Αρχαίο Δράμα και τις εκπαιδευτικές δράσεις οργανώνονται συμπόσια, συνέδρια και σεμινάρια με θεματολογία ευρύτερη από το Αρχαίο Θέατρο, δηλαδή Μουσικής, Χορού, Κινηματογράφου, Μουσειολογίας, Φιλοσοφίας, Καλών Τεχνών και εκδηλώσεις με επετειακό χαρακτήρα.

Ύδραυλις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το φιλόδοξο πρόγραμμα ανακατασκευής της Αρχαίας Υδραύλεως του Δίου που ολοκληρώθηκε το 1999 (ξεκίνησε το 1995).  Η ερευνητική ομάδα, υπό φημισμένους καθηγητές Έλληνες και ξένους, συνεργάστηκε με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παντερμαλή, ο οποίος με την ομάδα του το 1992 ανακάλυψαν στο Δίο το άνω τμήμα μιας αρχαίας υδραύλεως του 1ου π.Χ. αιώνα.  Για την επιτυχή ανακατασκευή του αρχαίου οργάνου έγινε συστηματική μελέτη όλων των αρχαίων σχετικών πηγών, επισταμένη ειδική έρευνα στις αρχαιοελληνικές μουσικές κλίμακες, όπως επίσης  και στη χρήση και επεξεργασία των διάφορων υλικών που χρησίμευσαν στην κατασκευή της κατά τους αρχαίους χρόνους, δηλαδή διάφορα μέταλλα, επεξεργασμένο ξύλο, δέρμα, ειδικές κόλλες, καρφιά και άλλα. Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση της Υδραύλεως έγινε το 1999 στη Ιαπωνία κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια των  διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ιαπωνίας. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ακόμα παρουσιάσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο  και σε χώρες του εξωτερικού.
Η Φωκίδα   Greekislands.com   Διαμονή σε: