Greekislands.com - Greekhotel.com
Greece holiday, Greece accommodation, Villa greece and Greek island cruise
Πληροφορίες για Διαφήμιση
Πλήρης οδηγός για τις διακοπές σας στη Φωκίδα. Το site όπου οι ξενοδόχοι στη Φωκίδα συναντούν τους επισκέπτες τους!
Ελλάδα » Στερεά » Φωκίδα » Δελφοί » Γενικές Πληροφορίες
Greek version availableEnglish version available
Η Φωκίδα στους χάρτες Google
Ξενοδοχεία στη Φωκίδα: 
Ξενοδοχεία στους Δελφούς
Οι Δελφοί στους χάρτες Google
Γιατί Δελφοί?
Γενικές Πληροφορίες
Φωτογραφίες
Ιστορία των Δελφών
Αξιοθέατα των Δελφών
Πανοράματα
Wallpapers από τους Δελφούς
 PDF οδηγός για τους Δελφούς: En | Gr

Γενικές Πληροφορίες για τους Δελφούς

Οι Δελφοί, ένας ιερός τόπος που υπηρέτησε πιστά το θρησκευτικό και μεταφυσικό συναίσθημα του αρχαίου κόσμου για περισσότερους από 20 αιώνες, κείτεται κάτω από τον επιβλητικό και σχεδόν πάντα χιονισμένο όγκο του Παρνασσού. Κείτεται και περιμένει τους αμέτρητους επισκέπτες που έρχονται εδώ για να θαυμάσουν ό,τι ο πανδαμάτωρ χρόνος επέτρεψε να επιβιώσει και όσα θαυμαστά ευρήματα έβγαλε στο φως της ημέρας η αρχαιολογική σκαπάνη σε περισσότερα από 100 χρόνια ανασκαφών.  Το εντυπωσιακό περιβάλλον και το υποβλητικό τοπίο συνεισφέρουν πολύ στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος στον υποψιασμένο επισκέπτη που ποτέ δεν έρχεται εδώ χωρίς να προσδοκά να συλλάβει λίγη, έστω ελάχιστη, από τη μυστηριακή κατάνυξη των αρχαίων επισκεπτών που έρχονταν εδώ για να συμβουλευτούν την ιέρεια του θεού του φωτός για μικρά ή μεγάλα ζητήματα που τους ταλάνιζαν. Και όσοι γνωρίζουν γιατί το διάβασαν, ή το άκουσαν κάποτε, καταλαβαίνουν απόλυτα γιατί ο ποιητής διάλεξε αυτόν τον «λυτρωμένο από τον χρόνο» τόπο για να αντιστοιχήσει την αιώνια γη με τους αρχέγονους όσο και υψηλούς σκοπούς του ανθρώπου.

Mεγέθυνση φωτογραφίας
μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας μεγέθυνση φωτογραφίας

Κοιτώντας ο επισκέπτης κάτω και μακριά, όσο φτάνει η ματιά του, βλέπει την καρπισμένη γη της Φωκίδας και στο βάθος τα σκουρόχρωμα νερά του Κορινθιακού κόλπου. Και σηκώνοντας ψηλά το βλέμμα ατενίζει από πάνω του τα έλατα και τις ασπρισμένες, ή γυμνές κορφές του πανύψηλου και πανάρχαιου Παρνασσού.  Και μπροστά του τα απομεινάρια του ιερού μαντείου που στέκουν αδιάψευστος μάρτυρας της παρουσίας, σε αλλοτινούς χρόνους, της ιέρειας που έδινε στους πιστούς τον χρησμό της με την μυστηριακή, μουρμουριστή, όσο και καθαρή φωνής της. «ΗΞΕΙΣ ΑΦΗΞΕΙΣ ΟΥ ΕΝ  ΠΟΛΕΜΩ ΘΝΗΞΕΙΣ».

Εδώ που νομίζει ότι βλέπει μπροστά του ο επισκέπτης τους δυο αετούς του βασιλιά των θεών Δία να συναντώνται και τον θεό του Ήλιου να σκοτώνει τον δράκοντα Πύθωνα μετά από συγκλονιστική μάχη και να ιδρύει το δικό του ιερό κάτω από τους δυο τεράστιους βράχους, τις Φαιδριάδες πέτρες. Εδώ έρχεται και ο σύγχρονος επισκέπτης με κατάνυξη προσπαθώντας να συλλάβει το βαθύτερο νόημα του χώρου που χαμένος στα βάθη του χρόνου λύνει τα ανθρώπινα προβλήματα και υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων την ιερότητά του. Μέχρις τον τελευταίο χρησμό που ακούστηκε εδώ από τα τρεμάμενα χείλη της δακρυσμένης ιέρειας «Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και λάλον ύδωρ», δηλαδή αρνήθηκε να δώσει χρησμό και επισημοποίησε την οριστική πτώση των αρχαίων θεών και την επιβολή της νέας θρησκείας.

μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας   μεγέθυνση φωτογραφίας

Οικισμός

Ο σημερινός οικισμός των Δελφών βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο και κατοικείται από 2.500 περίπου μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Άμφισσα, 21 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Φωκίδας και 14 χιλιόμετρα δυτικά από την Αράχοβα.

Διαμονή

Η διαμονή εξασφαλίζεται με πολλά ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα μέσα και γύρω από τον οικισμό, σε πολύ κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο. Φαγητό θα βρείτε σε πολλές ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν πλούσια ποικιλία από ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, αλλά και από ευρωπαϊκή.  Επίσης στα πολλά καταστήματα τουριστικού ενδιαφέροντος θα βρείτε πολλά αναμνηστικά όπως και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.

Για έκτακτα περιστατικά υγείας λειτουργεί Αγροτικό ιατρείο στον οικισμό και Νοσοκομείο στην Άμφισσα.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και τον οικισμό εξασφαλίζεται με λεωφορεία από την Αθήνα, επιβατηγά αυτοκίνητα, ιδιωτικά ή νοικιασμένα από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, ή την Πάτρα, δεδομένου πως βρίσκεται κυριολεκτικά στο μέσον της Ελλάδας. Από τις μεγάλες πόλεις διοργανώνονται συχνά εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία και από την Αθήνα λειτουργεί υπηρεσία με πολυτελή μισθωμένα με την ημέρα αυτοκίνητα (λιμουζίνες, λίμο) με οδηγό που μεταφέρουν τους επισκέπτες στους Δελφούς και άλλους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από την πρωτεύουσα.
Η Φωκίδα   Greekislands.com   Διαμονή σε: